IMF: Avrupa Kurtarma Fonu’nu büyütüp Euro tahvili çıkarın ‘büyük bunalım’a girmeyelim

Güncelleme Tarihi:

IMF: Avrupa Kurtarma Fonu’nu büyütüp Euro tahvili çıkarın ‘büyük bunalım’a girmeyelim
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2012 00:00

IMF Başkanı Christine Lagarde, Euro Bölgesi krizinin çözümünde başarısız olunması durumunda dünya ekonomisinin 1930’lardaki ‘büyük bunalım’a benzer bir döneme gireceğini söyledi. Lagarde, Euro krizinin çözümü için 3 tavsiyede bulundu: “Avrupa Kurtarma Fonu 500 milyar Euro’dan daha büyük olsun, ECB düşük faizi sürdürsün ve Euro ortak tahvili çıkarılsın.”

ULUSLARARASI Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, “Euro Bölgesi krizden çıkış yolu bulmak için güvenlik duvarını genişleterek, Avrupa Kurtarma Mekanizması’nı (ESM) 500 milyar Euro’nun üzerine çıkarmalı. Piyasaların güvenini artırmak için uzun süredir tartışılan ‘ortak Euro tahvili’ni çıkarmalı ve Avrupa Merkez Bankası(ECB) düşük faiz politikasını sürdürmeli” dedi. IMF’nin de kredi kaynaklarını 1 trilyon dolara çıkarmayı hedeflediğini hatırlatan Lagarde, “Fonun kredi kapasitesini artırmamız gerektiğine inanıyorum. IMF olarak her üyemize yardım etmek amacımız. Ancak bu yardım tüm AB’de uygulanan bir çerçeve programı kapsamında olmalı” dedi.

Büyümeyi yeniden keşfetmeli

Liderlerin ekonomik krizi önlemede başarısız olmaları durumunda dünya ekonomisinin 2’nci Dünya Savaşı’na sürüklendiği 1930’daki ‘büyük bunalım’ dönemine benzer bir sürece girebileceği uyarısında bulunan Lagarde, şöyle konuştu: “Bu dönem öyle bir dönemdi ki, ülkeler işbirliğini bıraktı, hepsi kendi içine dönerek kendi dertleriyle meşgul oldu. Ardından dünya düşüş sarmalına girdi. Ben ekonomik durum bugün oldukça karamsar olsa da bugünkü dünyanın böyle bir senaryodan kaçabileceğini düşünüyorum. Hala bir çıkış yolu var. Euro Bölgesi krizin başından bu yana birçok önemli adım attı. Ancak bütün bunların birbiriyle uyumlu bir çözüm mekanizması kapsamında olması lazım.”

Ortak tahvil kaçınılmaz

25-29 Ocak’taki Davos zirvesine katılmak üzere tüm haftayı Avrupa’da çeşitli temaslar yaparak geçirecek olan Lagarde, dün Almanya Dış İlişkiler Konseyi’nde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Euro Bölgesi liderleri bölgedeki krizi çözmek için piyasaların güvenini kazanmak zorunda. Daha güçlü ekonomik büyümeye ihtiyaç varken, bütçe kesintileri resesyona yol açabilir. Üye ülkelerin kamu maliyelerinin sıkılaştırılması gerekiyor ancak bu her zaman doğru adım olmayabilir. Liderler bu tür önlemlerin yanında, piyasalarda aranan güveni sağlayacak ortak Euro tahvili konusunda da bir an evvel adım atmalı.”

Fazla nakit ortak havuza

Euro Bölgesi’nin daha geniş kredi kaynaklarına olan ihtiyacının açıkça görüldüğünü söyleyen Lagarde şöyle devam etti: “Euro Bölgesi’nde İtalya ya da İspanya gibi ülkelerin katkısı olmadan krizin aşılması borçlanma maliyetlerinin normalin üstüne çıkmasına neden olabilir. Ülkelerin fazla nakiti ortak kurtarma havuzuna aktarmaları iyi olur. EFSF ya da ESM’nin iki katına çıkarılmasından söz etmiyorum. Ama kapasiteleri genişletilmeli. ECB, bankaları rahatlatmak için gereken likiditeyi sağlamalı. Ortak Euro tahivili konusunda politik anlaşma piyasaları gelecek açısından ikna edici olabilir.”

Ortak tahvili tartışma zamanı değil

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Belçika Başbakanı Elio Di Rupo ile bir araya gelmesinin ardından, IMF Başkanı Christine Lagarde’ın ESM’nin büyütülmesi ve ‘ortak Euro tahvili’ konusundaki önerilerine cevap verdi. Merkel, “Almanya bu fona yapacağı ödemeleri hızlı yapmaya hazır. Ancak ESM’nin iki katına çıkarılmasına gerek yok. Birinci adımı atmadan ikincinin önerilmesi doğru değil. Ortak Euro tahvilinin çıkarılmasını tartışmanın zamanı değil.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!