IMF'yle 3. gözden geçirme başlıyor

Güncelleme Tarihi:

IMFyle 3. gözden geçirme başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2006 11:23

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF heyetinin önümüzdeki 1-2 hafta içinde Türkiye'ye gelerek 3. gözden geçirme çalışmalarını hızlı bir şekilde başlatabileceklerini bildirdi.

Ali Babacan, ABD'de düzenlenecek IMF ve Dünya Bankası Grubu Bahar Toplantıları'na katılmak üzere bu ülkeye hareketinden önce İstanbul Atatürk Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Babacan, Bahar Toplantıları'nın, 184 ülkeden bakan seviyesinden katılımın olduğu, özel sektör finans kuruluşlarının temsilcilerinin bulunduğu, aktif bir şekilde rol aldığı, aynı zamanda pek çok konferansın, seminerin, ikili görüşmelerin bir arada yapıldığı adeta bir ekonomi, finans fuarı niteliğini taşıdığını kaydetti.

Toplantılarda çok kısa zaman içinde çok sayıda görüşme yapılmasının, muhataplarla geniş istişare imkanlarının mümkün olduğunu belirten Ali Babacan, şöyle devam etti:  “Washington ve New York'ta temaslarımız olacak. Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, IMF Başkanı Rodrigo de Rato, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, AB Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Komiseri Joaquin Almunia ile özel sektör finans kuruluşlarının bazı temsilcileriyle birebir ya da heyetler halinde görüşmeler yapacağız.
"IMF HEYETİ KISA SÜREDE TÜRKİYE'YE GELECEK"

IMF Başkanı Rodrigo de Rato ve IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, IMF-Dünya Bankası yıllık bahar toplantıları öncesi, Washington IMF merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenlediler.
Rato, soru üzerine, Türkiye'nin iyi makroekonomik politikaları uygulamada çok iyi bir örnek oluşturduğunu da vurgulayarak sosyal güvenlik reformunun TBMM'den geçmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Krueger ise IMF heyetinin 3. gözden geçirme çalışmaları için çok kısa sürede Türkiye'ye geleceğini bildirdi.



Ayrıca, resmi toplantılarda Türkiye'yi guvernör sıfatıyla temsil edeceğim. Yine Uluslararası Finans Enstitüsü'nün bir toplantısına iştirakimiz söz konusu olacak. Türkiye konulu üç ayrı yatırımcı konferansında arkadaşlarımızla birlikte sunumlar yapacağız, yatırımcılarla bir araya geleceğiz.”

Toplantıların bir kısmının New York bir kısmının ise Washington'da düzenleneceğini aktaran Bakan Babacan, New York'taki bir günlük konferansta da, sadece Türkiye konulu bir oturum olacağını, orada bir konuşma yapacağını kaydetti.

Yaklaşık 4 gün sürecek programa Hazine Müsteşarlığı ve Merkez Bankası'ndan geniş bir heyetle katılacaklarını ifade eden Ali Babacan, toplantılarda hem dünya ekonomi gündeminin takip edileceğini hem de Türkiye'nin şu anda bulunduğu pozisyon, ilerideki planları, projeleri, uyguladığı program ve AB süreci ile ilgili konularında dünya finans çevrelerinin aydınlatılacağını söyledi.

IMF HEYETİ GELİYOR

Babacan, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Meclis'ten Sosyal Güvenlik Yasası'nın çıkmasının ardından IMF heyetine 3. gözden geçirme çalışmaları için davetiye gönderilip gönderilmediği sorusu üzerine, şöyle konuştu: “Sosyal güvenlik yasamız dün akşam saatlerinde tamamlandı. Tabii beklediğimiz konular sadece o değil, kendi iç hazırlıklarımız da söz konusuydu. Ama bu saat itibariyle rahatlıkla söyleyebilirim ki, artık davetiyeyi rahatlıkla çıkarabiliriz. Heyeti davet edebiliriz. Ancak gününü karşılıklı olarak konuşmamız lazım. Önümüzdeki 1-2 hafta içinde heyetin Türkiye'ye gelip 3. gözden geçirme çalışmalarını hızlı bir şekilde başlatacaklarını tahmin ediyoruz. Dün gece telefonla görüşme imkanımız olmadı. Oraya varınca tarihini netleştiririz.”

"CARİ AÇIK KONUSUNU ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Babacan, IMF'nin “Ekonomik Görünüm” raporunda cari açığın yüksek olduğunun belirtildiğine ilişkin bir soru üzerine, raporu henüz incelemediğini ifade ederek, şunları söyledi:  “Biz cari açık konusunu çok yakından takip ediyoruz. Bununla ilgili gerekli tedbirleri gereken zamanda alıyoruz. Cari açığın dikkatle takip edilmesi gereken konu olduğunu her ortamda zikrediyoruz. Bu konuda farklı yaklaşımlar, farklı yorumlar olabilir. Bizim de kendi yorumumuz yaklaşımımız var ve aldığımız, alacağımız bazı tedbirler var. Bu sene hala yüzde 6,5 faiz dışı fazlayla devam ediyoruz. Yüzde 6,5 faiz dışı fazla Türkiye için çok yüksek bir faiz dışı fazladır. Bunun sebebi sadece borç dinamiklerinin iyileştirilmesi değil, aynı zamanda cari açığın kontrol altında tutulmasıdır. Dolayısıyla bu konuda biz gayet rahatız ama rahat derken de asla bir rehavet yok. Bütün gelişmeleri çok yakından dikkatlice takip ediyoruz. Yaklaşımlarımızı, analizlerimizi kesinlikle yüzeysel yapmamalıyız. Mutlaka derinlemesine inmek, Türkiye'nin gerçeklerini iyi görmek zorundayız.”

“HİÇBİR ADIM BÜTÇE DENGESİNİ BOZMAMALI”

Babacan, “istihdam üzerindeki vergilerin indirilmesi konusuna sıcak bakmayan IMF'nin”, konuyla ilgili nasıl ikna edileceğine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de istihdam üzerindeki vergilerin yüksek olduğunun bütün dünyanın teyit ettiği bir gerçek olduğunu, dolayısıyla (bu vergiler yüksek değildir) demenin hiçbir anlam taşımadığını ifade etti.
Atacakları hiçbir adımın bütçe dengesinde herhangi bir bozulmaya yol açmaması gerektiğini ifade eden Babacan, “Dolayısıyla biz istihdam üzerindeki vergiler olsun, enerji konusu olsun bütün bunlarda adımlarımızı atarken, mutlaka toplam anlamda bütçedeki faiz dışı fazla hedefimizi bozacak hiçbir adım atamayız. Şu ana kadar yaptığımız hazırlıklar da, çalışmalar da tamamen faiz dışı fazla hedefine zarar vermeden ne yapılabilirin çalışmasıdır” şeklinde konuştu.
Gerek uluslararası kuruluşlarla, gerekse Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve Hazine Müsteşarlığı gibi kuruluşlarla da yakın bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Babacan, “Sanırım bir süre sonra, çok yakın olmayabilir, 1-2 hafta diyemeyiz ama bu çalışmaları neticelendiririz. Bu neticeler illa yapacağız anlamına gelmiyor. Mutlaka sonuçları görmemiz lazım. Atacağımız tüm adımları çok dikkatli atmamız lazım” şeklinde konuştu.

MERKEZ BANKASI'NDAN ERDEM BAŞÇI HEYETTE

Bakan Ali Babacan, Türkiye'deki istihdamın artması ve işsizliğin azalmasının mutlaka makro ekonomik istikrardan geçtiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:  “Herhangi bir konuda, isterse istihdam olsun atacağımız adımlar makro dengelere zarar verirse bu döner dolaşır yine Türkiye'deki işsizliğin artmasına, istihdamla ilgili sorunların çoğalmasına yol açar. Onun için birinci öncelik makro dengeler. Makro dengeler sağlam olduğu sürece zaten Türkiye'de istihdam artıyor. Bundan sonra da artmaya devam edecek. Bunun daha hızlı artması işsizlik sorununun artık biraz çözülmesi için çalışmalarımız mutlaka olacaktır. Fakat bunların hiçbiri asla makro ekonomik program ve dengelerden taviz verecek adımlar olmayacak.”

ABD'deki görüşmelerinde Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın kendilerine eşlik edip etmeyeceği sorusu üzerine Babacan, Merkez Bankası'ndan da bir heyetin olacağını, ancak bu heyetin ayrı bir uçuş planı bulunduğunu belirterek, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı'nın da Washington'daki toplantılara katılacağını söyledi.
Babacan, “Erdem Başçı mı?” sorusuna, “Evet Sayın Başçı” yanıtını verdi.

Devlet Bakanı Babacan, Türk Telekom ve Oger Telekom arasındaki mahsuplaşma problemine ilişkin bir soruyu da “Bu konudaki görüşmeler tamamen Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile bahsedilen kuruluş arasında devam ediyor. Konu belli olgunluğa ulaşınca önümüze gelir. Kararları o zaman veririz” diye yanıtladı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, açıklamalarının ardından, IMF ve Dünya Bankası Grubu Bahar Toplantıları'na katılmak üzere ABD'ye hareket etti. Bakan Babacan'ın, 26 Nisan Çarşamba günü Türkiye'ye döneceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!