IMF: Piyasa kötü Telekom'u birlikte güzelleştirelim

Güncelleme Tarihi:

IMF: Piyasa kötü Telekomu birlikte güzelleştirelim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:00


Çiğdem TOKER /ANKARA
Haberin Devamı

IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler, ‘‘Türk Telekom'un özelleştirilmesinde dünya piyasalarında yaşanan koşullar nedeniyle zorluk yaşanıyor. Bu yüzden Türk Telekom'un özelleştirme koşulları daha cazip hale getirilmeli. Bunun için çalışıyoruz’’ dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Direktörü Michael Deppler, Türk Telekom'un özelleştirilmesinde dünya piyasalarında yaşanan koşullar çerçevesinde zorluk yaşandığını ve bu yüzden Türk Telekom'un özelleştirme koşullarının daha cazip hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Deppler, Türk ekonomisinin gidişiyle ilgili değerlendirmelerini Washington'da bir grup gazeteci için düzenlediği bir telekonferansta değerlendirdi.

Michael Deppler, Türkiye'nin uygulamakta olduğu ekonomik program çerçevesinde geçen yıl 7.5 milyar dolarlık özelleştirme hedeflendiğini ancak gelirlerin 3.5 milyar dolarda kaldığını hatırlattı. Ancak bu durumun programın işleyişine önemli bir etkisi olmadığını belirtten Deppler, dolayısıyla bu yıl için hedeflenen 6 milyar dolarlık özelleştirme hedefinin altında kalınabileceğini kaydetti.

FELAKET OLMAZ

‘‘Türk Telekom'un özelleştirilmesiyle ilgili sorun dünya piyasalarında şu andaki durumdan kaynaklanıyor. Bu özelleştirmenin gerçekleştirilmesi program açısından mutlak koşul değil’’ diye konuşan Deppler, yine de bu önemli özelleştirmenin yapılabilmesinin önemli kazanç sağlayacağını ifade etti.

Türk Telekom'un özelleştirilmesindeki muhtemel gecikmenin bir felaket niteliği taşımadığını ve programın emniyet marjının geniş olduğunu anlatan Deppler, yine de Türk Telekom ile ilgili sorunun aşılabilmesi için özelleştirme koşullarının ‘‘daha cazip’’ hale getirilmesi gerektiğini ve IMF ile Türk hükümetinin bu konuda görüşmeler sürdürdüğünü kaydetti. Deppler, ‘‘Türk Telekom'un özelleştirilmesinde azınlık hisselerinin satışı sonrasında yönetim hakları endişeleriyle ilgili olarak Türk yetkilileriyle çalışıyoruz’’ dedi.

Deppler, THY'nin özelleştirilebilmesiyle ilgili durumun, Türk Telekom'a oranla daha şanslı olduğunu da vurguladı. IMF Avrupa Direktörü Deppler, bu yıl büyüme için yüzde 3.75'lik birrakamın amaçlandığını, ancak gelişmeler ışığında büyüme oranının daha düşük gerçekleşebileceğini ifade etti. Deppler, geçen Aralık ayında Türkiye'ye ek kredi kaynağı sağlanmasından bu yana Türk hükümetinin ekonomik programı olumlu şekilde uygulamaya devam ettiğini bildirdi. Deppler, ‘‘Aralık ayından bu yana Türk hükümeti, programın ruh ve biçimine çok iyi uyuyor. Öngörülenin ilerisine geçilmiş durumda’’ dedi.

Demiralp: Ortada mektup yok

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, ekonomi çevrelerinde beş gündür tartışılan IMF Avrupa Bölümü Direktörü Michael Deppler'ın mektubu için ‘‘Bana ve Hükümet'e böyle bir mektup gelmedi’’ dedi. Geçtiğimiz Cuma günü Milliyet gazetesinde yayımlanan bir haber ve Pazar günü yayımlanan bir köşe yazısında; IMF Avrupa Bölüm Direktörü Deppler'ın ve Türkiye Masası şefi Carlo Cottarelli'nin paraflarını taşıyan bir mektubun Devlet Bakanı Recep Önal'a ve diğer ilgili birimlere gönderildiği belirtildi. Bu haberler, ekonomi çevrelerinde hararetli tartışma ve yorumları da beraberinde getirdi. Ancak, bu iki yayın için de dün akşam saatlerine kadar, Hazine Müsteşarlığı veya bağlı olduğu Devlet Bakanlığı'ndan herhangi bir ‘yalanlama’ gelmedi. Demiralp'in, haftasonu Türkiye'ye gelen IMF Türkiye Masası Şefi Cottarelli ile IMF Avrupa Bölüm Başkanı Deppler'a bu mektup üzerine konuştuğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, her iki IMF yetkilisi de böyle bir mektuba imza atmadıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!