IMF'nin enflasyon sınırı yüzde 25

Güncelleme Tarihi:

IMFnin enflasyon sınırı yüzde 25
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ekonomi bürokratları, ‘‘IMF desteğinin sağlanabilmesi için enflasyon hedefinin yüzde 25'in üzerine çıkmaması gerekiyor’’ mesajı verdi.

Üzerinde yoğun tartışmalar yapılan 1998 yılı bütçesiyle işin bitmeyeceği, gelecek yıl enflasyonun düşürülmesi için bütçe dışında radikal önlemlerin alınmasının şart olduğu belirtildi. Ekonomi bürokratları, bu hafta başlayacak olan IMF görüşmeleri öncesinde, ‘‘IMF desteğinin sağlanması için enflasyon hedefinin yüzde 25'i aşmaması gerektiği’’ne dikkat çektiler.

Ekonomi bürokratları, hazırlanmakta olan 1998 bütçesinin bundan sonra uygulanacak ekonomik politika konusunda hem içeriye hem de dışarıya önemli bir mesaj olacağını belirterek, ‘‘Ancak bütçe yüzde 25'i, bilemediniz en fazla ekonominin yüzde 30'unu temsil ediyor. Bu nedenle enflasyonda düşüş oranını belirleyecek asıl unsur, Hükümetin bütçe dışında alacağı tedbirlerin dozu olacak’’ dediler.

Enflasyonla mücadele konusunda yapısal tedbirlerin artık hayata geçirilmesinin, reform niteliğinde yapılacak yasal düzenlemelerin çok kritik bir rol oynayacağını belirten yetkililer, ‘‘Hükümetin asıl olarak bu tedbirler için karar vermesi, ona bağlı olarak enflasyon hedefi açıklaması gerekiyor’’ dediler.

DÜŞÜK ENFLASYON ŞART

Bir yandan yoğun bütçe çalışmaları yapan ekonomi bürokratları öte yandan da IMF'le görüşmeler için hazırlık yapıyorlar.

Bilgi veren bürokratlar, bütçe konusunda yapılan tartışmalarda yüzde 60'lık enflasyon rakamlarının konuşulduğunu hatırlatarak, ‘‘Bu takdirde Türkiye'nin IMF'in desteğini alması hemen hemen imkansız’’ dediler. IMF'in desteğinin ve bu kuruluşla yapılacak stand-by anlaşmasının öneminin Türkiye'nin dışborç bulmasında yattığını kaydeden bürokratlar, ‘‘Türkiye'nin önümüzdeki yıl düze çıkabilmesi, enflasyonun önemli ölçüde düşürebilmesi için yüklü miktarda dış kaynak bulması gerekiyor. Bunun için de IMF'in kabul edeceği bir bütçe ve program yapılmak zorunda’’ dediler.

1998 yılı için belirlenecek yüzde 40-50'lik bir enflasyon hedefinin bile IMF tarafından kabul edilip destek verilecek bir oran olmadığını kaydeden ekonomi bürokratları, ‘‘IMF'in desteği için belirlenecek enflasyon rakamının yüzde 25'in üzerine çıkmaması gerekiyor’’ dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!