İlk buluşmada gerginlik

Güncelleme Tarihi:

İlk buluşmada gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2009 10:47

Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu görüşmeler, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile memur konfederasyonlarının genel başkanları arasındaki polemik ve tartışma ile başladı.

Haberin Devamı

Toplu görüşmelerin ilk oturumu için taraflar, Başbakanlık Merkez Bina'da  bir araya geldi. Geçmiş yıllardaki toplu görüşmelerden farklı olarak ilk oturum  başlangıcında Bakan Yazıcı, açış konuşması yaptı. Yazıcı'nın açıklaması için  basın mensuplarının salonda yerini alması üzerine konfederasyon başkanları önceki  görüşmelerin aksine Başbakanlık önünde açıklama yapamadan salona girdi.

Bakan Yazıcı, açış konuşmasında, hükümetin önceki yıllarda memura yönelik  mali ve sosyal alanlarda yaptığı çalışmaları anlattı. Toplu görüşme düzeni ve  memur sendikacılığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Yazıcı, toplu  görüşmelerin olumlu sonuçlanması dileğinde bulundu.

Yazıcı'nın konuşmasını tamamlamasının ardından memur konfederasyonlarının  başkanları söz istedi. KESK Genel Başkanı Sami Evren, “usul” itirazında  bulundu. Yazıcı'nın polemik konusu birçok konuya değindiğini savunan Evren,   basına tek taraflı bilgi verildiğini söyledi. Bunun üzerine Yazıcı, toplantıya  yönelik bir özette bulunduğunu ve diyaloğun önemini vurguladığı belirterek,  “Kabul edip etmemek sizin takdirinizdir” dedi. Yazıcı, konuşmasının bir açış  konuşması olduğunu ve bittiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da kendilerine usul ile  ilgili bir bilgi verilmediğini, bu bilgi verilseydi dışarıda basın mensuplarına  açıklama yaparak, görüşlerini kamuoyuna duyurma imkanı bulabileceklerini ifade  etti.

Akyıldız, “Toplu görüşmelere gelirken istediğimiz en azından hayırlara  vesile olmasını dilemekti. Bunu bile dileyemeden toplantıya geliyoruz. Bir  bismillahirrahmanirrahim diyemiyoruz” diye konuştu.

Akyıldız, Bakan Yazıcı'dan toplantıya ara verilmesini istedi ve dışarıda  basın mensuplarına açıklama yaptıktan sonra toplantıya geri dönmeyi önerdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun söz almasıyla, Gündoğdu ve  Akyıldız arasında heyet başkanlığı konusunda kısa süreli bir tartışma yaşandı.  Gündoğdu, daha sonra Bakan Yazıcı'nın konuşmasının içeriğine ilişkin itirazları  olduğunu söyledi.  “Sendika aidatı” ifadesini doğru bulmadıklarını dile getiren Gündoğdu,  memur sendikacılığı konusunda yaşanan sıkıntıların sadece çalışanlara  yüklenemeyeceğini ifade etti. Toplu görüşmelerde sonuç çıkmadığına işaret eden  Gündoğdu, bunun, yasanın kadük olmasından kaynaklandığını savundu.

Haberin Devamı

Konfederasyon başkanlarının eleştirileri üzerine Bakan Yazıcı,  konfederasyon başkanlarına görüşlerini açıklamaları için 10'ar dakika süre verdi  ve böylece tartışmalar sona erdi.

15 GÜN İÇİNDE SONUÇLANACAK

Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve  göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma  ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı  ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla  bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.
       
Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde  anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kuruluna  sunulacak.

Haberin Devamı

Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem  Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye  girecek. Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda,  sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma  ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kuruluna gönderilecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!