İnceleme komedisi

Güncelleme Tarihi:

İnceleme komedisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2001 02:05

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, IMF'ye verilen niyet mektubunda ve ekonomik programda belirtilmesine rağmen Emlakbank'ın kapatılacağı yönündeki demeçler üzerine BDDK Başkanı Engin Akçakoca, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ı, ‘‘Bankalar Kanunu'na muhalefet’’ ile suçladı. Başbakanlık Teftiş Kurulu da, üç bürokrat hakkında ön inceleme başlattı.

Hükümet, yeni ekonomik program ve IMF'ye verilen niyet mektubunda Emlak Bankası'nın kapatılacağını ilan ederken, bu konuda demeç veren üç ekonomi bürokratı, Bankalar Kanunu'na muhalefet ile suçlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başvurusu üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Engin Akçakoca, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ve Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık hakkında ön inceleme başlattı.

Bankalar Kanunu'nun 22'inci maddesinin 6'ıncı fıkrasında bir bankanın itibarını kırabilecek, şöhretine ya da servetine zarar verebilecek bir hususa kasten sebep olan ya da bu yolda asılsız haberler yayanlar için iki yıla kadar hapis ve bir milyar liradan iki milyar liraya kadar ağır para cezası verilmesi öngörülüyor.

Üç bürokrat hakkındaki bu sürpriz ‘‘ön inceleme', bankacılıkla ilgili bir meslek kuruluşu temsilcisinin, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusu üzerine, savcılığın talebiyle başlatıldı.

Bürokratların, Ziraat Bankası'na devrinden önce, Emlakbank'ın kapatılacağı veya tasfiye edileceği konusunda açıklama ve değerlendirmeler yaparak Bankalar Kanunu ile diğer kanunlara muhalefet ettikleri iddia ediliyor.

SAVCILIK İSTEDİ

Suç duyurusunun yapıldığı Cumhuriyet Başsavcısı, ‘Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun’’ hükümlerini gerekçe göstererek, Başbakanlık Teftiş Kurulu’na başvurdu. Savcılık, Akçakoca, Akışık ve Serdengeçti hakkında bu yasaya göre, soruşturma izni istedi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, savcılığın talebini alınca, üç bürokratın temsil ettiği kurumların ‘ilgili bakan’ı sıfatıyla, Devlet Bakanı Kemal Derviş'e durumu bildirdi.

DERVİŞ'E BİLDİRİLDİ

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Derviş'e, yasa uyarınca, soruşturma izni verilebilmesi için öncelikle bir ‘ön inceleme’ yapılması gerektiğini ve yasanın bu konuda ‘ilgili bakan’a iki seçenek sunduğunu iletti.

Yasaya göre, savcılığın bir bürokrat hakkında soruşturma izni istemesi durumunda, ‘‘izin vermeye yetkili merci' incelemeyi bizzat yapabileceği gibi, denetim elemanı da görevlendirebiliyor. Devlet bakanlığının denetim elemanı görevlendirebilmesi için de Başbakanlığın onayı gerekiyor.

Bakan Derviş, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun bu yazısı üzerine Başbakanlığa bir yazı göndererek, savcılığın talebi doğrultusunda ve yasa gereği ‘ön inceleme' yapılabilmesi için denetim elemanı görevlendirilmesini talep etti.

Bunun üzerine Ecevit de Akçakoca, Akışık ve Serdengeçti hakkında ‘ön inceleme' yapmak üzere Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişlerinin görevlendirilmesine ‘onay' verdi. Müfettişlerin geçtiğimiz hafta ‘ön inceleme' kapsamında bürokratların ifadesine başvurmaya başladığı öğrenildi.

HÜKÜMET TASARRUFU

Edinilen bilgiye göre, ‘ön inceleme'ye konu olan üç bürokrat, Emlakbank'ın kapatılacağnın, Hükümet'in hazırladığı Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı'nda, IMF'ye verilen Niyet Mektubu olmak üzere, resmi dokumanlara ve kamuya açık bir biçimde yer aldığını vurgularak, bu konuda yasaları ihlal etmediklerini ve bu demeçlerde ihlal kastı bulunmadığını ifade ediyor.

Ayrıca, Akçakoca ile Serdengeçti'nin, konumları itibariyle, 4483 sayılı Memurlar ve diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamına girip girmediği de hukuken hala tartışmalı bulunuyor.

Müfettişlerin ön incelemesi, yasaya göre en çok 45 gün sürecek. Bu inceleme bitiminde, soruşturmaya gerek olduğu veya olmadığı yönündeki iki karardan biri çıkacak. İnceleme raporu tamamlandığında doğrudan ‘izin vermeye yetkili merci' sıfatıyla ilgili bakan konumundaki Derviş'e gönderilecek. Yine yasaya göre, Derviş'in hazırlanan rapor üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verebilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!