İmar’da Cem Uzan’a ‘çete lideri’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

İmar’da  Cem Uzan’a ‘çete lideri’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2005 01:16

Şişli Cumhuriyet Savcısının hazırladığı 86 sayfalık İmar Bankası fezlekesine Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan hakkında ‘çete lideri’ iddiası girdi.
  Ufak para çalanla hortumcu bir olmaz

Kemal Uzan ve Hakan Uzan’ın da ‘çete lideri’ gösterildiği fezlekede Cem Uzan hakkında 32.5 yıl hapis isteniyor.

İMAR
Bankası’na yönelik Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ikinci soruşturma da tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere hazırlanan fezlekede Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan’a ilk kez çete liderliği iddiası yöneltildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mecit Ceylan tarafından hazırlanan 86 sayfalık fezlekede Cem Uzan’ın yanısıra kırmızı bülten ile aranan gıyabi tutuklu Kemal Uzan ile Hakan Uzan da çete lideri oldukları gerekçesiyle sanık olarak yer alırken, yine gıyabi tutuklu sanık Yavuz Uzan’ın da çetenin içinde yer aldığı öne sürüldü.

FEZLEKEDE KİMLER VAR:

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmek üzere yer alan fezlekede 6 kişi tutuklu, Hakan Uzan, Kemal Uzan ve Yavuz Uzan’ın da aralarında bulunduğu 9 kişi gıyabi tutuklu, Cem Uzan’ın da aralarında bulunduğu 20 kişi ise tutuksuz sanık olarak yer aldı.

CEM UZAN’A 32.5 YIL HAPİS:

İmar Bankası soruşturması kapsamında ilk kez sanık olan Cem Uzan ile ilk soruşturmaya ilişkin davada da gıyabi tutuklu sanık olarak yer alan Hakan Uzan hakkında, ‘Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak’, ‘Rüşvet’, ‘Evrakta sahtecilik’, ‘Kamu kurum ve kuruluşlarını dolandırmak’ iddialarından 13.5 yıldan 32.5 yıla kadar hapsi istendi. Kemal Uzan’ın, ‘Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak’, ‘Evrakta sahtecilik’, ‘Kamu kurum ve kuruluşlarını dolandırmak’ iddialarından 9.5 yıldan 22.5 yıla kadar, Yavuz Uzan’ın ise 9 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi. Diğer sanıklarında aynı iddialarla 9 yıldan 32.5 yıla kadar değişen hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi.

GEÇMİŞE DÖNÜK HİSSE DEVRİ:

TMSF tarafından el konulan İmar Bankası’na yönelik ikinci soruşturma Uzanların bankanın 8 milyar YTL’lik (8 katrilyon lira) borcundan kurtulmak için geçmişe dönük hisse devri yaptıkları öne sürüldü. Uzanların kendilerine ait ya da ortak oldukları şirketleri noter aracılığı ile aldıkları vekaletler aracılığı ile sahte belgeler düzenleyerek başkalarına devrettikleri iddia edildi. Uzanlar’ın bu işlemleri gerçekleştirmek için İstanbul’da çete faliyetlerine girdikleri iddia edildi.

ÇİFTLİK BASKINI DA VAR:

Soruşturma kapsamında 193 kişinin tanık olarak ifadesine başvurulduğu belirtilirken, Cem Uzan’ın adamları ile birlikte Pamukova’daki çiftliğe yaptığı baskının da fezlekede yer aldığı ifade edildi. Soruşturma kapsamında göz altına alınan Cem Uzan, tutuklanma talebiyle sevk edildiği Şişli Nöbetçi 9’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde ki ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. Soruşturmayı yürüten Savcı Mecit Ceylan Uzan’ın serbest bırakılmasına itiraz ederek, gıyabi tutuklama kararı çıkartılması için İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuş ancak Savcı Ceylan’ın talebi mahkeme tarafından reddedilmişti. Cem Uzan daha sonra verdiği bir dilekçe ile Savcı Ceylan’dan şikayetçi olmuş, Adalet Bakanlığı’nın talimatı üzerine Şişli Cumhuriyet Başsavcısı Metin Fadıllıoğlu tarafından şikayetçi olarak ifadesine başvurulmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!