IMF'den acı sürpriz!

Güncelleme Tarihi:

IMFden acı sürpriz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2001 00:00


Ve IMF'nin Türkiye'ye vereceği 1.5 milyar dolarlık yardımı kararaştıracağı İcra Kurulu toplantısı ertelendi. Üstelik erteleme haberinin hemen ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Emlakbank kararnamesini imzaladığını açıkladı. Ama bu piyasalar açısından bakılınca geç kalan bir imza...
Haberin Devamı

Tüm bu gelişmelerin piyasalara etkisi neler olacak diye sorarsanız yanıt açık. Borsada yön aşağı, dolar ve bonoda yön yukarı olacak.

Nedenler ortada... Atılan adımlar IMF'yi memnun etmedi. Türkiye'den daha somut adımlar bekleniyor. Bunun siyasi yorumu bizim işimiz değil. Bizim işimiz piyasalara nasıl etki yapacağını araştırmak.

Borsa Pazartesi günü hem enflasyon datası, ham Emlakbank kararnamesinin imzası ama asıl olarak IMF toplantısına kitilenmişti. İlk iki seçenek bir yana piyasaların asıl önem verdiği nokta bu 1.5 milyar dolarlık yardımdı. Üstelik sadece borsa değil dolarve bonoda da aynı beklenti ele yönsüz, işlem hacminin neredeyse gerçekleşmediği bir gün yaşandı.

Salı günü ise bu beklenti gerçekleşmediği için bo5rsada yön aşağı bono ve dolarda yön yukarı olacak. Hazırlıklı olmakta fayda var...

İç Borç takvimi açıklandı

Hazine iç borç takvimini açıkladı. Ayrıntıları aşağıda bulacaksınız. Piyasaların bundan sonra izleyeceği en önemli veriler iç borç alanında çıkacak. Ayrıca bankaların sendikasyon ödemeleri de yine yakından izlenecek. Ki bununla ilgili ayrıntıları da geçen hafta içinde vermiştik.

Temmuz ayında 5.1 katrilyon TL iç borç geri ödemesi bulunan Hazine, açacağı 4 bono ihalesi ile en az 1.6 katrilyon TL borçlanmayı hedeflediğini açıkladı. . Bu borçlanma miktarına kamu kuruluşlarına ortalamadan yapılacak satışlar dahil edilmedi. Hazine'nin Temmuz ayı itfasının 2.8 katrilyon TL'si piyasalara yapılacak ödemelerden kaynaklanırken, 422 trilyon TL'lik kısım ortalamadan satışlara, 1.9 katrilyon TL'lik kısım ise kamu ve fon bankalarına ihraç edilen senetlerin ödemesine ait olacak. Ayrıca, Hazine'nin Temmuz ayında 483.5 milyon dolar tutarında dış borç geri ödemesi bulunuyor.

Hazine'den yapılan açıklamada, 2001 yılı içerisinde uluslararası finans kuruluşlarından sağlanacak ve Hazine tarafından kullanılabilecek olan 9.6 milyar dolarlık dış kaynağın 2 milyar dolarlık kısmının Temmuz ayı içerisinde Hazine'ye aktarılacağı belirtiliyor. Ayrıca, Temmuz ayında Dünya Bankası'ndan 1.1 milyar dolarlık kaynak kullanılmasının planlandığı belirtildi.

Deniz Bayramoğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!