IMF: Stand-by 3 yıllık olacak

Güncelleme Tarihi:

IMF: Stand-by 3 yıllık olacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 02:21

IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, ‘prensipte’ kabul edilen yeni stand-by anlaşmasının ilk önceliğinin, Türk ekonomisini şoklara karşı daha sağlam kılmak ve gelecekteki olası krizleri önlemek olduğunu bildirdi. Brekk, 10 milyar dolarlık stand-by'ın 3 yıllık bir süreyi kapsayacağını belirtti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, ‘prensipte’ kabul edilen yeni stand-by anlaşmasının ilk önceliğinin, Türk ekonomisini şoklara karşı daha sağlam kılmak ve gelecekteki olası krizleri önlemek olduğunu bildirdi.

Brekk, 2002 bütçe hedeflerine ulaşmayı sağlayacak önlemler kapsamında yasal ve kurumsal önlemlerin tamamlanması halinde İcra Direktörleri'nin yeni programı onaylayacağı toplantının ocak ayında gerçekleşeceğini kaydetti.

Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetinin, yeni stand-by programı için 3 Aralık'tan bu yana sürdürdüğü görüşmeler dün sona erdi. Brekk, yaptığı yazılı açıklamada, IMF'nin, üç yıllık yeni stand-by anlaşmasına prensipte destek vermeyi kabul ettiğini belirterek; yeni anlaşmanın orta dönem ekonomik istikrarı, sürdürülebilir hızlı büyümeyi ve Türkiye ekonomisin gelelcekti krizlere karşı korumayı tasarlayan reform programını destekleyeceğini bildirdi.

Yeni programın ilk önceliğinin Türk ekonomisin şoklara karşı daha sağlam kılmak olduğunu belirten Brekk, programın hedeflerini şöyle aktardı:

Yeni stand-by düzenlemesi, IMF yönetiminin gözden geçirmesi ve icra direktörleri kurulu‘nun onaylanmasına konu olacak ve aralık 1999‘da onaylanan halihazırdaki anlaşmanın yerini alacak.

10 MİLYAR DOLAR

Düzenleme, Türkiye'nin 2002 yılı boyunca için öngörülen 10 milyar dolarlık açığını kapamak için politika ve uluslararası finansmanın çerçevesini sağlayacak.

Yeni program çerçevesindeki ilk öncelik, ekonomiyi şoklara karşı dayanıklı yapmak ve olası gelecekteki krizleri engellemek olacaktır. Bu çerçevede, program, sürdürülebilir bir borç pozisyonu için, kamu harcama ve gelir reformu politikalarını, büyük oranlı kamu sektörü faiz dışı fazlasını sürdürme, sağlıklı bir bankacılık sistemini sağlama ve olumsuz dış gelişmeleer halinde oluşacak şoklarıemmek için dalgalı döviz kuru rejimini devam ettirme önceliklerini kapsıyor.

Hedef orta vadede, Türkiye'nin büyük ekonomik potansiyelini ve gelirlerde yüksek ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamaktır. Orta vadede, yıllık yüzde 5 veya üzerinde bir büyüme oranı sağlamak için, program, mali ve ekonomik istikrarı yakalamayı hedefliyor.

Para politikası, 2002 yılında uygulamaya geçirilecek olan enflasyon hedefleme sistemi çerçevesinde enflasyonu indirmeyi hedeflliyor.

* Yapısal politika alanında, ekonomik büyüme, 1999'dan buyana yürürlükte olan düzenleyici çerçeve ve bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasının tamamlanması, vergi sisteminde reform, kamudaki fazla personelin azaltılması, kamu fonlarının kullanımındaki şeffaflıkve özelleştirmenin canlandırılması, iş ortamının geliştirilerek, Hükümet‘in ekonomik stratejindeki iletişim geliştirilerek özel sektörün ekonomideki rolünün artırılması, kamu kaynaklarının kullanımının geliştirilmesiyle sağlanacak.

Önce ödev, sonra icra kurulu

IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, açıklamasında, IMF İcra Direktörleri’nin Stand-By'ı onaylamasının öncesinde, yetkililerin, yeni program ve onun başarısı için gerekli eylemleri onaylamasının beklendiğinin altını çizerek şöyle dedi:

‘‘Bu çerçevede, 2002 bütçe hedeflerinin başarılması için önlemler uygulamaya konulacaktır. Özellikle özelleştirme ve kamu ihalesi gibi alanlarda yasal ve kurumsal adımlar atılacaktır. Bütün bu eylemlerin tamamlanması halinde, İcra Direktörleri'nin, yeni programın onaylanacağı toplantı, ocak ayı içinde gerçekleştirilebilecektir.’’

Bush, bizim ekonomiyi sordu

ABD Başkanı George W. Bush, bir resepsiyonda karşılaştığı Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu'na, ekonomik durumu sorarken, Türkiye'nin başarılı olmasını istediğini ifade etti. Bush, Amerikan Dışişleri Bakanlığı protokol genel müdürlüğünün, Washington'daki büyükelçiler için, Blairhouse'ta verdiği resepsiyona, eşi Laura ile birlikte katılarak, kısa bir konuşma yaptı. Bush, terörizme karşı mücadelede dünyanın desteğine teşekkür etti. Bush, bu toplantıda Büyükelçi Loğoğlu'nun elini sıkarak, ‘‘Türkiye'de ekonomik durum nasıl gidiyor?’’ diye sordu. Loğoğlu'nun, ekonomik durumun iyiye doğru gittiğini ve ABD'nin de bunda rolü olduğunu belirtmesinin ardından Bush, Türk halkının terörizme karşı verdiği desteği takdir ettiğini ve Türkiye'nin başarılı olmasını istediğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!