IMF: Bankalar Yasası bir an önce çıkarılsın

Güncelleme Tarihi:

IMF: Bankalar Yasası bir an önce çıkarılsın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye temaslarına başlayan beş kişilik IMF heyetinin başkanı Martin Hardy, Türkiye'nin herşeye rağmen sosyal güvenlik reformunu yapması ve yeni Bankalar Yasası'nın da en kısa zamanda Meclis'ten geçmesi gerektiğini söyledi.

Dünden itibaren Türkiye temaslarına başlayan Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetine başkanlık yapan IMF Türkiye Masası Şefi Martin Hardy, kredi desteği içeren bir anlaşmanın önemli gereklerinden biri olarak kabul edilen sosyal güvenlik reformunun, yaklaşan seçimler nedeniyle gerçekleştirilmesinin mümkün görünmediğini söyledi. Hardy, yeni Bankalar Kanunu'nun da kısa sürede çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin, geçen temmuzda IMF ile imzaladığı Yakın İzleme Anlaşması'nın üçer aylık performans değerlendirmesi gereği Türkiye'ye gelen Hardy başkanlığındaki IMF heyeti Ankara'daki temaslarına başladı.

Hardy, gazetecilere yaptığı açıklamada, bankacılık sektörü için çerçeve ve düzenleyici bir yasa gerektiğini vurgulayarak, ‘‘Umarım bu yasa kısa sürede çıkar’’ dedi. Yeni hükümet ile, Yakın İzleme Anlaşması'nın devamı konusunda temasta bulunacağını belirten Hardy, özel sektör temsilcilerindende, ekonominin gidişi ve 1999 yılı beklentilerini öğrenmek istediklerini söyledi.

YAPISAL REFORMLAR

Hardy, seçimlere kadar geçecek sürenin kısalığı dikkate alındığında yapısal reformların yasalaşmasının güç olacağını hatırlatan bir soruya şu karşılığı verdi: ‘‘Türkiye, yapısal reformları mutlaka gerçekleştirmelidir. Sosyal güvenlik sorunu uzun yıllardır Türkiye'nin gündeminde. Bunun yerine getirilmesi çok önemlidir. Seçim ortamında sosyal güvenlik reformunun gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Fakat bunun yerine getirilmesi gerekir.’’

Hardy, ‘‘Bütçenin ve bankacılık yasasının parlamentodan geçmemesi halinde Türkiye'ye bakış açınızda bir değişiklik olacak mı’’ sorusunu şöyle yanıtladı: ‘‘Bu konuyu gelecek hafta ele alacağız. Bankacılık yasası parlamentoda yoğun bir biçimde tartışılıyor. Bu yasa tasarısı konusunda büyük ölçüde bir konsensüse yaklaşıldı. Kısa süre içinde tamamlanacağını umuyoruz. Bankacılık sektörü için çerçeve ve düzenleyici bir yasa gerekiyor. Bunun yasallaşması gerekir.’’

Hazine Müsteşarı Dinçmen, Hardy ile çalışma programını belirlediklerini söyleyerek teknik görüşmelerin süreceğini bildirdi.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay görüşmede, Türkiye'nin IMF'den kaynak sağlamasına ilişkin bir konunun gündeme gelmediğini söyledi. Uluğbay, gazetecilerin beklentilerin ne olduğu sorusuna şu karşılığı verdi: ‘‘Acele etmeyin, 8 Şubat’ı bekleyin bakalım.’’ ANKARA

Martin Hardy yolunu şaşırdı

IMF heyetini, Hazine Müsteşarlığı'nın önünde dev bir medya ordusu karşıladı. Gazete, ajans ve televizyon muhabirlerinden oluşan ‘ordu’ sabahın erken saatlerinden itibaren kapı ve merdivenlerde pozisyon aldı.

Müsteşarlık binasına ayak basar basmaz, uzatılan onlarca teyp ve gözünü alan kamera ışıkları, IMF Türkiye Masası Şefi Hardy'nin artık çok iyi bildiği merdivenlerin yönünü şaşırmasına neden oldu.

Saat 10.15'de gelen Hardy başkanlığındaki beş kişilik IMF heyeti, önce Hazine Müsteşarı Yener Dinçmen ve Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Aydın Karaöz ile görüştü. Koridorlara taşan kalabalık, bürokrat ve bakanların trafiğiyle sık sık hareketlendi.

IMF heyeti, ilk kez iki bakanla, Hikmet Uluğbay ve Zekeriya Temizel ile aynı mekan ve aynı saatte görüştü. Katılım çok, süre uzun olunca, yemek servisi yapıldı. Hazine Müsteşarı Dinçmen, görüşmelerin iki bakanla birlikte yapılmasını ‘‘Zamandan kazanmak’’ olarak açıkladı.

Temizel: IMF ile dost olduk

Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, dünkü toplantıda durum değerlendirmesi yaptıkları IMF heyeti ile önümüzdeki günlerde yeniden biraraya geleceklerini söyledi ve ‘‘İlk gün izlenimleri genelde iyi olur. IMF heyetiyle sık sık görüşerek zaten dost olmaya başlandık’’ dedi. Seçim öncesi bir stand-by anlaşması görünüp görünmediği sorusunu ‘‘Şu aşamada onları konuşmadık’’ diye yanıtlayan Temizel, ‘‘Stand-by'a ilişkin bir teklif geldi mi?’’ şeklindeki soruya da ‘‘Şu aşamada herhangi bir açıklamada bulunmak doğru değil, şu aşamaya gidiyor demek de mümkün değil’’ karşılığını verdi.

Sabancı’dan denetim uyarısı

IMF, yeni Bankalar Yasası konusunda bastırırken, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sakıp Sabancı, bankalar konusunda yeni bir yasaya gerek olmadığını savundu. Sabancı, İstanbul Sanayi Odası'nın dünkü toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, şöyle konuştu: ‘‘Yeni bir yasa yerine Merkez Bankası'na yetki verilmesi, mevcut kanunların daha etkin uygulanması gerekir. Sabancı Grubu'nun da yurt dışında ve yurt içinde bankaları var. Bankalar mutlaka denetlenmeli. Bu denetlemeyi yapmazsanız mevcut sorunları daha ileriye taşırsınız. Bankaları denetlemeden yeni kanun çıkartmak topu taca atmaktır.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!