IMF-Dünya Bankası zirvesi için İstanbul’da 1000 ofis gerekiyor

Güncelleme Tarihi:

IMF-Dünya Bankası zirvesi için İstanbul’da 1000 ofis gerekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2006 00:00

2009’da İstanbul’da gerçekleştirilecek olan IMF-Dünya Bankası toplantıları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yeni yatırım göründü. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "En az bin ofis isteniyor. Bu kapsamda yeni düzenlemeler, belki yeni inşaatlar olacak. Bunlara ilişkin ön hazırlıklarımız var" diye konuştu.

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2009 yılında İstanbul’da yapılacak Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası toplantıları için kongre vadisi denilen bölgede en az bin ofis istendiğini ve bundan dolayı yeni proje geliştirme çalışmaları bulunduğunu bildirdi. Topbaş, Dünya Ticaret Merkezleri Birliği’nin (WTCA) 37’inci Genel Kurulu sırasında gazetecilerin soruları üzerine, IMF ve Dünya Bankası toplantılarının yanı sıra aynı yıl Dünya Su Forumu’nun da İstanbul’da yapılacağını, dolayısıyla dünyada bütün gözlerin bu kente çevrileceğini vurguladı.

HUMMALI ÇALIŞMA: Kentte otel ve kongre merkezi yapmak isteyenlere önemli destekler verdiklerini ifade eden Topbaş, "Şu anda hummalı bir şekilde çalışıyoruz. Elimizde olan ve başka maksatlarla kullanılan yapıları da bu kongre sürecine katabiliriz" dedi. Kadir Topbaş, Sütlüce’de yıllardır süren kongre merkezinin 2007 yılında bitirilmesinin planlandığını, ayrıca Ayazağa’da yarım kalan merkezin de hızlı bir şekilde bitirilmesine çalışılacağını kaydederek, "2009’da yapılacak IMF ve Dünya Bankası kongresi için özellikle kongre vadisi, Habitat vadisi denilen bölgede yeni değişiklikler, yeni projeler geliştirme çalışmamız var. Orada en az bin ofis istenmekte. Bu kapsamda yeni düzenlemeler, belki yeni inşaatlar olacak. Bunlara ilişkin ön hazırlıklarımız var" diye konuştu.

İSTANBUL’DA 60 KONGRE: İstanbul’daki kongre merkezlerinin şu an için yeterli olduğunu, geçen yıl 35 civarındaki uluslararası büyük kongreye ev sahipliği yapan kentin bu açıdan sıkıntı çekmediğine işaret eden Topbaş, bu rakamın 40’ları bulup 50, 60’lara doğru gitmesi halinde sıkıntı yaşanabileceğini, bu nedenle de kentte daha nitelikli bölgelere ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

350 İŞADAMIYLA BULUŞMA: İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş da, dünya ticaret merkezlerinin bir ülkenin dış ticaretinin gelişmesine katkıda bulunan en önemli yapılardan biri olduğunu, WTCA’nın Genel Kurulu için 350’den fazla iş adamı ve ticari delegenin İstanbul’da buluştuğunu söyledi. Yalçıntaş, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nin toplamda 500 bin metrekareyi aşan büyüklüğü ve 10 sergi alanı bulunduğunu hatırlatarak, şu anda bu alan çerçevesinde 5 ve 4 yıldızlı oteller ile 3 bin kişilik kapasiteye sahip bir kongre merkezi yapıldığını, bunların açılışının 2007 yılının Nisan ayında yapılmasının planlandığını söyledi. Türkiye’nin dünyada geçmişte İpekyolu ile en önemli ticaret merkezlerinden biri olduğuna değinen Yalçıntaş, İstanbul’un çok kısa dönem içinde finans, ticaret ve kongre anlamında bölgenin merkezi olacağını vurguladı.

Tozolli: Dünyada ticaretle barış sağlıyoruz, Nobel’e hep adayız

DÜNYA Ticaret Merkezleri Birliği (WTCA) Kurucu Başkanı Guy Tozolli, ticaret aracılığı ile barışı sağlamayı amaçladıklarını söyledi ve "İstanbul’da yapılan genel kurulumuz da bu amaca önemli katkı sağlayacak. Dünya genelinden 750 bin şirketi temsil eden bir kuruluşuz" dedi. 37’inci WTCA Genel Kurulu’nda konuşan Tozolli, 288 üyeleri bulunduğunu belirtti ve 85 ülkede üyelik çalışmaları sürdürdüklerini anlattı. Afganistan temsilcisi John Dickson’ın önerisiyle ticaret aracılığıyla barışı sağlamak için bir komite de oluşturduklarını aktaran Tozolli, "İstanbul’daki üç günlük etkinlikte bu komitenin çalışmalarını ele alacağız. WTCA on yıldır Nobel Barış Komitesi tarafından ödüle aday gösteriliyor" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!