IMF piyasaların ateşini düşürdü

Güncelleme Tarihi:

IMF piyasaların ateşini düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

IMF ile anlaşmaya varıldığı açıklanınca piyasaların ateşi düştü. Borsa yüzde 10'luk yükseliş kaydederek birinci seansı 8 bin 67 puandan tamamlarken, döviz talebi azaldı. Repo faizleri yüzde 180'lere indi.
Haberin Devamı

Likidite sıkışıklığıyla başa çıkamayan hükümet IMF'den yardım istedi. Hafta sonu Türkiye'ye gelen iki IMF heyeti ek rezerv görüşmelerini gerçekleştirdi.

Sabah saatlerinde Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'in "IMF ile görüşmelerde son aşamaya gelindi. Yarın açıklama yapılabilir" sözleri borsanın güne moralle başlamasını sağladı. Liderler zirvesinin ardından Mesut Yılmaz'ın "herşey yolunda, IMF ile mutabakata varıldı, teknik çalışmalar tamamlanamadığı için Başbakan Ecevit yarın sabah açıklama yapacak" beyanı piyasaları daha da canlandırdı.

Bu gelişmelerle birlikte borsada ilk dakikalarda gelen hızlı alımlarla 8 bin puan test edildi. Bu seviyeden satış gelmesine karşın tekrar alıma geçildi. Yoğun alımlarla karşılaşan borsada bir çok hisse senedi tavan yaptı. Borsanın yüzde 10'luk banda ulaşması yüzünden endeks günü 737 puanlık çıkışla birinci seansı 8 bin 67 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 10.06 oranında değer kazandı.

Alternatif piyasalar

Repo piyasasında ise güne 5.8 trilyon eksi rezervle başlandı. Merkez Bankası açık piyasa işlemleriyle piyasaya para vermedi. Uzmanlar, kamu ve fondaki bankalara para aktarımı yapıldığını belirterek likiditenin böylece rahatlatıldığını vurguladılar.

TL faizlerinin rahatlamasıyla birlikte gecelik repo oranları bankalararası piyasada yüzde 180'lere kadar gevşedi. Öğlen kapanışta ise döviz talebinin artması ile yüzde 300'lere çıktı.

Merkez Bankası bugün 131 milyon dolarlık satış yaptı. Diğer günlere göre döviz talebinde durulma gözleniyor.

Bono piyasasında alımlar kendini gösterdi. 21 Şubat 2001 vadeli kağıdın bileşik faizi 60 puanlık düşüşle yüzde 136'a geriledi. 20 Haziran 2001 vadeli kağıdın bileşik faizi ise yüzde 109'a düştü.

IMF'den kredi geliyor

IMF'nin hükümet ve bürokratlarla yaptığı görüşmelerde nihai sona yaklaşıldı. Yarın yapılacak açıklamalarla gelecek olan kredinin miktarıda belli olacak. Bugün akşam saatlerinde ise IMF'nin merkezi Washington'dan kredi onayının gelmesi bekleniyor.

Piyasanın beklentisinin üzerinde bir kredinin söz konusu olduğu haberleri ağırlık kazanmaşa başladı. Ama daha önce likitide ihtiyacını karşılamak için köprü kredisi söz konusu olabilecek.

IMF ve Dünya Bankası garantörlüğünde uluslararası yabancı bankaların Türkiye'ye vereceği köprü kredisinin piyasalar için kısa vadeli bir çözüm getirmesi amaçlanıyor. Köprü kredisinde 2-3 milyar dolarlık bir paranın gelebileceği konuşuluyor

Ek rezerv kredisi ise 21 Aralık'ta yapılacak IMF İcra Kurulu toplantısından çıkacak. Türkiye IMF'den son 3 haftada Merkez Bankası'dan çıkan 7 milyar dolarlık kaynağı talep ediyor

3 haftalık kabus

17 Kasım günü düşüş trendine giren borsa gelen hiçbir olumlu habere tepki göstermedi. Alternatif piyasalardaki karmaşanın etkisinde kalan borsa 1999 yılının rakamlarına kadar gevşedi. Hisse senetlerindeki düşüş ise fiyat/kazanç oranlarının 1986 yılının seviyesine gelinmesine neden oldu.

Mali piyasalardaki sıkıntı hükümet tarafından alınan önlemlerin işe yaramamasıyla krize dönüştü. Gecelik faizler yüzde 1.700'le tırmanırken bono bileşik faizleri yüzde 200'lere dayandı. Döviz talebi ise bu derece yüksek seyreden faizlere karşın yoğunluğunu sürdürdü. 3 haftalık kısa sürede Merkez Bankası'ndan 7 milyar dolar çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!