İMKB'de stopajlı repo kuralları belli oldu

Güncelleme Tarihi:

İMKBde stopajlı repo kuralları belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), hükümetin 1 Ocak'tan sonra uygulamaya koyduğu repo işlemlerindeki yüzde 6 stopajın, kendi bünyesindeki repo ve ters repo işlemlerinde nasıl uygulanacağının esaslarını belirledi.

İMKB, 13 Ocak'ta borsaya üye banka ve aracı kurumlara uygulama esasları ile ilgili birer mektup gönderdi. Borsanın vergi konusunda hiçbir yükümlülüğü bulunmadığı hatırlatılan mektupta, sözkonusu değişikliğin takas hesaplarını etkilemesi nedeniyle İMKB repo ve ters repo pazarında yapılan repo işlemleri karşılığında, 1 Ocak 1988 tarihinden itibaren ihraç edilen menkul kıymetlerin kullanılmasına ilişkin uygulamanın şu şekilde yürütüleceği belirtildi:

İKİ AYRI PAZAR

Tahvil ve bono piyasası repo ters repo pazarında 1 Ocak 1998 öncesi ihraç edilen menkul kıymetler ile 1 Ocak 1998 sonrası ihraç edilen menkul kıymetlerin ayrımını sağlamak amacıyla, her vade için iki ayrı pazar oluşturulacak.

Emir iletme aşamasında aracı kuruluşlar, repo karşılığı teslim edecekleri veya kabul edecekleri menkul kıymetlerin repo geliri açısından stopaja tabi olup olmadığını önceden belirtecekler.

Talep ve teklif oranları brüt olarak gösterilecek.

1 Ocak 1998 öncesi ihraç edilen menkul kıymetler ile ilgili iletilen talep/teklifler ile 1 Ocak 1998 sonrası ihraç edilen menkul kıymetler ile ilgili iletilen talep/teklifler arasında eşleştirme yapılmayacak ve gerçekleşen işlemler üzerinden her vade için iki ayrı repo oranı ilan edilecek.

1 Ocak 1998 sonrası ihraç edilen menkul kıymetler ile yapılan işlemlerde ters repo yapan aracı kurumlara vade sonunda ödeme yapılırken işlemin karşı tarafı olan repo yapan üye, faiz gelirlerine stopaj ve fon kesintisi uyguladıktan sonra kalan tutarı ödeyecek. Bir başka anlatımla stopaj ve fon kesintisi ve sonunda repo yapan üye tarafından yapılacak, Borsa ise vade sonu takasa ilişkin yükümlülükleri buna göre hesaplayarak gerekli kayıtları oluşturacak.

Repo ters repo işlemlerine ilişkin işlem defterlerinde 1 Ocak 1998 sonrası ihraç edilen menkul kıymetler ile yapılan işlemin ters repo tarafında bir aracı kurum varsa, stopaj ve fon kesintisi tutarları ve kesinti sonrası vade sonu tutarı, ayrıca gösterilecek.

Repo yapan tarafın teslim edeceği menkul kıymet tutarı da, stopaj ve fon kesintisi sonrası tutar esas alınarak hesaplanacak.

İMKB yönetiminin gönderdiği mektupta; kendilerinin ve bilgi dağıtım firmalarının gereken çalışmalara başladığı kaydedilerek, bu esaslar üzerine oturacak uygulamanın başlangıç tarihinin bilgi dağıtım firmalarının gerekli değişiklikleri bitirmesini takiben ayrıca duyurulacağı kaydedildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!