IMF: Çok başarılısınız hedefleri bile aştınız

Güncelleme Tarihi:

IMF: Çok başarılısınız hedefleri bile aştınız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2003 02:09

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, hükümetin uyguladığı programın başarılı olduğunu, ekonomide, beklenti ve hedeflerin çok üzerinde sonuçlar alındığını söyledi.

Moghadam, Devlet Bakanı Ali Babacan ile birlikte düzenledikleri basın toplantısında, ekonomi yönetimiyle yapılan görüşmelerin tamamlandığını ve atılması gereken adımlar üzerinde bir mutabakat sağlandığını bildirdi.

Moghadam, bu mutabakatın öncelikle IMF yönetiminin, daha sonra da İcra Direktörleri'nin onayına sunulacağına dikkati çekti.

Merkez Bankası'nın uyguladığı güçlü ve kredibilitesi yüksek politikalar sayesinde, enflasyonun yıl sonu itibarıyle belirlenen hedefin altında kalabileceğinin görüldüğünü kaydeden Moghadam, faiz oranlarının da, son gözden geçirmeye göre ciddi bir düşüş gösterdiğini vurguladı. Bunun ekomoninin toparlanmasını kolaylaştıracağını dile getiren Moghadam, rezervlerin de yükselme eğilimini sürdürdüğüne de işaret etti ve bunun Türkiye'nin dış kırılganlığını ciddi anlamda azaltacak bir gelişme olduğunu söyledi.

ÜÇ BEKLENTİ VAR

Moghadam, programın kararlılıkla uygulamaya devam edilmesiyle, sonuçların üzerine daha da olumlu gelişmelerin inşa edilmesinin de mümkün olacağını belirtti.

Görüşmelerde, makro ekonomik hedefler ve çerçeve üzerinde uzlaşma sağlandığını da vurgulayan Moghadam, kamusal ve kamu maliyesi üzerindeki temel parametreler üzerinde de mutabakata varıldığını bildirdi. Bu dönem özellikle üç önemli politika üzerinde yoğuşlaştıklarını ifade eden Moghadam, şöyle devam etti:

‘‘Bunlardan ilki, 2003 bütçesi kapsamında sağlanması öngörülen yüzde 6.5'lik faiz dışı fazlanın tutturulabilmesi konusuydu. IMF heyeti ve yetkililer, bu hedefin planlandığı şekilde gerçekleştirilebilmesinin güvence altına alınmasına ilişkin tedbirler üzerinde mutabakat sağlamıştır. Yine 2004'de de yüzde 6.5'lik faiz dışı fazlanın sağlanması konusunda ve bu hedefin tutturulmasına ilişkin politika ve tedbirler konusunda mutabakat sağlanmıştır. Bu anlayışı temel alan bir bütçenin bu hafta Meclis'e sunulması beklenmektedir. ’’

Moghadam, yapısal reformlar konusundaki dört beklentilerini de şöyle sıraladı:

Kamu Mali Yönetim Kanunu çıkmalı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) etkinliğinin güçlendirilmesine ilişkin kanunu düzenleyin.

Doğrudan vergi reform paketi hayata geçirilsin.

Atıl istihdam rasyonelleşsin.

Serbest bölgede vergi istisnası şarta bağlanıyor

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile görüşmelerin önemli konularından birini oluşturan serbest bölgelerdeki vergi muafiyeti konusunda uzlaşılan yeni çözüm paketini ise şöyle açıkladı:

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar, lisans süresince Kurumlar Vergisi istisnasından yararlanacak.

Yeni kurulacak ve mevcut kuruluşlar için gümrük vergisi ve KDV istisnası serbest bölgelerde sürecek. Çalışanların gelir vergisi ististası ise 2009 yılına kadar sürecek. Damga Vergisi, resim ve harç istisnaları mevcut firmalar için 2009 yılına kadar sürecek.

Serbest bölgelerde faaliyet gösteren kuruluşlar, artık vergi beyannamesi verecek. Kurumlar Vergisi beyannamesi de verecekler, ancak bu beyanname üzerinde görünenen kurumlar vergisinden lisans süreleri bitene kadar bir vergi ödemeyecekler.

Yeni firmalara tanınan çalışanların Gelir Vergisi istisnası sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!