İlk mali tatil başlıyor

Güncelleme Tarihi:

İlk mali tatil başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2007 10:22

Dünyada ve Türkiye'de ilk kez uygulamaya konulan mali tatil bugün başlarken, toplam 72 bin 500 muhasebeci tatile çıkacak.

Haberin Devamı

20 Temmuz'da sona erecek olan mali tatil döneminde; 3-20 Temmuz arası verilmesi gereken beyannameler 27 Temmuz'a kadar verilebilecek. Ayrıca bu dönem içinde savcılık talebi dışındaki vergi denetimleri de durdurulacak. Ancak mali tatilin bazı istisnaları bulunuyor. Örneğin gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tahsil edilen ithalde alınan KDV, Emlak Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi kapsam dışında tutuluyor.

Özel Tüketim Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Özel İletişim Vergisi ile Şans Oyunları Vergisi'ne ilişkin olarak verilmesi gereken beyannamelerin verilme ve ödeme şekilleri de değişmeyecek.

Örneğin bir şirket 2 Temmuz 2007 tarihinde düzenlediği sözleşmenin damga vergisini 17 Temmuz'da vermesi gerekirken, beyanını 27 Temmuz'da yapabilecek. Ya da bir şirket uzlaşma talep etmiş ve 18 Temmuz tarihinde ödeme yapması gerekiyorsa, bu tarih mali tatile denk geldiği için ödeme tarihi 27 Temmuz olacak. Yine 23 Temmuz tarihinde verilmesi gereken kurumlar vergisi stopajı muhtasar beyannamesi de 27 Temmuz'da verilecek.

Haberin Devamı

 İŞYERİNDE DENETİME ARA

Mali tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilemeyecek. Mükellefin işyerinde inceleme başlatılamayacak. Ancak cumhuriyet savcılıklarının talebi üzerine ya da Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yapılan aramalı incelemeler bu istisnanın dışında kalacak. Mali tatilden önce başlamış incelemeler sürecek. Ancak bu tatil boyunca mükelleften ilave defter ve bilgi istenemeyecek.

Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirler Odası Birliği  (TÜRMOB) Başkanı Mehmet Timur, "Tatile çıkıldığında 'Şu defteri getir' gibi talepler oluyordu, tatil de yarıda kesiliyordu. Bu sıkıntı sona erdi" dedi. Tatilin önemli bir prestij olduğunu belirten Timur, yurtdışındaki diğer meslektaşlarından da konuya ilişkin sorular gelmeye başladığını söyledi. Timur, "Bu bizim bir arzumuz, idealimizdi. Hep söylenirdi ama şimdiye kadar olmamıştı. Tatil boyunca isteyen muhasebeci ve mali müşavir işini yapmaya devam edebilecek. Örnekse şirketlerin ihracattan doğan vergi iadeleri ile ilgili çalışmaların yeminli mali müşavirler tarafından istenildiği takdirde yürütülecek" dedi. Timur, 20 Temmuz tarihinden sonraki haftada bir karışıklık veya kargaşa doğacağını zannetmediğini söyledi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!