IMF İrlanda’nın paketini onayladı, Moody’s kredi notunu 5 kademe düşürdü

Güncelleme Tarihi:

IMF İrlanda’nın paketini onayladı, Moody’s kredi notunu 5 kademe düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2010 00:00

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF), İrlanda için hazırlanan 85 milyar Euro’luk Avrupa Birliği-IMF yardım paketinin ilk dilimi olan 22.5 milyar Euro’luk kredi paketini onayladı. Ancak aynı gün, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, İrlanda’nın notunu 5 basamak birden düşürdü. Moody’s, İrlanda’nın ‘Aa2’ olan kredi ‘Baa1’ seviyesine inerken, görünümü de “negatif’ olarak belirledi.

Çöp seviyesine az kaldı

İrlanda’nın kredi notu junk (çöp) seviyesine gelmesi için 3 kademe kalırken, Mooody’s yaptığı açıklamada, “Kredi notunun düşürülmesinde İrlanda bankalarının kurtarma maliyeti, ülkenin ekonomik görünümünde giderek artan şekilde ortaya çıkan belirsizlikler ve finansal güçteki zayıflama etkili oldu” denildi. Açıklamada, görünümün ‘negatif’ belirlenmesinde, ekonomik büyümenin öngörülenden düşük kalması veya bankacılık sisteminde istikrarı sağlamanın maliyetinin tahmin edilenden yüksek olmasının etkili olduğu, bunun da İrlanda’nın finansal gücünün daha da düşeceği riskini yansıttığı vurgulandı.

Bankalar risk taşıyor

Moodys’in İrlanda analisti Dietmar Hornung, ülkenin 2014 yılına kadar 10 milyar Euro’luk tasarruf uygulayacağını ve 5 milyar Euro’luk vergi artırımına gideceğini hatırlatarak, “Zaten kırılgan bir ekonomiye çok fazla para aktarılması ülkenin toparlama sürecindeki beklentilerde kayma yaratabilir” derken, görünümü negatife çevirmenin nedenini de şöyle açıkladı: “İrlanda’nın geleceğinde negatiflerin, pozitiflerden fazla olduğunu düşündüğümüz için görünümünü negatif olarak belirledik. 1994-2007 yılları arasında yakaladığı sıçrama nedeniyle ‘Celtic Kaplanı’ olarak adlandırılan İrlanda ekonomisi, o dönemdeki emlak piyasası için dış kaynaklardan yaptığı aşırı borçlanma nedeniyle bankalarında halen risk de taşıyor” diye konuştu.

Hâlâ Türkiye’den yüksek

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in geçen hafta İrlanda’nın notunu indirmesinden sonra, Moody’s’ten gelen bu not indirimi gözleri Standart&Poors’a (S&P) çevirdi. S&P’nin yakın zamanda bir not indirimine gitmesi beklenirken, İrlanda’nın notunun bu haliyle bile Türkiye’den yüksek oluşu dikkat çeken başka bir nokta. Son indirimle İrlanda’nın notunu “Baa1”e çeken Moody’s, Ekim 2010’da Moody’s Türkiye’nin kredi notunu Ba2’ye yükseltmişti. O tarihten bu yana yeni bir artırım beklentisi içinde olan Türkiye, bu beklentisini şu anda seçim sonrasına ertelemiş durumda. Moody’s iki not artışı yaparak, notunu sırayla Ba1 ve Baa3’e yükseltirse, Türkiye “yatırım yapılabilir” seviyeye ulaşacak.

AB’nin ağır topları ‘ortak tahvil’i kabul etmedi

EURO Bölgesi’nde ağır borç yükü altındaki İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, İrlanda ve Belçika gibi ülkelerin, Lüksemburg’un da desteğiyle talep ettiği ortak tahvil önerisi Avrupa Birliği’nin (AB) büyük ekonomileri tarafından kabul görmedi. Almanya, Fransa, Hollanda, Avusturya ve Finlandiya, borçlanma maliyetlerini artacağı gerekçesiyle ‘E-bonds-Europen government bond’ olarak adlandırılan ortak tahvile karşı çıktı. Ağır borç altındaki birçok ülke için ‘can simidi’ gibi görülen önerinin kabul görmemesi, dayanışmadan çok sorumluluğa önem veren Almanya’nın, ‘herkes başının çaresine baksın’ prensibinin AB’de hâlâ geçerliliğini koruduğu yorumlarına yol açtı .
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!