IMF: Asya krizi dünya ekonomisini küçültecek

Güncelleme Tarihi:

IMF: Asya krizi dünya ekonomisini küçültecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Asya'daki mali krizin yakında dizginlenecek olmasına karşın, dünya ekonomisinin 1998 yılı büyüme hızını halihazırda 0.8 puan eksilteceğini bildirdi.

Asya'yı kasıp kavuran mali krize dair en kapsamlı değerlendirmesini yapan IMF İdari Direktör Yardımcısı Stanley Fischer, Asya'daki mali krizin, dünya ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi.

Fischer, Asya'daki mali krizi gözönüne alarak, IMF'nin Eylül ayında yüzde 4.3 olan dünya ekonomisinin 1998 yılı büyüme hızı tahminini yüzde 3.5'e çektiklerini bildirdi.

IMF üst düzey yetkilisi Fischer, Asya'daki mali krizin global ekonomiye tehlikesinin ne kadar süreceği ve diğer ülkelerin de kurban olma ihtimaline dair soruyu cevaplandırırken, bunu şimdiden hiçbir şekilde bilemeyeceklerini söyledi.

Meksika'da Aralık 1994'de benzer bir mali kriz patlak verdiğinde, mali piyasalardaki durumun, ancak Nisan 1995'de kadar istikrara kavuşabildiğini hatırlatan Fischer, Güney Kore,Tayland ve Endonezya'nın sıkı ekonomik reform planlarını izlemelerinin şart olduğunu vurguladı. Fischer, ''bu programlar tam olarak uygulanırsa, başarılı olunacağına kesinlikle inanıyoruz, bu, Asya'nın mucize ekonomilerinde büyümenin tesisinin en iyi yoludur'' dedi.

Özel sektör ekonomistleri, ABD'nin Asya ülkelerine ihracatının yavaşlaması, ithalatının artması nedeniyle, ABD'nin 1998 yılı büyüme hızında yarım puan azalış bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!