IMF’yle pazarlık gecesi

Güncelleme Tarihi:

IMF’yle pazarlık gecesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE eknomisi dün gece boyunca IMF'nin Washington'daki merkezinden ‘‘hayat öpücüğü’’ bekledi. Ekonomi bürokratları, akşam saatlerinden itibaren IMF merkeziyle telekonferans bağlantısı kurup, Türkiye'ye 5 milyar dolar dolayında acil destek kredisini görüştü. Görüşmeler, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün frenlediği Telekom'un satışında düğümlendi.

MERKEZ Bankası, piyasalardaki faiz ateşini düşürebilmek için döviz rezervini tüketme noktasına gelince, Türkiye dün kritik bir gece geçirdi. Hazine ve Merkez Bankası bürokratlarının günler süren çabaları ile harekete geçen Uluslararası Para Fonu (IMF), gece boyunca Türkiye'ye 5 milyar dolar dolayında ‘‘ek rezerv imkanı’’ kredisi verilmesini görüştü.

Önceki gün Merkez Bankası ve Hazine bürokratları, ABD Hazine Bakanlığı, Dünya Bankası ve IMF ile acil nakit kaynak sağlanması konusunda temasa geçti. Türkiye, IMF'den daha önce Arjantin ve Güney Kore'ye kullandırılan SRF adlı ek rezerv kredisinin devreye sokulmasını istedi. Türkiye'nin bu talebi, önceki gün IMF sözcüsü Conny Lotze tarafından da dile getirilmişti. Lotze, basına yaptığı açıklamada, ‘‘Türkiye'deki durumun istikrara kavuşturulması için alınacak tedbirleri Türk yetkililerle halen görüşüyoruz’’ demişti.

IMF ile gece boyunca pazarlığı yapılan kaynağın 600 milyon dolarını, verilecek ek mektupla gelmesi söz konusu olan kaynak oluşturuyor.

GÜN BOYU ZİRVELER

Türkiye'nin ek rezerv imkanı kredisi için IMF nezninde başlattığı girişim, dün daha da yoğunlaştı. Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un Başbakan Bülent Ecevit'e gönderdiği, ‘‘Türkiye güçlü tehdit altında’’ mesajı'' ekonomi yönetiminde sinirlerin biraz daha gerilmesine neden oldu. Dün, Ankara'da mini ekonomi zirvesi ve sonrasındaki Bakanlar Kurulu yapılırken, ekonomi bürokratları bir yandan da Washington'daki IMF merkeziyle nefes nefese bir pazarlık yürüttü.

Dün, ABD'nin güne başlaması ile Ankara ile Washington arasındaki trafik de hızlandı. Öğlenden sonra, IMF yönetimine piyasalar ve Merkez Bankası'nın pozisyonu ile ilgili dakika dakika bilgi aktaran Ankara, ek rezerv imkanı kredisinin acilen kullandırılması isteğini sürekli yeniledi.

TELEKOM KRİZİ

IMF'yle gece boyu sürdürülen pazarlıklar sırasında Türk Telekom'un yüzde 33.5'inin blok satışıyla ilgili kararname oluşturdu. Başbakan Bülent Ecevit gündüz saatlerinde, ‘‘Telekom'la ilgili kararname Köşk'e gitti’’ dedi. Ancak, akşam saatlerinde Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ün kararnameyi imzalamadığı ortaya çıktı. Sonra gece geç saatlere kadar süren ‘‘Öksüz'ü ikna zirvesi’’ yapıldı. Öksüz, söz kosunu zirveden çıkarken, ‘‘Kararnameye imza attım’’ dedi.

Dün geç saatlerde IMF sözcüsü Conny Lotze, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, Türkiye ile görüşmelerin yoğun şekilde sürdürüldüğünü doğruladı.

Ecevit: Durum kontrolümüzde

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, son bir kaç gündür bilindiği gibi ekonominin bir sarsıntı sürecinden geçtiğini belirterek, ‘‘Fakat durum kontrol altına alınmıştır’’ dedi. Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken, gazetecilere bir açıklama yapan Başbakan Ecevit, iç ve dış piyasaların her hangi bir kaygı duymasına gerek olmadığını vurgulayarak, onun için Bakanlar Kurulu'nun kamuoyuna bir açıklama yapmayı kararlaştırdığını kaydetti.

Hükümetin ekonomik politikalara ilişkin olarak alması gereken her türlü önlemi zamanında ve süratli bir şekilde almaya devam edeceğinden kuşku duyulmamasını da isteyen Ecevit, enflasyondan kurtulmak için bu programın başarılı olması gerektiğini bildirdi. Ecevit, ‘‘Bu vesile ile hükümetimizin bu ekonomik programın arkasında tüm kararlılığı ile durduğunu bir kez daha vurgulamak istiyorum’’ dedi.

Kriz günü

Dün sabah saatlerinde Bakanlar Kurulu öncesinde Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları Devlet Bahçeli, Mesut Yılmaz ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın katıldığı bir mini liderler zirvesi yapıldı.

Sürpriz liderler zirvesi nedeniyle biraz gecikmeli olarak başlayan Bakanlar Kurulu sürerken, Başbakan Bülent Ecevit, bir basın açıklaması yaptı. Ecevit, açıklamasında Telekom satışı konusundaki prüzlerin giderildiğini, Ek Vergi Yasası'nın Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalandığını ve kamu bankalarının özelleştirilmesi ile ilgili yasa tasarısının imzaya açıldığını duyurdu.

Ecevit, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un kendisine bir mektup gönderdiğini de belirterek, mektubu basına dağıttı. Wolfensohn, mektubunda ekonominin ciddi tehditle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyordu.

Sabah ilk seansta bir miktar yükselen borsa, Wolfensohn'un mektubunda verdiği mesaj ile düşmeye başladı. Ancak, borsayı gün sonunda yüzde 8 kayba götüren hızlı düşüş, Merkez Bankası'nın aldığı sürpriz bir kararla başladı.

Bir süredir piyasanın limitler üzerindeki TL talebini de karşılayan Merkez Bankası, dün öğlen saatlerinde sadece döviz bozduran bankaların limit üstü TL taleplerini karşılayacağını bildirdi. Bunun üzerine, piyasalarda gecelik faiz yüzde 400'e kadar fırladı.

Piyasalar, Merkez Bankası'nın aldığı bu kararın şokunu yaşarken, Hükümet de Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz nedeniyle doğan Telekom krizini aşmaya çalışıyordu.

Başbakan Bülent Ecevit'in, ‘‘Uzlaştık’’ açıklamasına rağmen, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Türk Telekom'un satışı ile ilgili kararnameyi imzalamıyordu. Dün 6 saat süren çabalarla Enis Öksüz geceyarısına doğru ikna edildi ve kararnameyi imzaladı.

Akşam saatlerinde ekonomi bürokrasisi ile IMF'nin Washington merkezi arasındaki kredi pazarlığı yoğunlaştı. Gece boyunca hükümet, bürokrasi ve iş dünyası bir taraftan IMF'nin Türkiye'ye ek mali destek sağlaması açısından önemli olduğu bilinen Türk Telekom konusundaki krizi izledi, bir taraftan da Washington'dan gelecek, ‘‘iyi haberi’’ bekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!