İmarzede bekliyor Cem Bey 11 trilyon alıyor

Güncelleme Tarihi:

İmarzede bekliyor Cem Bey 11 trilyon alıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2003 01:45

İmar Bankası'nda parası kalan 380 bin dolayındaki bankazede para beklerken, bankayı batıran Uzan Ailesi'nden Cem Uzan'ın Genç Parti'sinin (GP) Hazine'den alacağı yardım 11 trilyona yükseliyor.

SİYASİ partilere Hazine yardımı için, 2004 bütçe tasarısında 135 trilyon lira kaynak ayrıldı. Bu kaynaktan küçük bir bölüm Yüksek Seçim Kurulu’na aktarılacak. Beş siyasi parti (AKP, CHP, DYP, MHP, GP) Mart 2004'teki yerel seçimler dolayısıyla, ocak ayında hakettikleri tutarın iki katını alacak. 380 bin dolayındaki İmarzede ödeme kararı beklerken, Cem Uzan'ın Genç Parti'sine Hazine'den 11 trilyon verilecek. Mart 2004 yerel seçimleri dikkate alınarak artırılmış miktarlara göre; ocak ayında AKP'ye 52.6 trilyon, CHP'ye 29.6 trilyon, DYP'ye 7.3 trilyon, MHP'ye 6.4 trilyon GP’ye 11 trilyon lira Hazine yardımı ödenecek. Beş partinin alacağı toplam 120.6 trilyon liralık Hazine yardımının, 60.3 trilyon liralık kısmını, yerel seçimler dolayısıyla yapılacak ‘katlı ödeme’ oluşturuyor.

Partilere Hazine yardımında formül şöyle:

Yüzde 10 genel barajı aşmış olan partilere, o yılki ‘genel bütçe gelirlerinin 5 binde 2’si' oranında devlet yardımı yapılıyor. İlk aşamada, halen bu tanıma uyan AKP ve CHP Hazine yardımını hakediyor.

2004 bütçesinde genel bütçe geliri olarak 103.2 katrilyon lira esas alındı. Bu baza göre, yüzde 10 barajını aşmış AKP ve CHP, ‘çıplak olarak’ 41.2 katrilyon liralık bir Hazine yardımını hakediyor.

Bu tutarın iki partinin aldığı toplam oy sayısına bölünmesiyle, her bir seçmen başına düşen ‘birim yardım tutarı’ bulunuyor. Çıkan bu rakam, yüzde 10 barajını aşmış her bir partinin oy sayısıyla çarpıldığında çıkacak sonuç, ilgili partiye ödenecek Hazine tutarını veriyor.

Aynı yasaya göre, yüzde 10 barajını aşamasa bile, geçerli oyların yüzde 7'sinden fazlasını alan partiler de Hazine yardımını hakediyor. Bu durumda yüzde 7 barajını aşmış olan DYP, MHP ve GP de yardımı alacak.

Yüzde 7'lik partilere yapılacak yardımda ‘barajı aşmış ve en az devlet yardımı almış’’ siyasi partiye ödenen tutar esas alınıyor. Bu yardımda en az devlet yardımı alan siyasi partinin aldığı yardım ile oylarının toplamı yüzde 7'yi aşmış, ancak barajı aşamamış siyasi partinin aldığı oyla orantılı olarak hesaplanıyor.

DYP, MHP ve GP'nin 2004'te alacağı Hazine yardımında, CHP'nin 3 Kasım seçiminde aldığı oy belirleyici olacak. Hazine yardımları her yıl, Bütçe Kanunu yürürlüğe girdikten sonraki 10 gün içinde ödeniyor.

2004'te Hazine'den hangi partiye ne yardım gidecek

AKP: Hak ettiği Hazine yardımı 26.3 trilyon lira. Ancak, yerel seçimler nedeniyle miktar ikiye katlanıp 52.6 trilyon liraya çıkıyor.

CHP: 14.8 trilyon lira hak ediyor. Yerel seçim nedeniyle alacağı yardım 29.6 trilyon liraya yükseliyor.

DYP: 7.3 trilyon lira hak ediyor. Yerel seçimle bu miktar 14.6 trilyon liraya çıkıyor.

MHP: 6.4 trilyon lira Hazine yardımı hak ediyor. Yerel seçim nedeniyle rakam 12.8 trilyon liraya yükseliyor.

GP: Hak ettiği Hazine yardımı 5.5 trilyon lira. Yerel seçimler yüzünden rakam ikiye katlanıp 11 trilyon liraya çıkıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!