Indesit ürünlerinin yarısını yeniledi

Güncelleme Tarihi:

Indesit ürünlerinin yarısını yeniledi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2009 11:56

Türkiye'deki pazar payını giderek artıran Indesit, ürünlerinin yüzde 50'sini de yeniledi.

Haberin Devamı

Indesit Company Türkiye Genel Müdürü Andrea Ojetti, “Küçülen pazarda biz Indesit olarak Türkiye’de pazar payımızı arttırıyoruz. En büyük kozumuz enerji tasarrufu sağlayan yeni ürünlerimiz. 2009’da ürünlerimizin yüzde 50’sini yeniledik. Bu sadece renk değiştirmek yeni bir tuş ilave etmek gibi makyaj nitelikli değişiklikler değil. Temmuz ayında Hotpoint-Ariston’un siyah seri dört kapılı Quadrio modelini Türkiye’de ilk kez piyasaya sunacağız” dedi.

Yeni ürünler hakkında bilgi veren Andrea Ojetti, 2008 yılında ilk kez Quadrio serisinden 33 bin adet üretildiğini, 2009’da ise hedefin 35 bin adete ulaşmak olduğunu ifade ederek, “Quadrio serisi buzdolapları sadece Indesit’te var. Ne Türkiye’deki ne de Avrupa’daki rakiplerimiz geliştirebildi böyle bir modeli. Bu ürünün Türkiye’de Manisa fabrikamızda üretilmesinden büyük gurur duyuyoruz. Quadrio serisinin uluslararası alanda bu kadar ilgi yakalamış olması gerçekten büyük başarı” diye konuştu.

Türkiye’de yılda 15-16 milyon civarında beyaz eşya üretimi gerçekleştiğini ifade eden Andrea Ojetti, “Bu miktarın ancak 5 milyonu yurtiçinde satılıyor, geri kalan önemli kısmı ise ihraç ediliyor. İhracat pazarlarındaki daralma nedeniyle yurtiçi piyasa da artık önemli. Rakiplerimiz uyumuyor. Biz de uyumuyoruz ve sürekli olarak pazarda rekabetçi üstünlük elde etmek için çalışıyoruz. Bir yandan da ihracat pazarlarının krizden çıkmasını bekliyoruz. Krizden çıkıldığında Indesit olarak büyük bir patlama yapacağımızı düşünüyoruz” dedi.

“TÜRKİYE DAHA YÜKSEK PAZAR PAYINI HAK EDİYOR”

Rusya’dan Portekiz’e kadar uzanan ve Türkiye’nin de içinde yer aldığı geniş Avrupa bölgesinde Indesit’in yüzde 15 pazar bulunduğunu söyleyen Andrea Ojetti “ Türkiye’de pPazar payımız artıyor. Ancak Avrupa ortalamasının altındayız halen. Bence Türkiye de en az Avrupa ortalaması olan yüzde 15’lik pazar payını hak ediyor” dedi. Andrea Ojetti, kendileri için kısa vadeli hedef olarak yüzde 10’luk pazar payına ulaşmanın psikolojik sınır olarak önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “ Eğer toplam beyaz eşya sektöründe yüzde 10’un üzerine çıkarsak, ki bunu başaracağımıza inanıyorum, pazar bizi daha fazla ciddiye alacaktır ve pazarın bize olan ihtiyacı da artacaktır. Lider olmak gibi bir hedefimiz yok ama, tüm politikalarımız lider gibi hareket etme yönündedir. Uzun vadede Türkiye’de yüzde 15’lik pazar payına ulaşmayı öngörüyoruz” diye konuştu.

KRİZDE EN AZ TÜRKİYE ETKİLENDİ

Indesit içinde çok önemli bir konumda bulunan Manisa fabrikasında geçen yıl 1 milyon adet buzdolabı ürettiklerini belirten Andrea Ojetti, bu rakamın yüzde 80’inin ihracata gittiğini, yüzde 20’sinin de yurtiçi piyasada satıldığını söyleyerek şu bilgiyi verdi:

“Geçen yılki üretim rakamını bu yıl aşacağımızı umuyorum. Kriz ortamında tabi ki ihracat pazarlarındaki durum da bu performansımızı belirleyecek. Ancak ilk altı aydaki veriler bu hedefimizi doğrular nitelikte. Doğu Avrupa başta olmak üzere aslında tüm ihracat pazarlarında sorunlar yaşanıyor. Türkiye, içinde yer aldığı Doğu Avrupa bölgesi içinde krizden nispeten çok daha az etkilenmiş durumda. Ukrayna, Rusya, eski Doğu Avrupa bloku içinde yer alan Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Polonya gibi ülkelerde yüzde 20-30’a yakın düşüşler oldu. Türkiye’de ise ilk altı ayda bu oran yüzde 5 gibi çok düşük düzeyde kaldı. Talepteki düşüşün sınırlı kalmasında hükümetin aldığı teşviklerin ve vergi indirimlerinin de önemli etkisi oldu”

“ÜRÜN GAMININ YÜZDE 50’ SİNİ YENİLEDİK”

Indesit’in krize rağmen ürün geliştirme ve yenileme çalışmalarına hız verdiğini belirten Andrea Ojetti bu konuda şunları söyledi:

“Nerdeyse 2009’da ürün gamının yüzde 50’sini yeniledik. Bunlar öyle tuş değiştirmek, renk değiştirmek gibi makyaj tarzı yenilikler değil. Elektrik ve su tasarrufunda önemli ve köklü iyileştirmeler sağladık. Teknolojinin nimetlerini tüm ürünlerimize yansıttık. Yeni ürünler rekabetçi piyasalarda bizim en önemli gücümüz. Örneğin yakın zamana kadar 4-5 kilo yıkama kapasitesine standart boyuttaki çamaşır makinelerini bugün 9 kilo yıkayabilir hale getirdik. Ve bunu da aynı miktarda enerji ve su tüketimiyle başardık”

“BULAŞIK MAKİNELERİNİ 12’DEN 14 KİŞİLİĞE ÇIKARDIK”

Bulaşık makinelerinde de tüm kategorilerde ürünleri yenilediklerini kaydeden Andrea Ojetti“Yakın zamana kadar bulaşık makinelerimiz 12 kişilik yemek takımı alıyordu, Şimdi daha sessiz, daha tasarruflu hale getirdik ve de yıkama kapasitesini de 14 kişiye çıkardık. Fırın ve diğer pişirme aletlerinde şimdi yeni programlar sayesinde hiçbir şeyi ayarlamaya gerek kalmadan ürünleri otomatik olarak hazırlayabiliyorsunuz. Fırınlarda örneğin ekmek, pizza, börek, pasta gibi altı programı var. Hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Hangi ürünü pişirmek istiyorsanız sadece tuşa basmanız yeterli. Kent yaşamında bireyler için çok büyük rahatlık. Ankastre ürünler içinde yer alan yeni fırın türleri geliştirdik. Bu fırınlar standart boyutta olmasına rağmen, aynı enerjiyi kullanarak yüzde 20 ekstra hacim yarattık“ dedi.

“INDESİT AİLESİ OLARAK HİÇ BİR ÜLKEDE ELEMAN ÇIKARMADIK”

Indesit’in dünya çapında 18 üretim tesisi, 24 ticari şubesi ve 17 binin üzerinde çalışanı bulunduğunu hatırlatan Andrea Ojetti krizde moral ve motivasyonun yüksek tutulmasının önemine değinerek “ Her şey bilanço, kar zarar hesapları değildir. Moral ve heyecanın yüksek tutulması çok önemli. Ve insanlar iş garantilerinin süreceğini bilmesi de çok önemli. Biz çalışanlarımıza sahip çıkıyoruz. Kimi ülkelerde yüzde 20-30’a varan küçülmeler olmasına rağmen krizde tek bir kişi bile çıkarmadık.Bu Türkiye için de geçerli. Indesit geniş bir aile, ve her üyemize çok değer veriyoruz” görüşünü dile getirdi.
(NÇ/BÜN)





09:22 10/07/2009

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!