IMF: 100 bin kişiyi emekli edin

Güncelleme Tarihi:

IMF: 100 bin kişiyi emekli edin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 09:30

Yeni IMF programı için Türkiye’de bulunan Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetinin 100 bin kişinin işten çıkarılmasını istediği öğrenildi. Dün süpriz bir toplantı yapan ekonomi yönetimi kamuda çıkarılacak işçi sayısının 61 bin 566 olarak hesapladığı belirtilirken işten çıkarmalardan 1.5 katrilyon liralık tasarruf bekleniyor.

Ekonomi yönetimi, dün sürpriz bir toplantıyla, kamuda işten çıkarılacak veya erken emekli edilecek personel sayısını 61 bin 566 kişi olarak hesapladı. 50 yaşın altında emekliliğe hak kazananlar 47 bin 416 olarak belirlenirken, 50 yaş üzerinde olup özelleştirme kapsamındaki KİT'lerde çalışanların sayısı ise 14 bin 150 olarak saptandı.

‘Yeni Stand-By Programı’ hazırlıkları için Türkiye'de bulunan Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetindeki bir uzmanın, görüşmeler sırasında, ‘‘Kamudan 100 bin kişinin çıkarılması gerektiğini’’ dile getirdiği öğrenildi. Bunun üzerine dün, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak başkanlığında, Hazine, Maliye, DPT ve Özelleştirme İdaresi yetkililerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi. Toplantıda, genel bütçede ve özelleştirme kapsamındaki KİT'lerde çalışanların, yaş-emeklilik hesaplamaları ayrı ayrı yapıldı.

Üç gün önce çıkarılan tasarruf önlemlerine ilişkin Başbakanlık Genelgesi'nde, 50 yaşın üzerinde ve emekliliği gelmiş kamu çalışanlarının iş akitlerinin feshedileceği duyurulmuştu. Ancak IMF'nin talebi hesapları değiştirdi.

Yeni hesaplamayla, kamuda işten çıkarılacak veya erken emekli edilecek 61 bin 566 kişiyle ilgili bu operasyon gerçekleşirse, kamuda yaklaşık 1.5 katrilyon liralık bir ‘tasarruf’ bekleniyor. Tazminat başta olmak üzere, ödenecek yasal hakların tutarı ise 22-23 trilyon lira olarak hesaplanıyor. Yeni Stand-By programı görüşmelerine 3 Aralık'ta başlayan IMF Heyeti'nin Ramazan Bayramı'nın hemen öncesi olan 16 Aralık'a kadar, Türkiye'de kalması bekleniyordu.

Ancak çalışmaların yoğunluğu ve konuların kapsamlı olması nedeniyle Heyet'in ‘kötü bir sürpriz’ yaparak, görüşmeleri Ramazan Bayramı süresini de içine alacak şekilde uzatma eğiliminde olduğu öğrenildi. Yeni Stand-By hazırlıkları sırasında Maliye'nin sıcak bakmamasına karşın gelir sağlayıcı nitelikte yeni ‘vergi benzeri’ önlemlerin gündeme gelebileceği de ifade ediliyor.

HAZİNE YALANLADI

Hazine, kamudan 61 bin 566 kişinin çıkarılması veya erken emekli edilmesi yolundaki haberin akşam saatlerinde televizyon kanallarında yayımlanması üzerine, bir açıklama yaptı.

Hazine açıklamasında, ‘‘henüz genelge kapsamına giren kuruluşlarla teknik analizler yapıldığı’’ belirtilerek, şöyle denildi: ‘‘Sürecin bundan sonraki aşamasında da genelgede de yer aldığı üzere, konuyla ilgili görüşmelere, kamu kuruluşlarının yanısıra, işçi sendikaları da davet edilecektir.

Dolayısıyla, bulunulan aşamada, konu üzerinde bazı medya kuruluşlarının haberlerinde iddia edildiği gibi somut rakamlara ulaşılması henüz sözkonusu olmayıp, ayrıca sözkonusu haberlerde yer alan ve Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ile ‘bazı bürokratlara' atfen iddia edilen diyaloglar tamamen gerçek dışıdır.’’

İLK ADIM TÜRK TELEKOM'DAN

Türk Telekom, emekliliğe teşvik için ilk adımı atarak, emekli olmak isteyen personelden dilekçelerini topladı. Türk Telekom genel müdürü İbrahim Hakkı Alptürk imzasıyla yapılan duyuruda, süresi dolan personelin başvurması durumunda yüzde 30 ek kıdem tazminatıyla emekliye sevk edileceği bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!