IMF’den Irak’a milyar dolarlık yeni paket

Güncelleme Tarihi:

IMF’den Irak’a milyar dolarlık yeni paket
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2016 21:25

IMF - Dünya Bankası yıllık toplantıları için Washington’a gelen ülke heyetlerinden biri özellikle ilgi odağında: Bu da Irak heyeti.

Haberin Devamı

Iraklı yetkililer, IMF ile multi milyar dolarlık yeni bir paketi müzakere etmek üzere Washington’a geldi. Geçtiğimiz günlerde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Washington’da yaptığı konuşmada, aylık 100 milyon dolarlık bir açıkları olduğuna dikkat çekerek, “Direkt olarak ekonomik desteğe ihtiyacımız var” dedi. Talabani, yaşadıkları ekonomik sıkıntının devam etmesi halinde IŞİD’e karşı verdikleri mücadelenin de zora gireceğini belirtti.

HENÜZ NETLEŞMEDİ

IMF’in Irak Misyon Şefi Christian Josz, IMF ve Irak’ın yeni bir stand-by anlaşması üzerinde müzakere ettiği bilgisini paylaşarak, “Önce Iraklı yetkililerle program üzerinde anlaşma sağlamalıyız. Henüz o noktada değiliz, ama önemli yol kat ettik. Bahar toplantılarında konuşmalarımıza devam edip, mümkün olduğunca çok ilerleme sağlamaya çalışacağız” dedi. IMF’in geçtiğimiz yıl Irak’a 1.2 milyar dolarlık borç verdiğine işaret eden Josz, Irak’la yapılacak yeni anlaşmanın miktarını sorduğumuzda “Henüz rakamı netleştirmedik fakat anlaşma sağlarsak, bu geçtiğimiz yıl verdiğimiz 1.2 milyar dolarlık kredinin çok üstünde olacak” ifadesini kullandı.

IRAK’TA İKİ ŞOK

Josz’a göre Irak ekonomisi iki şok yaşadı. Bunlardan biri düşen petrol fiyatları, diğeri ise IŞİD ve IŞİD terörü nedeniyle yaşanan göç. 2014 yılında Irak’ın petrolü varili 104 dolardan sattığını, geçtiğimiz ocak-şubat aylarında ise ortalama petrol fiyatının 22-23 dolara kadar düştüğünü kaydeden Josz, şöyle konuştu: “Irak’ın mali gelirinin yüzde 95’i petrolden geliyor. Aynı şey ihracat için geçerli. Bu nedenle petrol fiyatlarında bu denli keskin bir düşüş yaşanması, Irak’ın bütçesi ve ödemeler dengesine büyük bir şok etkisi yaptı. Geçtiğimiz yıl Irak’a hemen 1.2 milyar dolarlık bir kaynak sağladık. Kasım’da da yeni bir program başlattık. Bu kapsamda önce para olmadan politikalarını düzeltmelerine yardımcı olunuyor. Irak gerekli adımları atarsa Temmuz’da verdiğimiz 1.2 milyar dolardan daha büyük bir kaynak alabilecek. Geçtiğimiz aralık ayında Dünya Bankası’ndan da 1.2 milyar dolarlık kredi tahsis edilmişti. Tabii bu zorlu şartlar altında Irak’a yeni bir kredi sağlamamız için bir mali uyum programı üzerinde anlaşmamız lazım. Irak’taki başlıca sorun bütçelerindeki petrol fiyatı halen 2013’teki 100 dolar üstü seviyelerine dayanıyor. Fakat kimse ufukta tekrar bu fiyatların döneceğini görmüyor, bu nedenle Irak’ın harcamalarını kısması lazım. Biz de bunu daha organize biçimde yapmalarına yardımcı olmak için buradayız.”

Irak’ın borcunun çok hızlı yükseldiğini anlatan Irak Misyon Şefi Josz, 2014 sonunda borcun milli gelire oranının yüzde 30’larda olduğunu, 2015’te yüzde 54’e çıktığını belirterek, “Mali konsolidasyon uygulasalar bile 2018-19’a kadar yüzde 90’lara çıkacak. Çünkü petrol fiyatları düşerken, harcamaları kısmak mümkün olmuyor” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!