İMKB seçim sonuçlarını görmek isteyecektir

Güncelleme Tarihi:

İMKB seçim sonuçlarını görmek isteyecektir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2011 12:27

Oyak Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Alper Erginol, “Yurt dışından bir şok görmezsek İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 66-67 bin seviyelerine doğru bir yükselişle seçimlere girip, seçim sonuçlarını görmek isteyecektir” dedi.

Haberin Devamı

Erginol, piyasalardaki beklentiler konusunda yaptığı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in cari açık konusundaki açıklamaları ile farklı yatırım bankalarının Türkiye için vermiş olduğu raporların yeni bir şey olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin cari açığına yönelik açıklama ve raporların yatırımcılar tarafından uzun süreden beri bilindiğine işaret eden Erginol, “Yeni bir şey yok burada. O bilinen şeyler de fiyatlandı artık. Endeks 70 binlerden 58 bine düşerken, bu düşüşün nedenlerinden biri de buydu” dedi. 

Erginol, cari açığa yönelik önlemler olarak Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıkları artırdığını, zorunlu karşılıklar artınca banka hisselerine satış geldiğini ve bankacılık karının azaldığını anlatarak, hükümetin aldığı tedbirler ile kredi konusundaki genişlemeyi durdurmaya çalıştığını söyledi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın cari açığın kontrol altına alınmasına yönelik bir politika uyguladığını belirten Erginol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu politikanın sonuçlarını hemen bugünden yarına göremezseniz. Merkez Bankası 'son çeyrekte göreceğiz' diyor. Burada bilinmeyen bir şey yok. Piyasa da bunu zaten fiyatlandırdı. O yüzden yabancı yatırımcı da mevcut pozisyonunu azalttı. Geçen ay 592 milyon dolarlık satış yapmışlar. Yılbaşından bu yana 1,5 milyarlık dolarlık satış gerçekleştirdiler. Geçen yıl İMKB en fazla kar getiren borsalar arasındaydı. Bir miktar kar satışına da gitmeleri normal. Yabancı yatırımcı İMKB'yi sattığı zaman çıkmıyor, gidiyor tahvil piyasasına giriyor. Oraya ciddi miktarda alım yaptığını gördük.

Yurt dışı tarafı dün zayıf seyrederken, İMKB tarafı bayağı direndi. Onun nedeni de son 1 ay içinde bayağı biz satış yedik. Yaklaşık yüzde 6 değer kaybettik.

Ama bize benzer gelişmekte olan ülke piyasa endeksi yüzde 1 gibi düştü, biz yüzde 5 aşağıdayız. Ciddi bir şekilde negatif ayrışmıştık, seçim öncesinde de seçim riskini almak istemeyen yatırımcılar satışlarını zaten tamamladı. İMKB'de o yüzden biraz da o beklenen, iki üç günlük seçim rallisini görmememiz muhtemel olarak gözüküyor. Yurt dışından bir şok görmezsek İMKB 66-67 bin seviyelerine doğru bir yükselişle seçimlere girip, seçim sonuçlarını görmek isteyecektir.”

CARİ AÇIĞI DÜŞÜRMEK İÇİN YENİ VERGİLER GELECEK Mİ?

Alper Erginol, piyasaların, seçimden sonra kurulacak hükümetin ekonomiye dair vereceği mesajları görmek isteyeceğini dile getirerek, “Çünkü orada birtakım belirsizlikler var. İşte, Merkez Bankası faizleri artırmadı. Son tüketici enflasyonu ciddi oranda yüksek geldi, onun getirdiği bir miktar belirsizlik var. Gıda fiyatları düşmezse enflasyondaki artış devam edecek ve Merkez Bankası'nın hedefinin üzerinde seyretmesine neden olacak. Merkez Bankası'nın bu enflasyonla ilgili atacağı adımlar ne yönde olacak? Hükümet tarafından maliye politikasına geçiş olacak mı? Cari açığı düşürmek için yeni vergiler gelecek mi? Gelmeyecek mi? Piyasa biraz da bunları görmek isteyecek. Çünkü seçim öncesi verilen mesajlarla seçim sonrası verilen mesajların tutarlılığı piyasalar tarafından izlenecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Eğer mevcut görünüm seçim öncesinde verilen mesajlarla birlikte devam ettirilecek olursa, yurt dışı tarafından da bir şok görülmezse ikinci çeyrek bilanço sonuçlarına kadar İMKB tarafında olumsuz bir tablo olmadığını ifade eden Erginol, ilk çeyrek bilanço döneminin İMKB'de oldukça parlak geldiğini, beklentilerin üzerinde karlılık görüldüğünü anlattı.

Erginol, “Seçim sonrasında ekonomi politikalarının devam edip etmeyeceği, İMKB'nin yönünü belirleyecek. Ekonomiye yönelik seçim öncesi verilen mesajlarla seçim sonrası uygulanan politikalar tutarlı olursa çok sıkıntı görmeyiz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!