IMF: Dünya yavaşlayacak

Güncelleme Tarihi:

IMF: Dünya yavaşlayacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2019 08:30

Uluslararası Para Fonu (IMF), bahar toplantıları öncesinde Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu açıkladı.

Haberin Devamı

Küresel ekonomik büyümede yavaşlamanın daha gözle görünür seviyeye çıkacağına dikkat çekilen raporda dünya ekonomisinin yüzde 70’i için büyümenin yavaşlaması öngörülüyor. IMF, dünya ekonomisi için 2019 yılı büyüme beklentisini de yüzde 3.5’ten yüzde 3.3’e indirdi. Dünya ekonomisindeki beklentiye paralel IMF Türkiye beklentilerini de aşağı yönlü güncelledi. IMF, Türkiye’nin bu yıl yüzde 2.5 küçülmesi, 2020’de ise yüzde 2.5 büyümesi tahmininde bulundu.

CARİ FAZLA ÖNGÖRDÜ

IMF’nin Dünya Ekonomik Görünüm raporunda yer alan tahminlere göre bu sene cari işlemler dengesinin gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 0.7’si kadar fazla vereceği, 2020’de ise yüzde 0.4 açık vereceği tahmin ediliyor. IMF’nin Türkiye için yıllık ortalama tüketici enflasyonu tahmini 2019 için yüzde 17.5, 2020 için yüzde 14.1 seviyesinde. Raporda işsizlik oranı için de 2019’da yüzde 12.7, 2020’de yüzde 11.4 tahmini yapıldı.

Haberin Devamı

IMF raporunda bir yıl önce, dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde ekonomik faaliyetin hızlandığı hatırlatıldı ve bir yıl sonra, çok şeyin değiştiği vurgulandı. Raporda, “ABD-Çin ticaret gerilimlerinin artması, Çin’de kredi sıkılaştırması, Arjantin ve Türkiye’de makroekonomik stres, Almanya’da otomotiv sektöründeki aksaklıklar ve daha büyük gelişmiş ekonomilerde para politikasının normalleşmesinin yanı sıra finansal sıkılaştırma da özellikle 2018’in ikinci yarısında küresel genişlemeyi zayıflattı” denildi. Bu zayıflığın 2019’un ilk yarısında sürmesi beklenen raporda dünya ekonomisinin yüzde 70’i için büyümenin yavaşlaması öngörülüyor.

İKİNCİ YARI UMUDU

IMF, finansal piyasalardaki iyileşme hızlı olsa da, reel ekonomide gerçekleşmenin yavaş olduğuna vurgu yaptı. Raporda, “Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan piyasa ekonomisinde sanayi ve yatırım verileri zayıf ve küresel ticaret iyileşmedi. 2019’un ikinci yarısında iyileşme ihtimali ile 2020’de küresel büyümenin yüzde 3.6’ya döneceği öngörülüyor. Bu toparlanma istikrarsız ve büyümenin 2019’da yüzde 4.4’ten 2020’de yüzde 4.8’e çıkacağı tahmin edilen gelişmekte olan ekonomilerde ve gelişmiş ekonomilerde toparlanmaya, özellikle Arjantin ve Türkiye’de büyümede beklenen bir toparlanmaya dayanıyor” ifadeleri kullanıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!