İki Türk şirketinin Avrupa kalite zaferi

Güncelleme Tarihi:

İki Türk şirketinin Avrupa kalite zaferi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

İki Türk şirketi, Avrupa'nın 613 kuruluşunu geride bırakarak Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı'nın ödüllerini almayı başardı. Vakfın küçük ve orta ölçekli işletmeler kategorisinde ilk kez verdiği ödülü Sabancı Grubu'nun Beksa şirketi aldı. Beksa bu alanda Başarı Ödülü'ne de hak kazandı. 1996 yılında büyük işletmeler dalında Başarı Ödülü alan Netaş ise bu ödüle tekrar layık görüldü.

Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı'nın (EFQM) küçük ve orta ölçekli işletmeler kategorisinde bu yıl ilk kez verdiği KOBİ Oskar'ı, Sabancı Grubu şirketlerinden Beksa'nın oldu. Beksa, aynı keategoride verilen Başarı Ödülü'nü almayı da başardı. Geçen yıl Sabancı Grubu'ndan Brisa'nın kazandığı Avrupa Kalite Büyük Ödülü'nü bu yıl Fransız SGS Thomson Micro electronics alırken, Türk şirketi Netaş ikinci kez başarı ödülünü aldı.

Avrupa kalite ödülleri dün gece İsveç'in başkenti Stockholm'de İsveç Kraliçesi Silvia tarafından verildi. Beksa'nın ödülünü kraliçenin elinden Beksa Genel Müdürü Bülent Savaş aldı.

Bu yıl ikinci kez başarı ödülünü alan Netaş'ın Genel Müdürü Tanju Argun ise Avrupa Kalite Ödülü'ne katılmaya devam edeceklerini söyledi. Argun, ‘‘Ödüller bizim kendimizi geliştirmemizi sağlıyor.’’ dedi.

Netaş Genel Müdürü Tanju Argun ise ödülünü Jüri Başkanı Bernard Fournier'ın elinden aldı.

SGS Thomson'un büyük ödülü aldığı büyük işletmeler kategorisinde Netaş'la birlikte İngiltere'den British Telecom (BT) ve TNT ile İspanyol Gasnalsa firmaları başarı ödülüne layık görüldü.

KOBİ'LERE ÖRNEK

Beksa Genel Müdürü Bülent Savaş, ‘‘Avrupa'da bu yıl ilk kez verilen KOBİ Büyük Ödülü'nü Türkiye'ye ve Sabancı Grubu'na götürüyoruz. Beksa çalışanları adına bu ödülü almaktan gurur ve mutluluk duyuyorum.’’ dedi.

Sabancı Holding ve Beksa Yönetim Kurulu Üyesi Güler Sabancı ise ‘‘Geçen yıl Brisa'nın aldığı büyük ödülü bu yıl KOBİ kategorisinde Beksa'nın alması, iş mükemmelliği yolunda Avrupa'ya olan katkımızı gösteriyor’’ diye konuştu. Sabancı, Kordsa'yı da Avrupa Kalite Ödülü için hazırladıklarını söyledi.

FİNALİSTLER

Büyük işletmeler kategorisinde Avrupa Kalite Ödülü'nde Netaş'ın yanısıra, Fransa'dan SGS Thomson Micro Electronic ve Sollac, İngiltere'den British Telecom, TNT ve National West Minister firmaları finale kalmıştı.

KOBİ'ler kategorisinde 30 firmanın yarıştığı Avrupa Kalite Ödülü'nün yedi finalisti ise Türkiye'den Beksa, İsviçre'den ABB Semiconductors, Danimarka'dan DIEU, Almanya'dan Landhotel Schindlerhof, Macaristan'dan Pre-Cast Foundry, İrlanda'dan D.D.Williamson ve İspanya'dan Gasnalsa olmuştu.

KALİTE YÖNETİMİ

1992'den beri sadece büyük işletmeler için verilen Avrupa Kalite Ödülü, Avrupa Komisyonu'nun isteği üzerine bu yıldan itibaren, KOBİ kategorisine de verilmeye başlandı. Bu yılki ilk KOBİ Ödülü'nü ise Türkiye'den Beksa'nın alması, kalite yarışında Türk KOBİ’lerinin Avrupalı rakiplerinden kopmadığının göstergesi olarak yorumlandı.

Avrupa Komisyonu'nun desteklediği Avrupa Kalite Ödülleri'ne esas olan model ‘‘İş Mükemmelliği’’ni hedefleyen Toplam Kalite Modeli.

Bölgenin en büyük çelik kord üreticisi

Beksa Çelik Kord Sanayi ve Ticaret, 1987 yılında Belçika'dan Bekaert ile Hacı Ömer Sabancı Holding'in yüzde 50-50 ortaklığı ile kuruldu. İzmit Kentsa'da 128 bin metrekarelik alan üzerinde 57 bin metrekare kapalı alanda üretim yapan Beksa tesislerinde, 217 kişi çalışıyor. Üretiminin yüzde 70'i iç pazara, yüzde 30'u da ihracata yönelik. Beksa, 1995'de 15 milyon dolar, 1996'da 20 milyon dolarlık yatırım yaptı. Günde 20 bin ton üretim kapasitesine sahip olan Beksa, halen Türkiye, Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk cumhuriyetlerini kapsayan pazardaki en büyük çelik kord üreticisi. Beksa, 1991 yılından beri Toplam Kalite Yönetimi'ni uyguluyor. Beksa, geçtiğimiz yıl TÜSİAD-KalDer Ödülü için finale kalmış, ancak ödülü alamamıştı. Beksa Genel Müdürü Bülent Savaş'ın önümüzdeki 20 yıl için hedefleri ise şöyle: ‘‘35 bin ton mal satan, 250 çalışanı olan ve 2.3 milyar Belçika Frangı ciro (yaklaşık 43 trilyon ciro) yapan bir firma olmak.’’

Türkiye'den 16 şirket

EFQM tarafından Stockholm'de düzenlenen ‘‘Avrupa İş Mükemmelliği Forumu’’na dünyanın çeşitli ülkelerinden bu yıl yaklaşık 1200 delege katıldı. Forumda Türkiye'den 16 firma yeraldı. Foruma Koç Grubu şirketlerinden Arçelik, Aygaz, Türk Elektrik Endüstrisi, Ardem, Simko temsilcileri katıldı. Ayrıca Türkiye'den Beksa, Brisa, Kordsa, Garanti Bankası, İpek Kağıt, Eczacıbaşı Holding, Türk Siemens, Aksa, As Kaynak ve Ayşe Abla Koleji temsilcileri de forumu izledi.

Netaş, dünyaya teknoloji satıyor

30 yıl önce PTT ve Kanadalı Northern Telecom ortaklığı ile kurulan Netaş, bugüne kadar 6 milyonu aşkın telefon makinası ve yaklaşık 10 milyon santral hattı üretti. Netaş'ın 1500 kişilik çalışan ordusunun 300'ü mühendis ve teknisyenlerden oluşuyor. Netaş, yabancı ortağı Nortel'e yılda ortalama 11 milyon ABD Doları tutarında yazılım ihrac ediyor. Şirket her yıl satışlarının yüzde 8-9'unu araştırma geliştirme çalışmalarına ayırıyor. 20'yi aşkın ülkeye ihracat yapan şirket, Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya'da da ortak kurduğu şirketlerle faaliyet gösteriyor. 1995 yılında TÜSİAD-KalDer Kalite Ödülü'nü alan Netaş, aynı yıl Avrupa Kalite Ödülü finalistleri arasına girmeyi başardı. Tanju Argun'un Genel Müdürlüğü'nü yürüttüğü Netaş, 1996'da ise Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) tarafından verilen Avrupa Kalite Başarı Ödülü'nü aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!