IMF'den yeni hükümete destek mesajı

Güncelleme Tarihi:

IMFden yeni hükümete destek mesajı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 1997 00:00

Haberin Devamı

IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy, ‘‘Yeni hükümetin politikalarının uygun olup olmadığını gördükten sonra destek verebiliriz'' dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), bazı şartların yerine getirilmesi durumunda Türkiye'ye destek verebileceğinin işaretini verdi. IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy, önceki hükümetlerin taahhüt ettikleri yapısal programları uygulama konusunda bir şey yapmadıklarını ifade ederken, ‘‘Yeni hükümetle görüştükten ve politikaların uygun olup olmadığını gördükten sonra destek verebiliriz'' dedi.

Martin Hardy, 4. madde konsültasyon raporu ve yeni hükümetin politikaları konusunda yaptığı açıklamada, 4. madde konsültasyon çalışmalarını içeren raporun IMF Yönetim Kurulu'na sunularak görüşüldüğünü, bu raporun sadece durumu yansıtmadığını, ekonomik olarak yapılması gereken unsurları da içerdiğini kaydetti.

YENİ HÜKÜMETE BAKIŞ

Hardy, Türkiye'deki yeni hükümeti değerlendirirken de, yeni oluşturulmuş bir hükümete destek vermeleri için öncelikle görüşmeleri gerektiğini, daha sonra hükümet programıyla ele alınan politikalara bakacaklarını, bütün bunların sonunda da, benimemsenen programın yeterli ve IMF'nin politikasına yakın olup olmadığını gördükten sonra, destek verebileceklerini söyledi.

Martin Hardy, Türkiye'nin sorunlarının bilindiğini, IMF'nin iyi hazırlanmış ekonomik politikalardan her zaman etkilendiğini, ancak bunları uygulamanın önemli olduğunu belirtti.

Öte yandan, IMF'nin ülkeler raporu, rutin bir dizi çalışmayı içeriyor. IMF heyetleri, her yıl düzenli olarak, üye ülkelerle yürütülen 4. madde konsültasyon çalışmaları sonucu, merkeze döndüğünde bir rapor hazırlıyor. Hazırlanan dördüncü madde konsültasyon raporunda daha çok istatistiki bilgiler yer alırken, bu rapora, geçmiş uygulama sonuç ve yorumlarını içeren ‘‘yakın geçmişe ilişkin ekonomik gelişmeler'' adlı bir ilave döküman ekleniyor.

Bu çerçevede söz konusu rapor ve ilavesinin, IMF yönetim kurulunda görüşülüp tartışılmasıyla, üye ülkelerle, IMF'nin politikaları arasındaki uyum gözden geçirilmiş oluyor. 1947 yılında üye olan ve IMF ile ilk Stand-By anlaşmasını 1 Ocak 1961 yılında yapan Türkiye, son 36 yılda IMF ile 15 kez Stand-By, 18 Haziran 1980'de, birkez de üç yıllık EFF (Süresi Uzatılmış Fon Kolaylığı) anlaşması gerçekleştirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!