IMF: Yunanistan krizi Avrupa’ya da yayılabilir

Güncelleme Tarihi:

IMF: Yunanistan krizi Avrupa’ya da yayılabilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 00:00

Yunanistan'daki krizin İspanya, Portekiz ve İtalya’ya sıçrayacağı endişeleri para ve sermaye piyasalarını etkilirken, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan’daki borç krizinin, Avrupa’nın geri kalanına yayılma riski bulunduğunu söyledi. Moody’s’in de ‘Portekiz’in notunu kırabilirim’ mesajı endişeleri artırdı.

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Yunanistan’daki borç krizinin, Avrupa’nın geri kalanına yayılma riski bulunduğunu söylerken, sıranın İspanya, Portekiz ve hatta İtalya’ya geldiği endişesi piyasaları sarsmaya devam ediyor. Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Portekiz’in kredi notunu bir kez daha düşürebileceğini açıklaması da endişeyi tırmandırdı.

Avrupa tetikte olmalı

IMF Başkanı, Fransız gazetesi Le Parisien’e verdiği demeçte, Yunanistan’daki krizin, Fransa, Almanya gibi büyük ülkelere yayılma riski bulunmadığını da söyledi. Avrupa’da tetikte olunması gerektiğini belirten Dominique Strauss-Kahn, yayılma riskinden çekinen Portekiz’in önlemler almaya başladığını vurguladı. “Yunanistan iflasın eşiğine gelmişti” diyen Kahn, “yakında maaşları da ödeyemeyeceklerdi” diye konuştu. Strauss-Kahn, Euro bölgesinden bir tek ülkenin bile Euro’dan çıkması halinde, bunun Euro’nun sonu olabileceğini de vurguladı.

Sıçrama riski yüksek

Daha önce Yunanistan’ın borç sorununu Wall Street’in çöken dev bankası Lehman Brothers’a benzeten Finlandiya Maliye Bakanı Jyrki Katainen, Yunanistan’daki borç krizinin, halen Portekiz ve İspanya’ya sıçrama riskinin bulunduğuna dikkat çekti. Avrupa’daki ekonomilerini birbirine çok bağlı olduğunu belirten Jyrki Katainen, bir ülkedeki mali sorunun, diğer bir ülkeye sıçrama riskinin çok yüksek olduğunu savundu. Katainen, yardım paketi ve tasarruf tedbirlerinin Yunanistan için en önemli unsur olduğunu belirtirken, piyasaların, bu yardım paketinin onaylanmama riski nedeniyle halen sakinleşmediklerini söyledi.

Bulaşma tehditi var

Avrupa Merkez Bankası Üyesi Axel Weber de, Yunanistan’ın sorunlarının Euro Bölgesinin bazı kısımlarına yayılma riski bulunduğunu söyledi. Aynı zamanda Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı da olan Weber, Yunanistan’ın şu anki çok kırılgan durumda borcunu ödeyememesi durumunun, diğer Euro bölgesi ülkeleri için bir dizi bulaşma etkisi tehdidi oluşturduğunu dile getirdi.

Merkel Yunanistan için destek istedi

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan’a yapılacak yardım için Federal Meclis’ten (Bundestag) destek istedi. Yunanistan için hazırlanan yardım paketi konusunda Bundestag ve Federal Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) cuma günü oylama yapacak. Yardım paketinin kabul edilmesi durumunda, Euro kullanan ülkelerin Yunanistan’a vereceği toplam 80 milyar Euro’luk kredinin 22.4 milyar Euroluk kısmını Almanya üstlenecek. Merkel, yardımların Almanya ve Avrupa için büyük önem taşıdığını Yunanistan’a, içinde bulunduğu zor durum nedeni ile yardım ettiğini belirtti.

AB: Avrupa’da en hızlı büyüyecek ülke Türkiye

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’nin bu yıl yüzde 4.7 ve gelecek yıl yüzde 4.5 ile Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi olacağını bildirdi. AB Komisyonu’nun 2010 Bahar Ekonomik Tahminler raporunda, şu tahminler yer aldı:

Geçen yılki yüzde 4.7’lik küçülmenin ardından “güçlü toparlanma” sürecine giren Türkiye, dış şoklara karşı direncinin daha da geliştiğini gösterdi. Türk ekonomisine ait tüm göstergeler bu yıl sağlam büyümeye işaret ediyor. Büyüme hızı yüzde 5’e kadar çıkabilir.

Sağlıklı mali sektör, küresel krizden çok az etkilendi ve aktif kalitesi yüksek olan Türk bankaları dış kaynağa çok fazla ihtiyaç duymuyor. Geçen yıl yüzde 14’e çıkan işsizlik oranı bu yıl yüzde 13.9’a ve gelecek yıl yüzde 13.4’e gerileyecek. Geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 45.5’ine ulaşan kamu borç toplamı da bu yıl yüzde 45.1’e ve önümüzdeki yıl yüzde 44.5’e inecek.

Yüzde 4.7’ye karşı 1

Bu yıl Türkiye yüzde 4.7 büyürken AB’nin büyüme ortalaması yüzde 1 ve Euro Bölgesi’nin büyüme ortalaması yüzde 0.9’da kalacak. 2010 yılında Türkiye’nin ardından Avrupa’da en hızlı büyüyecek ülkeler yüzde 3.7’yle Rusya, yüzde 2.7’yle Polonya ve Slovakya olarak sıralanacak.

Bu yıl Türkiye’de yüzde 45 düzeyinde gerçekleşecek kamu kesimi borcunun ekonomik büyüklüğe oranı, AB’de yüzde 79.6 ve Euro Bölgesi’nde de yüzde 84.7’ye ulaşacak.

İspanya’nın kurtarma paketine ihtiyacı yok

İSPANYA Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun, ülkesinin 280 milyar Euro’luk yardım isteyeceği söylentileri yalanlamasının ardından, AB Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn de, “İspanya’nın bir kurtarma paketine ihtiyacı olacağını beklemiyorum. Biz herhangi bir öneride bulunmayacağız çünkü böyle bir mali yardıma ihtiyaç yok” dedi. İspanya ve Portekiz dahil tüm Euro Bölgesi üyelerinin kamu maliyesini güçlendirmek için önlemler aldığını vurgulayan Olli Rehn, “Hâlâ oldukça kırılgan olan ekonomik iyileşmeyi korumak için Yunanistan’daki yangının kontrol altına alınması gerekiyordu. Dolayısıyla bir orman yangını başlamayacak” diye konuştu.

Krize rağmen Euro bölgesi tahminlerin üstünde büyür

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, Euro bölgesinin büyüme tahminini yükseltti. Komisyon, 16 üyeli Euro bölgesinin geçen yıl yüzde 0.7 oranında olan 2010 yılına ilişkin ekonomik büyüme tahminini, yüzde 0.9’a yükseltti. Komisyonun diğer bazı öngörüleri şöyle:

Euro bölgesi, İspanya, Yunanistan ve İrlanda’daki daralmadan olumsuz etkilenecek. AB yüzde 1 oranında büyüyecet. Büyüme performansı, bütçe açıklarını daraltıcı mali önlemlere bağlı.
Avrupa Birliği’nin toplam kamu finansman açığı, 2008 yılından bu yana 3’e katlandı. AB’de bu yıl, milli gelirin yüzde 7.2’si, Euro bölgesinde ise yüzde 6.6’sı oranında gerçekleşebilir.
En yüksek kamu açığını, yüzde 12 oranla İngiltere’nin vermesi bekleniyor.

Euro, 13 ayın dibini gördü 1.28’e indi

YUNANİSTAN’daki krizin Avrupa’ya yayılabileceği endişesiyle dünya borsalarında başlayan sert satışlar dün de devam etti. Avrupa’nın 11 yıllık parası Euro, dolar karşısında 1.28 seviyelerine gerileyerek Nisan 2009’dan bu yana en düşük seviyesine indi. Japonya hariç Asya borsalarını kapsayan MSCI Endeksi yaklaşık yüzde 2 değer kaybetti. Çin’in Şanghay borsası son 7 ayın en düşük seviyesindeyken, Hong Kong borsası yüzde 1.3 düşüşle 9 haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Kayıp devam etti

Avrupa borsalarında önceki gün yaşanan sert satışların ardından dün açılışta güne değer kayıplarıyla başladı. Kapanışa doğru hafif bir toparlanmanın gözlendiği borsalarda, dünkü değer kayıpları şöyle oldu: “İngiltere FTSE 100 Endeksi yüzde 0.96, Almanya’da DAX Endeksi yüzde 0.64, Fransa’da CAC 40 Endeksi yüzde 1.99, Brüksel yüzde 1.61, Madrid yüzde 1.82, Atina borsası yüzde 3.91.”

İMKB de geriledi

Komşuda ve Avrupa borsalarında yaşanan olumsuz gelişmeler İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da kayıpları artırdı. İlk yarıda hisse senetlerinin kaybı yüzde 0.46 oldu. İkinci seansta artan satışlar eşliğinde en düşük 56.112 puana kadar gerileyen borsa gün sonunda yüzde 1.57 kayıpla 56.441 puandan kapandı.

Dolar 1.53 TL’ye çıktı

Önceki gün bankalararası piyasada 1.52 TL’ye çıkan dolar dün bu piyasada 1.51 TL’den başladı. Euro’nun 1.28 dolara gerilemesiyle birlikte dolarda 1.5360 TL’ye kadar tırmandı. Bugün valörlüde 1.53 TL’den işlem gören dolar serbest piyasada 1.5290 TL’den kapanış yaptı. Euro’nun kapanışı ise 1.9650 TL’den gerçekleşti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!