İKV, Yılmaz'dan sinyal bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İKV, Yılmazdan sinyal bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, hazırladıkları ‘‘İnsan Hakları ve Demokrasi Raporu’’nu Başbakan Yılmaz'ın da katılacağı bir toplantıyla kasım ayında açıklamayı planladıklarını bildirdi.

Türk özel sektörünün AB ile ilişkilerini yönlendiren İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), hazırladığı İnsan Hakları ve Demokrasi Raporu'nu Başbakan Mesut Yılmaz'la birlikte kasım ayında açıklayacak. İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş, Yılmaz'ın Bonn gezisinin ardından Avrupa başkentlerine lobi gezisi yapacaklarını ve AB Ulusal Danışma Meclisi'nin de kasım ayında toplanacağını belirtti. Eriş, ‘‘İnsan Hakları ve Demokrasi çalışmasını Sayın Yılmaz ile birlikte, işçi, işveren, sivil toplum örgütlerinin katılımıyla açıklayacağız. Sayın Başbakan'dan teyit bekliyoruz’’ dedi.

Eriş, İKV raporunun Türk kamuoyunda tartışılmasının ardından sonuçlarıyla birlikte, AB ülkelerinde de tanıtılacağını söyledi. Yılmaz'ın Bonn'da yaptığı temasların, ‘‘Türkiye'nin, 11 artı Türkiye formülü yerine, 12 Avrupa Birliği üyesinin biri olduğunun tescili’’ anlamına geldiğini söyleyen Eriş, şöyle konuştu:

TAKVİM SENDROMU

Sayın Yılmaz'ın Bonn gezisi, Almanya'nın Türkiye'nin AB'ne üyelik başvurusu yapan bir ülke değil, adaylığı tescil edilen bir ülke olduğunu ortaya koydu. Özellikle Sayın Yılmaz ve Sayın Kohl'ün Kasım ayında tekrar görüşmeye karar vermeleri, bu gezinin en önemli sonucu. Türkiye diğer aday ülkelerle aynı start çizgisine getirildi. Bundan sonrası yarışta nefesinin yetmesine bağlı. İnsan hakları ve demokratik standartların yükseltilmesi ve enflasyonun düşürülüp, gelir dağılımının dengelenmesi Türkiye'nin yerine getirmesi gereken en önemli iki koşul.

Türkiye artık Aralık ayında yapılacak ve AB'nin genişlemesinin tartışılacağı Lüksemburg zirvesine ‘‘tam üyelik takviminin belirlenmesi sendromu’’ ile yaklaşmamalı. Büyük bir olasılıkla, Polonya, Macaristan ve Çekoslovakya dışındaki hiçbir ülkeye tam üyelik takvimi verilmeyecek. Bu üç ülkeye bile takvim verileceği kesin değil. Hatta ilk üye olacak ülkeler arasında yeralan Polanya bile serbest dolaşım hakkını 12 yıl sonra alabilecek. Türkiye artık start çizgisinde göstereceği performans ile diğer ülkelerin önüne geçebilir.

ALMANYA KOL AÇTI

İKV Başkanvekili Büyükelçi Yıldırım Keskin ise Yılmaz'ın Bonn gezisini, ‘‘Almanya Türkiye'ye kolunu açtı’’ şeklinde yorumladı. Keskin, ‘‘Almanya Türkiye'ye kucağını açtı, ama henüz kucaklamıyor. Bence Almanya'nın Türk-AB ilişkileri açısından cebinde bir kart var. Fakat bu kartı son dakikada ortaya çıkaracaklar. Bu kart da büyük olasılıkla Türkiye'nin tarih belirlenmeden tam üyeliğinin tescili olacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!