İlk yerli füze, hedefini 180 kilometreden vuracak

Güncelleme Tarihi:

İlk yerli füze, hedefini 180 kilometreden vuracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2011 00:00

Türk Hava Kuvvetle-ri’nin kuruluşunun 100’üncü yılı İzmir’de büyük bir hava gösterisiyle kutlandı. TÜBİTAK SAGE’nin açıkladığı 4 proje arasında ilk yerli seyir füzesi de vardı. İlk kez uçak üzerinde sergilenen füze, 180 kilometre menzili ile kara ve deniz üzerindeki tüm hedeflere hassas atış yapabiliyor.

Haberin Devamı

TÜRK Hava Kuvvetleri’nin (THK) kuruluşunun 100’ncü yılı İzmir’de büyük bir hava gösterisiyle kutlandı. Kutlamalara katılan TÜBİTAK SAGE, Türk Hava Kuvvetleri için gizli olarak yürüttüğü 4 projeyi birden açıkladı. Bu projelerin arasında yer alan TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ilk yerli seyir füzesi de vardı. İlk defa uçak üzerinde sergilenen füze, 180 kilometre menzili ile kara ve deniz üzerindeki sabit veya hareketli tüm hedeflere hassas atış yapabiliyor.
2006’da başladı
Türk mühendislerinin tasarladığı, yazılımını yaptığı füze, Hassas Güdümlü Stand-off Mühimmat (SOM) Projesi olarak geliştirildi. 2006’da başlayan çalışmaların ardından uçuş ve atış testlerine başlayan SOM, yıl sonundan itibaren teslim edilmeye başlanacak. Üç farklı varyant olarak geliştirilen füze, 180 kilometrenin üzerindeki menzili ile hava savunma radarları tarafından tespit edilmesini zorlaştıracak özelliklere sahip. Gövdesinde çok hafif alaşım metal ve kompozit malzeme kullanılan füze, küresel konumlandırma sistemi (GPS) kullanarak hedefine uçuyor. Eğer bir karıştırma yapılırsa Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS) ve Yeryüzü Referanslı Navigasyon Sistemi kullanarak hedefini buluyor.
Hedefi eşleştiriyor
Füze son aşamada devreye giren kızılötesi görüntülemeli arayıcısı sayesinde hedefini bilgisayarına önceden yüklenen görüntü ile eşlendirerek birkaç metre hassaslıkla vuruş sağlıyor. Hassas Güdümlü Stand-off Mühimmat (SOM), Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki F-16 Block 40 ve F-4E 2020 Terminatör uçakları tarafından kullanılıyor. TÜBİTAK SAGE, mühimmatın gelecek yıllarda envantere girecek F-35 uçaklarında kullanılabilmesi için de sertifikasyon çalışmaları yapıyor.
3 farklı bomba tanıtıldı
Tanıtılan bombalardan biri sığınakları delme özelliği taşıyor. Sığınak delen bomba 1.8 metre kalınlığındaki betonu delerken, kanatlı güdüm kiti ile 60 deniz mili uzaktan hedefe 15 metre hassasiyetle isabet ediyor. Diğer 2 bomba ise çok uzaktan ve yüksekten atıldığı halde hedefleri büyük hassasiyetle vurma özelliğine sahip.

Haberin Devamı

72 bin kişi katıldı

Haberin Devamı

TÜRKİYE Hava Gösterisi 2011’in ilk gününde, çeşitli ülkelerin hava kuvvetlerine bağlı akrobasi timleri, gökyüzündeki gösterilerine başladı. ABD’li 6 adet F-16 uçağından oluşan Thunderbirds timinin ardından İtalyan Frecce Trıcolorı ekibi gösteri yaptı. İtalyan akrobasi timi, uçuşları sırasında İtalya bayrağının renklerinde duman çıkartırken, gökyüzünde çizdikleri kalp şekli büyük alkış aldı. Saat 13.30 itibariyle 72 bin kişinin katılımının sağlandığı gösterilerde Hollanda, Pakistan ve Fransa gösteri timleri de hünerlerini sergiledi. Uçakların, defalarca tona, lup, Çin sekizi, yan yatırma gibi hareketler yaptı. Üssü dolduranlar ’Kırmızı beyaz’ diye slogan atarak, Türk Yıldızları akrobasi timinin gösterisini bekledi. Gösterilerini tamamlayan akrobasi timlerinin pilotları, vatandaşlarla bir araya geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!