IMF kurbanı suçluyor

Güncelleme Tarihi:

IMF kurbanı suçluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2001 02:02

Dünya Bankası'nın Asya Bölgesi eski Baş Ekonomisti Oktay Yenal, Financial Times gazetesinde yayınlanan makalesinde, ‘‘IMF kurbanı suçlama eğilimi gösteriyor. Başkan Köhler'in faiz yüzünden Türkiye'yi suçlaması haksızlık’’ dedi.

Dünya Bankası Asya Bölgesi eski Baş Ekonomisti Oktay Yenal, Financial Times (FT) Gazetesi'ndeki yazısında Uluslararası Para Fonu'nun uyguladığı politikaları eleştirdi. Yenal, FT'nin Yorum ve Analiz (Comment & Analysis) köşesinde yayınlanan makalesinde, IMF'nin değişik ülkelerde ‘‘kurbanı suçlama eğilimi’’ gösterdiğini ileri sürdü. Yenal, IMF Başkanı Kohler'in yüksek faizden dolayı Türk Hükümeti'ni eleştirmesini de haksızlık olarak nitelendirdi.

IMF'nin ekonomik açıdan zor günler yaşayan ülkelerin sorunlarına eskisi kadar ciddi yaklaşmadığını öne süren Yenal, IMF'yi ciddiyetsizlikle suçlayarak, sorunlarına sorumsuzca yaklaşılan ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu söyledi. Yenal, IMF'nin Türkiye'ye ilişkin strateji değişikliklerini, IMF'nin sorumsuz tutumunun iyi bir örneği olduğunu belirtti.

Yenal, 1999 yılının sonunda devreye sokulan stand by programının da kur çıpası uygulaması nedeniyle çöktüğüne işaret etti. Kur çıpası uygulamasının yaşanan yüksek enflasyon nedeniyle kaçınılmaz olarak devalüasyonla sonlandığını kaydeden Yenal, programdaki bu çelişkinin Türkiye'ye çok pahalıya mal olduğunu ifade etti.

Devreye geçtiğimiz Mayıs ayında sokulan son programın IMF kaynaklı dövizin Merkez Bankası tarafından piyasaya kontrollü olarak sürülmesine dayandığını belirten Yenal, son program ile, kamu sektörünün borçlanmasının artırılması, faiz oranlarının düşmesi ve bankaların toparlanmasının amaçlandığı, ancak bu konularda da yeterli sonuçların alınamadığını belirtti.

Oktay Yenal, makalesinde, IMF'nin Türkiye ile ilgili son değerlendirmelerinde Türk ekonomisinin, ekonomik programın ikincil hedeflerinin nasıl dengeye getirileceği konusunda açık bir biçimde ortaya konmadığını vurguladı. Buna karşın, ödemeler dengesi projeksiyonlarında bazı ipuçları verdiğini ifade eden Yenal, bu çerçevede 15 milyar dolar tutarında IMF fonlarından bu yıl, bankalara 5.8 milyar dolar, özel sektöre 5.3 milyar dolar ve yabancı portföy yatırımcılarına 3.3 milyar dolar kullandırılacağını belirtti.

IMF Başkanı Horst Köhler'in son mektubunda yüksek faiz oranlarına ilişkin olarak Türk hükümetine yönelttiği eleştirilerin haksız olduğunu belirten Yenal, hükümetin tutumunun önemli olduğunu ancak tartışılır teorilere dayalı düzensiz IMF istikrar reçetelerinin de durumun düzeltilmesine katkıda bulunmadığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!