İnandığımız kapitalizme ihanet etmeyelim, düzeni değiştirelim

Güncelleme Tarihi:

İnandığımız kapitalizme ihanet etmeyelim, düzeni değiştirelim
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2008 00:00

Hedge fonların ve vergi cennetlerinin geçmişte olduğu gibi işleyemeyeceğini, mali kurumların denetleyici kontrol olmadan devam edemeyeceğini belirten Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy,"Bu tür kapitalizm, bizim inandığımız kapitalizme bir ihanettir" dedi. Bush, Sarkozy ve Jose Manuel Barroso buluşmasından küresel mali krize karşı liderler zirvesi kararı çıktı.

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, hedge fonların ve vergi cennetlerinin geçmişte olduğu gibi işleyemeyeceğini, mali kurumların denetleyici bir kontrol olmadan devam edemeyeceğini belirterek, "Bu, daha fazla kabul edilemez, daha fazla mümkün değil. Bu tür kapitalizm, bizim inandığımız kapitalizme bir ihanettir" dedi.

Dünya çapında çözüm

ABD Başkanı George Bush, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’yla, Washington’da dünya liderleri arasında zirveler dizisi düzenlenmesi için yapılan görüşmelerin ardından konuşan Sarkozy, şu anda yaşananın bir dünya krizi olduğunu, bu yüzden de dünya çapında bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. Sarkozy, krizin New York’ta başladığını, o zaman bu krizin küresel çözümünün de New York’ta bulunması gerektiğini ifade etti. Sarkozy, reformların piyasa ekonomisinin temellerine karşı gelmemesi gerektiği konusunda Bush’a katıldığını, ancak "aynı çizgide de devam edilemeyeceğini, çünkü aynı sorunların aynı felaketleri tetikleyeceğini" vurguladı.

Dünya liderleri zirvesi

George Bush, Sarkozy ve Barroso, 2.5 saat süren görüşmenin ardından, ilki ABD’de 4 Kasım’daki başkanlık seçiminden hemen sonra başlayacak dünya liderleri zirveleri yapılması önerisinde bulundu. Açıklamada, "Dünya liderleri, şu anki küresel krizdeki ilerlemeleri gözden geçirerek tekrar etmesini önlemek ve refahın gelecekte de sürmesi için gerekli reformların yapılması üzerinde anlaşma arayacaklar" denildi.

Kriz gözden geçirilecek

İlk zirvede, şu anki krize yönelik kaydedilen gelişmelerin gözden geçirileceği, krizin yinelenmesinin önlenmesi ve küresel refahın sağlanması için gerekli reform ilkeleri konusunda anlaşmaya varılmaya çalışılacağı belirtilen açıklamada, sonraki zirvelerin de bu ilkelerin yerine getirilmesi için atılması gereken adımlarla ilgili anlaşmanın uygulanmasına yönelik olacağı ifade edildi. Barroso ise, yeni bir küresel mali düzene gerek bulunduğunu belirterek, ABD ve AB’nin birlikte bunu yapabileceklerine dikkat çekti.

Tehdit etmesin

Bush da şunları söyledi: "Ülkelerimizin mali sistemlerini güçlendirmek, modernize etmek ve bu krizin bir daha yaşanmaması için çalışacağız. Ülkelerimiz için zorlayıcı bir zamandayız. Bu krizin bir daha tekrar etmemesi için gerekli düzenlemelerle kurumsal değişiklikleri yaparken, serbest piyasa, teşebbüs ve ticarete dayalı demokratik kapitalizmin temellerini korumamız çok önemli."

Japonya: Zirvelere katılmaya hazırız

JAPONYA Maliye Bakanı Shoichi Nakaqawa, mali kriz üzerine şu anki sorunların üstesinden gelecek güçlü bir eylem planının konuşulacağı, bir dünya zirvesine katılmaya hazır olduğunu söyledi. Japon televizyonuna konuşan Nakaqawa, "Başbakan, dünyada durumun ciddi olduğunu açıkladı. G7 üyesi olarak Japonya burada liderliği almalı. Eğer zirveler düzenlenecekse, bunlar güçlü eylem planları veya G7 ve G20 toplantılarını takip eden bir kararla öne çıkmalı. Japonya başbakanı bu anlayışta hazırlıklar yapıyor" dedi.

Güney Kore’den 130 milyar dolarlık paket

GÜNEY Kore kriz nedeniyle zor duruma düşen piyasasını kurtarmak için 130 milyar dolar tutarında bir paket açıkladı. Bankalara dış borçlanmada 100 milyar dolara kadar garanti verilecek. Dolar açığını küçültmek için ülkedeki bankalara ve ihracatçılara 30 milyar dolarlık dış rezerv sağlayacak.

Belçikalı, Citibank’tan Lehman parası istiyor

BİNLERCE Belçikalı, ’yüzde 100 güvenceli’ reklamıyla, iflas eden Amerikan yatırım bankası Lehman Brothers’ın ürünlerini pazarlayan Citibank’tan paralarını geri istiyor. Citibank ise, olayda bir hatasının olmadığını savunarak, yüksek getiri umuduyla Lehman Brothers’ın enstrümanlarına yatırım yapanların zararlarının karşılanmayacağını bildirdi. Yaklaşık dört bin mağdurun şikayeti üzerine Citibank hakkında soruşturma başlatan Belçika Ekonomi Bakanlığı, şimdilik yanıltıcı reklam bulgularına ulaştığını duyurdu. Yetkililer, soruşturmanın ardından müşterilerini yanılttığı kesinleşirse Citibank Belçika hakkında yasal işleme başvurulacağını bildirdi. Küresel finansal krizle ilgili açıklama yapan Citibank Belçika ise, Citibank’ın gücüne ve itibarına güvenilmesi çağrısı yaptı.

RBS’nin sigortasına 5 milyar dolar

İNGİLİZ The Sunday Times gazetesi, Lüksemburg merkezli CVC Capital Partners’la, reasürans devi Swiss Re’nin Royal Bank of Scotland’ın (RBS) sigorta bölümü için teklif verdiğini yazdı. Gazetede yer alan habere göre, iki şirket, RBS’nin sigorta bölümünde yüzde 51’lik hisse almak için 5.2 milyar dolarlık (3 milyar pound) satın alma teklifinde bulundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!