İngilizler, patates ile çalışan bilgisayar yaptı

Güncelleme Tarihi:

İngilizler, patates ile çalışan bilgisayar yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

İNGİLİZ bilim adamları, 12 adet patates ile çalışan bir bilgisayar geliştirdi. Bilim adamları, patatesi bir akü gibi kullararak, tek bir patatesten yarım volt enerji üretmeyi başardı.

İNGİLTERE'de teknoloji meraklıları patatesin güçlü elektrolit özelliğini kullanarak bir bilgisayarı çalıştırmayı başardı. MSNBC'nin haberine göre, İngiltere'de bir grup bilim adamı herkesin sebze olarak yediği patatesi bir enerji kaynağı olarak kullandı ve küçük kapasiteli bir web sunucusu yaratmayı başardı.

İngiliz bilim adamlarının oluşturduğu çalışma grubundan Steve Harris, projeyi şöyle özetledi:

‘‘Önce eski bir bilgisayarı parçaladık. İçinde sadece ana çip ve gerekli devreler kaldı. Sabit disk yerine de sunucu yazılımı olan başka bir çip yerleştirdik.’’

12 PATATES

Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra ortaya çıkan ve 12 patates kullanılarak çalıştırılan bilgisayar, sınırlı sayıda internet ziyaretçisine hizmet verebiliyor.

Bu web sunucusu bilgisayardan istenen performansın alınabilmesi için patateslerin birkaç günde bir yenileri ile değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü, patatesler, belli bir süre sonra ürettikleri enerji gücünü kaybediyorlar.

İngiliz bilim adamlarının yaptığı bu ilginç araştırmada, patates bitkisinin elektriksel özelliğinden yararlanıldı. Araba akülerindeki asit örneğinden yola çıkan bilim adamları, patateslere bağladıkları elektrodlarla, elektrokimyasal bir güç akımı oluşturmayı başardılar.

AKÜ GİBİ

Patatesin etli kısmında çok az miktarda da olsa bulunan elektrolit sayesinde her patates yarım voltluk bir güç üretiyor. Çinko ve bakırdan yapılan elektrodlar patatesin içine sokulduğunda elektrokimyasal reaksiyon oluşuyor. Bu reaksiyon sonucu ortaya, 6 volt gücünde elektrik enerjisi üretebilen bir sistem çıkıyor.

Yaptıkları buluşa inanmayanlar için geliştirdikleri bilgisayarın fotoğraflarını da çeken İngiliz bilim adamlar, bu resimleri önümüzdeki günlerde kamuoyuna sunacaklarını belirttiler.

Amerikalılar şaraplı bilgisayar peşinde

İNGİLİZ bilim adamları, patatesin elektriksel gücü ile bilgisayar çalıştırmayı başarırken, Amerikalılar da benzer bir projeyi şarap kullanarak geliştirmeye çalışıyor. ABD'de bulunan Massachusetts Institute of Technology (MIT) laboratuvarlarında, fermante olmuş üzüm suyundan elektrik enerjisi üretildi. Şimdilik, şarapla walkman veya radyo gibi küçük cihazları çalıştırabilen ABD'li bilim adamları, yakın zaman içinde şaraptan üretilen enerji miktarını artırabileceklerini belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!