İMKB’nin başına 1 trilyonluk hedefle geçti finans merkezi için ‘omurga’ rolüne soyundu

Güncelleme Tarihi:

İMKB’nin başına 1 trilyonluk hedefle geçti finans merkezi için ‘omurga’ rolüne soyundu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2012 00:00

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) yeni Başkanı İbrahim Turhan, 2015 yılına kadar piyasa değerini 1 trilyon liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. İstanbul Finans Merkezi projesinde etkin rol oynayacaklarını belirten Turhan, “Projenin omurgası İMKB olmalı” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığına atanan İbrahim Turhan, dün görevi Hüseyin Erkan’dan devraldı. Devir teslim töreninde konuşan Turhan, “1.5 trilyon liralık milli gelir hedefi olan Türkiye’nin, borsasını da 2015 yılına kadar en az 1 trilyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Bu rakam şu anda 385.7 milyar lira. Bu rakamlar Türkiye’nin dinamizmini yansıtmıyor. Tabii ki bu hedefimizi tek başımıza değil, ilgili paydaşlarla birlikte gerçekleştireceğiz. Diğer bir öncelikli hedefimiz ise İMKB’nin anonim şirket haline getirilip, halka arz edilmesi” dedi.
Finans üssü olacağız
İMKB’nin İstanbul Finans Merkezi projesinde merkezi bir rol oynaması gerektiğini belirten Turhan, şunları söyledi: “Bu proje kapsamında İMKB, etkin ve etkili oynamak zorunda. Projede omurga görevini İMKB’nin görmesi gerekiyor. Halka açık şirket sayısı ve piyasa değeri Türkiye’nin potansiyelini yansıtır bir büyüklüğe sahip değil. Daha büyük hacme sahip bir borsa olmayı hedefliyoruz. İstanbul Finans Merkezi Projesi sadece finansal bir proje değil. Aynı zamanda Türkiye’nin merkez ülke olma vizyonunu da tamamlayacak bir proje. Zihniyet dünyasının yeniden inşa edilmesi gerekiyor. Potansiyeli değerlendirmeye hazır bir zihniyet dünyasına sahip, bu donanıma hazır bir ortamın oluşturulması da çok önemli.”
Stratejik ortaklık kurulabilir
Menkul kıymet pazarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Turhan, şunları dile getirdi: “2015 yılının sonuna kadar İstanbul’un en azından bölge ülkelerinde uluslararası standartları sağlayan kuruluşlar, şirketler menkul kıymetlerini İMKB’de alıp satmalı. Bunun için gerekli altyapıyı kurmak hemen olmayacaktır ama bizim hedefimiz mutlaka bu olmalı. Bunun gerçekleşmesi için İMKB’nin dünyanın diğer önde gelen borsalarıyla arasındaki işbirliğini artırmak, gerektiği durumlarda belki stratejik ortaklıklar da kurmak çok önemli olacak. Zaten bu konuda önemli kazanımlar sağlanmış durumda. Bizim hedefimiz bu kazanımları daha da ileri bir noktaya taşımak.”
İMKB’nin kurulduğu günden bugüne kadar çok büyük hamleler gerçekleştirdiğini ve yatırım yapılabilir borsa statüsü kazandığını aktaran Turhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İMKB artık her yönüyle dünyaya açılmaya hazır bir kurum haline geldi. Sermaye piyasaları, ülkede tasarrufların yatırıma dönüşmesi için çok kilit bir işlev görüyor. Tasarrufların varlıklara dönüşmesi, varlıkların sermaye piyasası araçlarına dönüşmesi hep bu piyasalarda cereyan ediyor. Bu ne kadar kolay olursa, miktara, riske, vadeye aracılık ne kadar düşük maliyetle yapılırsa, fonlar, tasarruf fazlası olanlardan tasarruf açığı olanlara ne kadar düşük maliyetle aktarılabilirse ülkenin kaynaklarının etkin kullanımı da o derece mümkün oluyor. Borsamızın derinliğinin, genişliğinin ve çeşitliliğinin artırılması gerekiyor. İMKB’nin Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ile çok daha yakın ve koordinasyon içinde faaliyet göstermesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

Görev süresi 4 yıl

Haberin Devamı

İMKB’nin 29 Kasım 2011’de yapılan Olağanüstü Genel Kurulunda 3 yeni üyenin seçimi gerçekleşirken, Yönetim Kurulunda yer alacak aracı kuruluş temsilcileri İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, Piramit Menkul Genel Müdürü Mehmet Osmanoğlu ve Başkent Menkul Murahhas Azası ve Yönetim Kurulu Üyesi Cavidan Konuralp olarak belirlenmişti. Diğer 3 İMKB Yönetim Kurulu Üyesinin de üçlü kararname ile 2 Şubat’a kadar atanması bekleniyor. Yeni mevzuat uyarınca Yönetim Kurulu Üye sayısı 5’ten 7’ye çıkarılırken, İMKB Başkanının görev süresi 5 yıldan 4 yıla, Yönetim Kurulu üyelerinin görev süresi de 4 yıldan 3 yıla indirilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!