İlk Türk malı uydu

Güncelleme Tarihi:

İlk Türk malı uydu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin Fransız Alcatel şirketiyle ortaklaşa kurduğu ve yüzde 51 hissesi Türk olan Eurasiasat firması, ilk uydusunu üretti. Türkiye, böylece 1994 ve 1996'da Aerospatial'e anahtar teslimi sipariş ettiği iki uydudan sonra, ilk kez kendi malı bir uyduya sahip oldu. Türksat-2A adlı yeni uydu nisan 2000 sonlarında uzaya fırlatacak.

Üçüncü uydumuzun fırlatılmasıyla Atlantik'ten Asya'ya kadar, dünyanın tüm bölgeleri, uydularımızın kaplama alanına girmiş olacak ve uzayda bölgemizde hegemonya kuran en güçlü ülkelerden biri olacağız. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, uydunun yapım aşamasındaki en önemli safhası olan gövde montajını dün törenle açtı. Alcatel uzay merkezinde yapılan törene Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Süreyya Özden, Türk Telekom Genel Müdürü Fatih M.Yurdal, Ulaştırma Bakanı Müşaviri Turgay Doludeniz, Alcatel-Space Başkanı Benoit Tellier ve Eurasiasat Genel Müdürü İlhami Aygün katıldı.

PERSONEL EĞİTİLDİ

Türkiye, ulusal iletişim uyduları programı kapsamında yaptırdığı Türksat-1B ve Türksat-1C'den sonra dünyanın en başarılı uydu projelerini gerçekleştirdi. Bu proje çerçevesinde yapılan uydu kontrol yer istasyonları ve eğitilen personel, yeniden önemli bir yatırım gerektirmeksizin 2000 yılında uzaya fırlatılacak ilk Türk malı uydu olan ‘‘Türksat-2A’’ uydusunu da işletebilecek.

15 YILLIK ÖMRÜ VAR

Eurasiasat şirketi, iki nedenle kuruldu. Birincisi Türkiye, Avrupa ve Orta Asya ülkelerine hizmet veren birinci nesil Türksat uydularının kanallarını doldurmuştu. Bu nedenle yeni taleplerin karşılanması gerekiyordu. İkincisi ise Türkiye'nin dışa açılma politikasına paralel olarak iletişim politikalarında da yeni atılımlara ihtiyaç vardı.

Türksat-2A'nın 15 yıllık ömrü var. 42 derece doğu boylamındaki yörüngesinden Avrupa'yı Asya'ya bağlayan en önemli haberleşme ortamını sağlayacak. Yeni uydumuzun planlama çalışmaları tüm alt sistemlerinin üretimi ve testleri yapıldı. Uydunun ana gövdesinin montajına dün başlandı. Bu işlem önümüzdeki eylül ayında bitirildikten sonra uzay ortamına uygunluk testleri başlayacak. Bu testlerin bitiminden hemen sonra, 2000 şubat ayı sonunda Güney Amerika'daki Fransız Guyanası'na sevkedilecek. Buradan da nisan sonunda Ariane 5 roketiyle uzaya fırlatılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!