İmar Bankası'nın off-shore mevduatları ödeniyor

Güncelleme Tarihi:

İmar Bankasının off-shore mevduatları ödeniyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 10:17

İmar Bankası'nın kapatılmasından önceki bir ay içerisinde off-shore hesapların yurtiçi mevduata dönüştürülmesiyle açılan hesaplardaki paraların hak sahiplerine ödenmesine başlanıyor. 11 binden fazla hak sahibine yapılacak ödemenin 543 milyon YTL düzeyinde gerçekleşeceği belirtildi.

Bakanlar Kurulu'nun, İmar Bankası Nezdinde Bulunan Tasarruf, Ticari Kuruluşlar ve Diğer Kuruluşlar Mevduatının TMSF Tarafından Ödenmesine İlişkin Usuller Hakkında Kararda yaptığı değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yapılan düzenlemeyle BDDK'nın İmar Bankası'nın mevduat toplama ve bankacılık yapma iznini kaldırdığı (3 Temmuz 2003) tarihinde nezdinde bulunan ve söz konusu iznini kaldırdığı tarihten geriye doğru bir ay içinde (3 Haziran 2003 tarihi dahil), kıyı bankalarındaki (off-shore) hesapların yurt içi mevduata dönüştürülmesiyle hesapların hak sahiplerine, ibraname ve taahhütname alınarak TMSF tarafından ödenmesi öngörüldü.

543 MİLYON YTL ÖDENECEK

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bu kapsamda toplam 11 bin 314 hesap sahibine ödeme yapılacağını açıklamıştı. .

Bakan Şener, banka kapatılmadan önceki son bir ayda off-shore hesapları yurt içi mevduata dönenlere yapılacak toplam ödemenin de 543 milyon 605 bin olduğunu bildirmişti.

Kararla hak sahiplerine, gerekli belgelerin yanı sıra ayrıca kıyı bankacılığından (off-shore bankacılık) elde edilen faiz gelirleri için vergi dairesinden vergi ilişiğinin olmadığına dair belgeyi de ödemeyi yapacak görevli bankaya ibraz etme zorunluluğu getirildi.

İmar Bankası'ndaki mevduatların hak sahiplerine ödenmesinde 10 bin YTL'ye kadar olan kısmı Ziraat Bankası nezdinde hak sahipleri adına açılan vadesiz hesaplar aracılığıyla peşin, 10 bin YTL'yi aşan tutarlar da vadeli olarak ödenmişti. Off-shore'dan yurt içi mevduata dönenlere yapılacak ödemelerde de söz konusu esaslar uygulanacak.

TMSF İmar Bankasındaki mevduatlar için şimdiye kadar 384 bin 449 adet mudiye toplam 7 milyar 969 milyon ödeme yaptı. Yapılacak son ödemeyle birlikte İmar Bankası'nın kayıt dışı topladığı mevduatlar nedeniyle TMSF'nin toplam ödemeleri 8.5 milyar YTL'yi bulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!