İlk not artışı Japonya'dan

Güncelleme Tarihi:

İlk not artışı Japonyadan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

JAPON rating kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu ‘‘BB’’den ‘‘BB+’’ya yükseltti. JCR'nin Türkiye'nin notuyla ilgili resmi açıklamayı bugün yapması bekleniyor. Türkiye ayrıca, Japon tahvil piyasasından 1 milyar dolara yakın borçlanma yapmayı planlıyor.

TÜRKİYE'nin ekonomik göstergelerindeki iyileşme, uluslararası kredi notuna da yansımaya başladı. CNN Türk'ün haberine göre, Japon rating kuruluşu JCR, Türkiye'nin kredi notunu artırdı. JCR, Türkiye'nin bb olan kredi notunu bb+'ya yükseltti. JCR'ın artırımla ilgili kararının, saat farkı nedeniyle bugün açıklanması bekleniyor.

Bir süredir beklenen bu rating artırımı gerçekleşirken, buna bağlı olarak Hazine'nin yakında Japon tahvil piyasasına tahvil ihraç ederek, yeni bir dış borçlanma yapması bekleniyor.

Samurai olarak bilinen Japon tahvil piyasasında yapılacak borçlanmanın mart ayı içinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

JAPONYA'YA DÖNÜŞ

Hazine'nin bir süredir giremediği Japon tahvil piyasasına yeniden dönüşü anlamına gelen bu ihraç ile fazla borçlanma amaçlamadığı öğrenildi. Bu piyasadan yapılacak borçlanmanın 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında olması bekleniyor.

Bu arada mart ayında yapılacak tahvil ihracından önce, büyük ihtimalle mart ayı başında Hazine ve Merkez Bankası üst düzey yöneticilerinin Japonya'ya giderek, Türkiye ekonomisi ve uygulanan ekonomik program hakkında Japon bankacıları ve finans kurumu yöneticilerine kapsamlı bir brifing vermeleri bekleniyor.

SIRA DİĞERLERİNDE

Türkiye'nin özellikle batı piyasalarından yaptığı borçlanmada JCR'ın verdiği notun önemli olmadığını belirten ekonomi çevreleri, Standart and Poor's ve Moody's'in yeni not değerlendirmesinin önemine dikkat çekiyorlar.

Standart and Poor's ve Moodys, bir süre önce Türkiye'nin kredi notunu artırmamış, ‘‘negatif’’ olan görünümünü ‘‘olumlu’’ya çevirmişlerdi.

Önal: Enflasyon için biraz sabır

DEVLET Bakanı Recep Önal, hükümetin uyguladığı istikrar programı kapsamında, ilk aylarda fiyatlarda ‘‘şok düşüşler’’ beklenmesinin 'haksızlık' olacağını ancak yıl sonunda hedeflere ulaşılması için gayret edildiğini belirtirken, ‘‘Aceleci ve sabırsız olmamalıyız’’ dedi.

Devlet Bakanı Recep Önal, Özel Dersaneler Birliği'nin fiyat belirleme toplantısına katıldı. Önal, toplantıda yaptığı konuşmada hükümetin 3 yıl süreli ‘‘Enflasyonla Mücadele, Yeniden Yapılanma ve Reform Programı’’nı anlattı. Programın temel amacının Türk halkını fakirleştiren, ‘‘kötülüklerin ve ahlaksızlıkların’’ kaynağı olan enflasyon sorununun ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayan Önal, hükümetin programın başarıya ulaşması için gayretle çalıştığını söyledi.

ŞOK DÜŞÜŞ OLMAZ

Önal, programın ilk ayının tamamlandığını, faizlerde yaşanan düşüşler, İMKB'deki canlanma, Türkiye'nin AB'ye adaylığının kabul edilmesi gibi ‘‘umut verici’’ gelişmeler olduğnu kaydetti. Programın ilk aylarında fiyatlarda şok düşüşler beklenmemesi, en azından üç veya altı aylık dilimlerin tamamlanması gerektiğini belirten Önal, şöyle konuştu:

‘‘Sevinmek için vakit erkendir. Programın başarısı açısından oldukça umut verici gelişmeler olduğunu da görmezlikten gelemeyiz. Ancak bütün bu olumlu sinyallere karşın, aceleci ve sabırsız olmamalıyız. Programın ilk aylarında fiyat artışlarında şok düşüşler beklemek haksızlıktır. Bütçemizde öngörülen gerçek gelirleri oluşturan vergiler tahsil edilmeden, özelleştirme ile ilgili sonuçlar alınmaya başlanmadan programımızın başarısını tartışmak ve değerlendirmek fazla anlamlı olmayacaktır.’’

Önal, fiyat artışlarının tutulup tulumayacağına ilişkin bir soru üzerine, Hükümet'in kamu ürünlerinin fiyatlarını programın hedeflerine göre belirleyeceğini söyledi.

Özel Dersaneler Birliği Genel Başkanı İbrahim Arıkan da, hükümetin enflasyon hedefine destek olacaklarını söyledi. Arıkan, ‘‘Devletimiz enflasyonun düşürülmesi için iyi bir karar aldı. Son ümit diye bakıyoruz. Bu karara sıkı sıkı sarılıyoruz. Ancak korkuyoruz. Ya hedefler gerçekleşmezse. Ya maliyetlerimizde büyük artışlar olursa. O zaman kapanan kurumlar da çoğalır’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!