IMF'den iş dünyasına seçim ve bütçe sorgusu

Güncelleme Tarihi:

IMFden iş dünyasına seçim ve bütçe sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Masası Şefi Martin Hardy Başkanlığı'ndaki IMF Heyeti, görüşmelerine dün İstanbul'da iş dünyasıyla başladı. IMF Heyeti, İSO ve TÜSİAD'da ‘‘Üç partili bir koalisyon var. Erken seçim olur mu? Açıklanan bütçe hedeflerini nasıl buluyorsunuz?’’ diye sordu.

Uluslarası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Martin Hardy başkanlığındaki heyet, dün İstanbul'da Türk iş dünyası ile biraraya geldi. IMF Heyeti, dünkü özel sektör turunda, işadamlarına seçim ve 1998 bütçesini sordu, sosyal güvenlik konularındaki son gelişmeler hakkında bilgi aldı.

Temaslarına önce Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'ni (TÜSİAD) ziyaret ederek başlayan IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy ve beraberindeki heyet öğle saatlerinde İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) görüşmelerini sürdürdü. Heyet temaslarına öğleden sonra da Chase Mannhattan Bank'la görüştü.

IMF heyeti TÜSİAD ve İSO'daki görüşmelerinde, ‘‘Türkiye'de üç partiden oluşan bir koalisyon hükümeti var. Bu hükümetin icraatlarını ve seçim olasılığını nasıl değerlendiriyorsunuz?’’ sorusunu yöneltti. IMF Heyeti, Hükümetin hazırlamakta olduğu 1998 Bütçe Kanun Tasarısı ile ilgili olarak da özel sektörün görüşlerini dinledi.

HEYET TÜSİAD'DA

Hardy başkanlığındaki heyetle görüşen TÜSİAD Başkanı Muharrem Kayhan, IMF'nin son 2-3 yıldır Türkiye ziyaretlerinde, özel sektörün de görüşlerini aldığını belirterek, şunları söyledi:

‘‘Türkiye'de vergi, sosyal güvenlik, özelleştirme, konusunda yeni hükümetin kararlılık ve reformist yaklaşımının çok olumlu sonuçlar vereceğine inandığımızı belirttik. Ayrıca sorunların bunlar olduğu konusunda toplumda büyük uzlaşma sağlandığını, dolayısıyla bunları altetmek için yapılacak girişimlerde, hükümetin hem Meclis'te, hem kamuoyunda gerekli desteği bulacaklarını söyledik. IMF de, ekonomideki rakamların ne olacağı konusunda TÜSİAD'ın tahminlerini aldı.’’

Kayhan, IMF heyetinin, sosyal güvenlik sistemiyle ilgilendiğini ve bu konuda TÜSİAD'ın hazırladığı ve önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacakları rapor konusunda ön bilgi verdiklerini ifade etti. Kayhan, ‘‘Onlar da bütçe açıklarının yüzde 35'ini oluşturan bir sistemin acilen reforme edilmesi gerektiği görüşünü bize iletti. Emeklilik yaşı konusunda ne kadar tedrici veya yumuşak yapılırsa, o kadar işimizin daha zor olduğunu da söylediler’’ dedi.

SEÇİM KONUŞULDU

IMF heyeti İSO'da ise seçim konsunda iş dünyasının habzını yokladı. IMF'nin seçim ile ilgili sorusuna, İSO Başkanı Hüsamettin Kavi'nin, ‘‘Seçim tarihini şu anda hükümet bile bilmiyor. Çünkü üç partiden oluşan bir koalisyon mevcut. Fakat ekonomik sorunlar sadece hükümetlerin değil Türkiye'nin sorunu halini aldı. Üç ay içinde hükümetin özellikle sosyal güvenlik ve vergi reformunu gerçekleştirmesi gerek’’ yanıtını verdiği öğrenildi. Bu arada İSO Başkanı Hüsamettin Kavi de, IMF'ye, toplumdan dengeli fedakarlık istenmesi mesajını verdi. Kavi, IMF heyetine şunları söyledi: ‘‘Hükümetin alacağı ekonomik önlemlerde, gelir dağılımından mağdur olan kesimlerden isteyeceği fedakârlığın yükü az olmalı. Önemli olan sosyal güvenlik reformu, vergi oranlarının düşürülüp zorunlu tassaruf kesintisinin kaldırılarak sosyal güvenlik kurumlarına kaynak girişi sağlanması. Toplumun her kesiminden dengeli fedakarlık istenerek, çalışanların yükü azaltılmalı.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!