IMF Başkanlığı için Mehmet Şimşek atağı

Güncelleme Tarihi:

IMF Başkanlığı için Mehmet Şimşek atağı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2011 13:25

IMF, bugüne kadar Türkiye gündeminde hep o zorlu “ekonomik programlar” ile anıldı.

Haberin Devamı

Son olarak ise, hem dünya gündemine, hem de Türkiye gündemine, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn hakkındaki cinsel saldırı haberleriyle gündeme oturdu.

Oysa derin Ankara kulislerinde, uzun süredir konuşuluyordu IMF. Özellikle AK Parti ve hükümet çevrelerinde, “neden IMF’nin başına bir Türk geçmesin?” sorusu, daha IMF Başkanı’nın seks skandalı ortaya çıkmadan bile alçak sesle dillendiriliyordu.

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Strauss-Kahn’ın IMF’nin başında bir yıllık görev süresi daha var.

Ancak karıştığı skandal, belki de sonuna kadar Başkan kalmasını engelleyecek.

İşte bu durum üzerine, Ankara’da, özellikle hükümet çevrelerinde “Türkiye’den bir IMF Başkanı” daha yüksek seslerle ifade edilmeye başlandı .

Üstelik bir de adayla birlikte; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek.

Kulislerde konuşulan konu, sanal alemde yazıya döküldü bile.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın kendi twitter hesabından “retweet” ettiği bir yazışmada, açık açık Mehmet Şimşek’in adaylığını gündeme getirdi. Tweet’te “IMF Başkanlığı için arayış başladı. Maliye bakanı Mehmet Şimşek aranan şartları taşıyor” yazıyordu. Bağış da bu tweet’i, kendi hesabından, kendisini izleyenlerle paylaştı.

Bunu işaret fişeği kabul edip, Ankara’da, hükümete yakın çevrelerle, bakan danışmanları ile AK Parti yetkilileriyle ard arda telefon görüşmeleri yaptım.

Sonuç şu;
Hakikaten AK Parti hükümetinin aklından, IMF Başkanlığı için Mehmet Şimşek geçiyor.

Bu istek, mevcut IMF Başkanı Strauss-Kahn’ın görev süresinin sonuna yakın ortaya konulacaktı. Ancak yaşanan seks skandalı, bununla birlikte ortaya çıkan IMF Başkanı’nın görevini erken bırakma ihtimali, Ankara’yı da düşündüğü kampanyayı daha erkene almaya itti.

Türkiye’nin, “IMF Başkanlığı’na Türkiye’den bir isim” kampanyasının gerekçeleri de şimdiden hazır ve meşru;

“Şimdiye kadar, IMF’e hep gelişmiş ülkelerden başkan seçildi. Oysa, bugünlerde dinamik ekonomiler, gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri. Dolayısıyla, IMF’in tepesine de artık gelişmekte olan ülkelerden bir isim getirilmeli. En uygun ülkelerden biri ise, dünyanın 20 büyük ekonomisi arasında yer alan, giderek büyüyen Türkiye’den bir isim olur...”

Haberin Devamı

"ŞU ANDA ALINMIŞ BİR KARAR YOK"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,  Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Türkiye tarafından IMF başkanlığına aday  gösterileceğine ilişkin şu anda alınmış bir karar bulunmadığını, bu kararın  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirinde olduğunu söyleyerek, "Ama Mehmet bey  4 yıl içinde Türkiye'deki performansı ile dünyadaki ekonomik sorunları da  çözebilecek birikimlere sahip olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

AB Genel Sekreterliği'nde Hırvatistan'ın Ankara Büyükelçisi Drazen  Hrastic'i kabul eden Bakan Bağış, Maliye Bakanı Şimşek'in Türkiye tarafından IMF  başkanlığına aday gösterileceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine,  kendisinin sadece twitter'da bir gazetecinin bu yöndeki twitini çok beğenerek  re-twit ettiğini yani kendi takipçileri ile paylaştığını belirterek, "Şu anda  alınmış herhangi bir karar yok" dedi.

Bakan Bağış, şunları kaydetti:

"Ama Mehmet Bey IMF Başkanlığını da çok başarılı şekilde  gerçekleştirecektir. Mehmet bey gibi Türkiye'de bu görevi yapabilecek çok değerli  insanlar da vardır. Ama tabi hükümetimizin bir adayı olup olmayacağı konusuna  Sayın Başbakan karar verir, onun takdiridir. Ama Mehmet bey 4 yıl içinde  Türkiye'deki performansı ile dünyadaki ekonomik sorunları da çözebilecek  birikimlere sahip olduğunu ortaya koymuştur. Aynı şekilde Sayın Ali Babacan da bu  konumu rahatlıkla gerçekleştirebilecek birikime, deneyime sahiptir. Böyle bir  konumda bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının olması bizi son derece mutlu eder."

UNDP Başkanlığına Kemal Derviş'in seçilmesi için Başbakan Recep Tayyip  Erdoğan'ın bizzat lobi yaptığını hatırlatan Bağış, Şimşek'in de böyle bir görevi  rahatlıkla yerine getireceğine inandığını bildirdi.

Bakan Bağış, Büyükelçi Hrastic'e Türkiye'ye "hoşgeldin" diyerek, Türkiye  ile Hırvatistan'ın AB ile müzakerelere aynı dönemde başladığını, Türkiye'nin  önüne birçok engel çıkarılmasına rağmen Hırvatistan'ın birçok faslını açtığını  hatta kapadığını hatırlattı. Bağış, "Yeni üye olan ülkelere yaptığımız çağrı,  asansörü geri göndermeyi unutmayın" diyerek, Bulgaristan ve Romanya'nın da  süreçlerini tamamlayarak üye olduklarını, şimdi sıranın Hırvatistan'da olduğunu  belirtti. Türkiye'nin önüne çıkarılan engellerin bu ülkelerin önüne çıkarılmadığı  için çok daha hızlı üye olduklarını söyleyen Bağış, bütün engellere rağmen  Türkiye kendi halkının standartlarını yükseltmeye kararlı olduğunu kaydetti.

Bağış, Hırvat Büyükelçiye, Hırvatistan'ın başmüzakerecisi yarış ipini  göğüslerken, Türkiye'nin başmüzakerecisi Bağış'ı engellerle mücadele ederken  karikatürize eden kapağı ile AB Dergisi Kriter'i hediye etti.

Büyükelçi Hrastic de herşey yolunda giderse haftalar içinde müzakereleri  tamamlayacaklarını söyleyerek, böylelikle AB'de Türkiye'nin bir dostu daha  olacağını kaydetti.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!