IMF'de Arjantin kavgası

Güncelleme Tarihi:

IMFde Arjantin kavgası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2001 02:03

Arjantin krizi IMF'nin iki büyük ortağı ABD ve Fransa'yı birbirine düşürdü. Ekonomistler ise IMF'yi yine geç kalmakla suçladı.

ABD BAŞKANI BUSH: IMF haklı, Arjantin reform yapsın

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI :IMF aşırı talepte bulundu

Arjantin'in yaşadığı ekonomik, toplumsal, siyasi kriz bu ülkeye yönelik önlemler alan Uluslararası Para Fonu'nu (IMF) tekrar tartışma konusu haline getirdi. ABD Başkanı George W. Bush, Peru Maliye Bakanı Pedro Pablo Kuczynski, Fransa Dışişleri Bakanı Vedrine, IMF eski baş ekonomisti Michael Musa gibi isimler dün IMF konusunda ters düşen açıklamalar yaptılar.

ABD Başkanı George W. Bush, Beyaz Saray'da gazetecilerin sorularını yanıtlarken, IMF'ye destek verdi ve Arjantin'de yeni kurulacak hükümete reform çağrısı yaptı. Bush gazetecilere, ‘‘Yeni hükümet ek yardım almak istiyorsa mali reform yapmalıdır’’ dedi.

Bloomberg Haber Ajansı'nda yer alan haberde Bush'un Arjantin konusundaki şu sözlerine yer verildi: ‘‘IMF Arjantin'e yeni kredi verilmesi için zorlu önkoşullar ileri sürüyor. Ancak IMF'nin talepleri son derece gerçekçi ve gerekli talepler. Yeni cumhurbaşkanının Arjantin'e yeni krediler vermek isteyen, içlerinde IMF'nin de bulunduğu kreditörleri koruyacak önlemleri almasını bekliyorum.’’

Bush ayrıca Kanada ve Meksika liderleri ile de görüşerek Arjantin'e destek olmaları yönünde çağrı yaptı. ABD Başkanı Bush IMF'nin Arjantin politikasını desteklerken, Peru Maliye bakanı, Fransa Dışişleri Bakanı, IMF eski baş ekonomisti ve fon yöneticileri IMF'nin Arjantin politikasını eleştirdiler.

Eleştiriler, IMF'nin Arjantin'e müdahalesinin zamanı ve biçimi konusunda yoğunlaştı. Eleştirenler Arjantin'in ekonomik politikalarını oluşturan IMF'nin gelişmeleri sadece seyrettiğini ve müdahale konusunda geç kaldığı yönünde ağırlık kazanıyor.

Peru Maliye Bakanı Pedro Pablo Kuczynski yaptığı açıklamada, IMF'nin Arjantin krizine zamanında müdahale etmediğini belirtti. Kuczynski, ‘‘IMF zamanında Arjantin'i uyarmadı ve işlerin en kötü gittiği anda çok sert bir politika uyguladı’’ dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Hubert Vedrine IMF'yi, Arjantin'den yanlış zamanda aşırı taleplerde bulunmakla suçladı. IMF'nin büyük ortaklarından Fransa'nın Dışişleri Bakanı, IMF'yi Arjantin ekonomisini kurtaracak adımlar atmaya çağırdı.


Musa: Arjantin iki yıl önce kontrolden çıktı

Geçen bahara kadar IMF'nin baş ekonomisti olan Michael Musa, IMF'nin önceki yıl yapılan Ağustos toplantısında Arjantin'e yeni yardım verilmesine onay vermediğini ancak buna rağmen IMF'den Arjantin'e ek yardım kararının çıktığını söyledi. Musa, yaklaşık 2 yıl önce Arjantin'de durumun kontrolden çıktığını ve ülke ekonomisinin tamir edilebilir noktanın ötesine geçtiğini iddia etti. Musa, ‘‘Eğer o zaman Arjantin'e müdahale edilebilseydi, durum bu günkünden daha iyi olurdu’’ dedi.


Ecevit: Arjantin hata yaptı

Başbakan Bülent Ecevit, Arjantin'deki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: ‘‘Arjantin'in durumunu ayrıntılı bilmiyorum. Ancak yazarlarımızdan izliyorum. IMF ile ilişkilerinde bazı olumsuzluklar olduğu anlaşılıyor. İddialara göre, IMF bazı yanlış reçeteler vermiş, dönüş aşamasına gelindiğinde Arjantin yönetimi başaramamış. IMF ile ilişkilerde bizim gösterdiğimiz özeni gösteremedikleri anlaşılıyor. Arjantin parası ile ilgili ilginç gelişme oldu. Yüksek enflasyon olduğu aşamada paralarını dolara bağladılar. Bu fazla cüretkar bir önlemdi ve üstesinden gelinemedi. Bizim dalgalı kura geçişimizin ne kadar hayırlı olduğu görülüyor. Sıkıntı yaşandı, ama daha büyük sıkıntılar önlendi. Türkiye ve hükümetimizin enkonomi ile ilgili olarak finans ve bankacılık konusundaki tedbirleri ciddi, tutarlı, kararlı bir şekilde uygulandı. Ajantin krize sürüklenirken biz krizden çıkış aşamasına geldik.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!