IMF: Ek para yıl sonuna yetişir

Güncelleme Tarihi:

IMF: Ek para yıl sonuna yetişir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

IMF, piyasaların beklediği 4-5 milyar dolarlık ek kaynağı ağırdan alıyor. IMF Başkanı Horst Köhler, ‘‘Türkiye'ye ek kaynak verilmesini İcra Kurulu'na tavsiye edeceğim’’ dedi. Köhler, bir de Türkiye'ye heyet geleceğini duyurdu. Akşam saatlerinde ise IMF'den, ‘‘Ek kaynak ancak yıl sonuna yetişebilir’’ açıklaması geldi.

TÜRKİYE bastırıyor, ama Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'ye verilebilecek ‘‘rezervim bitiyor kredisi’’ işini ağırdan alıyor. IMF Başkanı Horst Köhler, dün sabaha karşı yaptığı açıklamada, ‘‘Türk yetkililerinin güçlü politikalar uygulamalarına bağlı olarak, Türkiye'ye ek kaynak sağlanması için IMF İcra Kurulu'na tavsiyede bulunmayı planlıyorum’’ dedi. Köhler, ayrıca Türkiye'ye acilen heyet gönderileceğini de duyurdu. Dün akşam saatlerinde ise IMF'den gelen ikinci açıklamayla, Türkiye'ye yıl sonuna kadar ek kaynak sağlanabileceği bildirildi.

IMF sözcüsü Tom Dawson, dün akşam saatlerinde Washington'da yaptığı açıklamada, ‘‘Şu an ne çeşit bir aracın kullanılacağını veya bu aracın tam yapısını açıklamak için çok erken. Bunun çok hızlı bir şekilde yürütüleceği ise oldukça açık’’ dedi. Dawson, şunları söyledi: ‘‘Bu üzerinde çok faal olarak çalıştığımız birşey ve önümüzdeki birkaç gün içinde bizden Türkiye hakkında daha fazla şey duymayı bekleyebilirsiniz.’’

IMF yetkililerinin önceki gün yaptıkları toplantılar ve Türk hükümetiyle sürdürülen temasların ardından gelen açıklamada, Türk hükümetinin önceki gün açıkladığı önlemlerden memnuniyet duyulduğu ve IMF'nin, hafta sonunda, özellikle bankacılık sektöründe yardımcı olmak üzere Türkiye'ye iki heyet göndereceği belirtildi.

TÜRKİYE PROGRAMA BAĞLI

Köhler'in açıklaması şöyle:

‘‘Türk hükümeti tarafından açıklanan önlemler, Türkiye'nin IMF programına bağlılığını gösteriyor. Özellikle para politikalarının idaresinin, bir defa daha anlaştığımız programın çerçevesine uygunolmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz. Türk hükümetine özellikle bankacılık sektörü reformlarında yardım etmek amacıyla bu haftasonu iki IMF heyetini Türkiye'ye gönderiyoruz. Türk hükümetinin, özellikle para politikası ve bankacılık sektörü konularında üzerinde anlaşılan programın sıkı şekilde uygulamaya devam edeceğine ve politikaları daha da güçlendirmek için IMF ile önlemler konusunda anlaşmaya varacağına inanıyorum. Güçlü politikaların uygulanmasına bağlı olarak, Türkiye'ye ek kaynakların sağlanmasını İcra Kurulu'na tavsiye etmeye niyetliyim.’’

Önal: Faizlerin yükselişi geçici

DEVLET Bakanı Recep Önal, son haftalarda para ve döviz piyasalarında yaşanan gelişmelerle, faiz oranlarındaki yükselişin geçici olduğunu belirterek, ‘‘İzlenmekte olan politikalarla faizlerin tekrar istikrarlı bir düzeye gelmesi mümkün olacaktır’’ dedi.

Önal, Hazine ve Maliye bütçesinin birarada görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, piyasalarada yaşanana dalgalanmaların dövize olan talebi arttırdığını söyleyerek, şöyle dedi:

‘‘Para piyasalarında likidite sıkışıklığı yaşandı. Merkez Bankası'nın artan döviz talebini karşılayacak ölçüde döviz rezervlerine sahip olması, döviz talebinin kurlar üzerinde bir baskı yaratmamasını sağlamıştır. Piyasanın TL ihtiyacı da Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalarla giderilmiştir.’’

Önal, stand-by programı kapsamında, IMF kaynaklarından 850 milyon dolarlık toplam üç çekiş gerçekleştirildiğini açıklayarak, Ek Niyet Mektubu'nun 22 Aralık'ta IMF İcra Kurulu'nda onaylanmasının ardından 570 milyon doların geleceğini söyledi.

Yılbaşından 23 Kasım tarihine kadar geçen 11 aylık dönemde, dış finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla toplamı 11 milyar dolar tutarında 90 adet kredi anlaşması imzalandığını açıklayan Önal, bu kredinin 8.3 milyar dolarının program, 2.7 milyar dolarının ise proje finansmanı amacıyla yapılan borçlanmalar olduğu söyledi.

Demiralp

Faiz 3 bin de olsa buna kriz denmez

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, Merkez Bankası'nın Net iç Varlıklar Hedefi içinde kalmak istediğini belirterek, ‘‘Merkez Bankası'nın program hedefleri içinde kalması gerekiyor. Bunu yaparken de faizler yukarıya çıkıyor’’ dedi. Demiralp, ‘‘Faiz 3 bin de olabilir. Bunu kriz olarak almayın’’ görüşünü savundu.

Demiralp, Plan-Bütçe Komisyonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Faizlerin yükselmesi, Merkez Bankası kredi vermiyor demektir, piyasaya likidite sürmüyor demektir. Bu da bir yöntem. Piyasada bir likidite sıkıntısı var. Onun da bir şekilde giderilmesi gerekir.’’

IMF'nin son 10 gündür yaşanan likidite sıkıntısı için destek vereceğini ilan ettiğini hatırlatan Demiralp, ‘‘IMF'nin ne tür bir destek vereceği ilerde karşılıklı görüşülecek. En kısa süre içinde sonuçlanmasını bekliyoruz’’ diye konuştu.

Hazine Müsteşarı, ‘‘Bir daha bu tür gelişmeler olur mu?’’ sorusuna şu yanıtı verdi:

‘‘Arzu edilen, olmamasıdır. Yılsonunu gelmesi, bankaların açık pozisyonunu etkiliyor. Ama bunlar şu anda aşılmak üzeredir. Durumda iyileşme olacaktır.’’

94'LE KARIŞTIRMAYIN

Demiralp, dün Merkez Bankası'na 230 milyon dolarlık döviz girişi olduğunu söyleyerek, ‘‘Bu durum döviz çıkışının durduğunu gösteriyor’’ dedi. Demiralp, yaşanan sıkıntının 1994 kriziyle karıştırılmaması gerektiğini söyleyerek şöyle dedi.

‘‘1994'ün koşullarıyla, 200'in koşulları mukayese edilmez. Şu anda denge bozuldu. O dengenin tesis edilmesi lazım. Yavaş yavaş kuruluyor.’’

Repo ve mevduat faizi stopajı yüzde 16'ya çıkıyor

MALİYE Bakanı Sümer Oral, çeşitli vergileri yeniden düzenleyen kararnamelerin Başbakanlığa gönderildiğini açıkladı. Oral, Plan ve Bütçe Komisyonu çıkışında faiz stopajı kararnamesine ilişkin bir soru üzerine, ‘‘Kararnameler Başbakanlığa gitti. Çıktığında her şeyi açıklayacağız’’ dedi. Oral, ‘‘Repo ve mevduat faizinde stopaj yüzde 16'ya mı çıktı?’’ sorusuna ‘‘Açıklandığında görürsünüz’’ yanıtını verdi.

Ek Vergi Yasası'nın Bakanlar Kurulu'na verdiği bazı vergilerde oran arttırma yetkisine ilişkin kararnameler kapsamında menkul kıymetlere uygulanan stopajın yüzde 16'ya yükseltildiği öğrenildi. Repo vve mevduat faiz gelirinden yapılan stopajlar yüzde 16'da eşitlenirken, Motorlu Taşıtlar vergisi'nin yüzde 80, Taşıt Alım Vergisi'nin ise yüzde 60 oranında yükseltileceği öğrenilri. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin LPG'li araçalrda üç kat, ticari taksilerde iki kat arttırılması planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!