İngilizler tablo skandalını mahkemeye götürüyor

Güncelleme Tarihi:

İngilizler tablo skandalını mahkemeye götürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

İtalyan ressam Francesco Ballesio'nun eseri olan ‘‘Halı Tüccarı’’ tablosunun orjinalinin yer aldığı Mathaf Gallery, Türkiye'de kopyaları satan Koleksiyon Müzayede'yi mahkemeye veriyor. Mathaf Gallery'nin Başkanı McDermot, ‘‘Temsilcimiz Kusaş, dava için işlemleri başlattı’’ dedi.

Hürriyet'in Tüketici Köşesi'nin ortaya çıkardığı ‘‘Tablo skandalı’’, Londra'yı karıştırdı. 1997 yılı katalogunda ‘‘Halı Tüccarı’’ konulu tablonun orjinaline yer veren Londra'daki Mathaf Gallery, düzenlediği müzayedeler sonucunda kopyalarından birini 110 milyon liraya, diğerini de 267 milyon liraya satan Koleksiyon firması aleyhinde yasal işlemleri başlatıyor.

Mathaf Gallery'nin Yönetim Kurulu Başkanı Brian McDermot, ‘‘Türkiye'de işbirliği yaptığımız Kusaş firması harekete geçti. Yasal haklarımızın aranması için gerekli çalışmaları başlattı’’ dedi.

Ünlü İtalyan ressam Francesco Ballesio'nun ‘‘Halı Tüccarı’’ adlı tablosunun da yer aldığı Mathaf Gallery'nin 1997 yılı kataloğunda, özel bir uyarı maddesi bulunuyor. Bu maddede, ‘‘Katalogda yeralan tabloların reprodüksiyon ve kopyasının yapılması yasaktır’’ deniliyor. Ayrıca, katalogda yer alan tüm eserlerin copyright hakının da Mathaf Gallery'de olduğuna dikkat çekiliyor.

Buna rağmen, Koleksiyon Müzayede firması, dünyaca ünlü bu eserlerin kataloglardaki fotoğraflarından adı sanı duyulmamış sanatçılara yaptırılan kopyalarını, ‘‘hiç bir uyarıcı ibare koymadan’’ orjinal izlenimi yaratarak açık artırmayla sattı.

6 MİLYAR LİRA

Orjinali Mathaf Gallery'nin 1997 yılı kataloğunda yer alan Halı Tüccarı konulu tabloyu kısa bir süre önce Londra'daki bir İngiliz koleksiyoncunun satın aldığı da ortaya çıktı. 15 bin sterlin (6 milyar lira) değerindeki bu tabloyla ilgili olarak Mathaf Gallery'nin Yönetim Kurulu Başkanı Brian McDermot, Hürriyet'e bir açıklama yaptı. McDermot, Türkiye'deki bazı müzayede firmalarını suçlayarak, ‘‘İngiltere'deki Sotheby's ya da Christies gibi saygın müzayede salonları, kesinlikle kopya tablo satışına aracılık etmiyor. Oysa Türkiye'deki bazı müzayedeciler, ‘‘Kopya’’ olduğuna dair bir kayıt bile düşmeden orjinalmiş gibi satıyorlar. Türkiye'deki müzayedecilerin saygınlıklarını kaybetmemeleri için hiç değilse kopya olduğunu belirtmeleri gerekir’’ dedi.

‘‘Halı Tüccarı’’ konulu tablonun satıldıktan sonra Türkiye'ye götürülmesinin mümkün olmadığını da söyleyen McDermot, Koleksiyon firmasının düzenlediği müzayede sonucunda sattığı tablonun kopya olduğunun satış fiyatından da kolayca anlaşılabileceğini söyledi. McDermot, ‘‘Kataloğumuzdaki tablonun değeri 15 bin sterlin... Skandalın Hürriyet'te yer almasından sonra bize ilk önce Kapalıçarşı'dan bilgi geldi. Hemen harekete geçtik. İstanbul'da işbirliği yaptığımız Kusaş adlı firmaya durumu bildirdik. Yasal haklarımızı sonuna kadar arayacağız’’ dedi.

Türkiye, Avrupa Birliği'ne üye olmuş olsaydı, haklarımızı daha kolay arayabilirdik. Ancak, Türkiye'de bir çok tablo kopya ediliyor. Dünyada da kopyalama oldukça yaygınlaştı. Kopyalamada özellikle Kore, Hong Kong gibi ülkeler başı çekiyor. Bunun önüne geçmek mümkün değil'' dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!