İki parti anlaştı... Dünya ipten döndü

Güncelleme Tarihi:

İki parti anlaştı... Dünya ipten döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2011 09:13

Piyasaların merakla beklediği, ABD'de borçlanma limitinin yükseltilmesi için sürenin dolmasına sadece iki gün kala, krize çözüm bulma uğraşında Beyaz Saray ile Kongre liderleri arasında haftalardır süren çıkmazın ardından nihayet anlaşma sağlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, “son dakika” anlaşmasını Beyaz Saray'da  yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu.

“Kongre'nin iki kanadındaki her iki partinin liderlerinin bütçe açığını azaltacak ve temerrüde düşmeyi önleyecek bir anlaşmaya vardığını duyurmak isterim” diyen Obama, açıklamasında, Kongre üyelerine “doğru olanı yapmaları” ve üzerinde uzlaşılan teklifi onaylamaları çağrısında bulundu.

ALTIN VE DOLAR HAFTAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI        

BUGÜN OYLANMASI BEKLENİYOR 

Anlaşmanın Senato ve Temsilciler Meclisi'nde bugün oylamaya sunulması bekleniyor. Kongre'nin her iki kanadının da onay vermesi halinde anlaşmanın hayata geçirilmesi Obama'nın imzasına kalacak ve böylece ABD'nin temerrüde  düşmesi riski, limitin artırılması için olan sürenin son gününde önlenmiş olacak.

Haberin Devamı

KRİTİK ANLAŞMA İÇİN IŞIK GÖRÜNDÜ 

Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki liderler de planla ilgili olarak parti üyelerini bilgilendirdi. Anlaşmanın Kongre'den geçmesinin yüzde 100 garantisi olmadığı, Senato'da onaylanması beklenirken Temsilciler Meclisi'ndeki akıbetinin ise o kadar kesin olmayabileceği yorumları yapılıyor.

TAM DESTEK ALMAYABİLİR

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, partililere  yaptığı açıklamada, üzerinde uzlaşılan planın “dünyadaki en iyi anlaşma” olmadığını ancak plana destek verdiğini söyledi.

Meclis'teki Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi ise “Nihai metnin nasıl olacağı ve etkileri konusunda tüm detayları bilmiyorum. Tamamımız bunu  desteklemeyebilir” dedi.

SENATO DAHA OLUMLU

Senato'daki liderlerin ise daha olumlu açıklamalar yaptığı gözlendi.

Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, “Her iki partinin bir  araya gelip tarihi bir anlaşmaya varmasından mutluluk duyduğunu” belirtti,  Senato'daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell da “Bu gece Amerikan  halkına, ABD'nin temerrüde düşmeyeceği güvencesini verebiliriz” diye konuştu.

10 YILDA 2.4 TRİLYON DOLAR KESİNTİ

Reuters'ın haberine göre, tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10  yılda harcamalarda 2,4 trilyon dolar kesinti yapılmasını öngörüyor.

Haberin Devamı

Amerikan medyası ve uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre,  tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10 yılda harcamalarda 2,4 trilyon  dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor. Federal hükümetin borçlanma limitinin,  2012 başkanlık seçimleri sonrasına kadar olan dönemi kapsayacak şekilde, iki  aşamada en az 2,2 trilyon dolar düzeyinde yükseltilmesini içeren plan, Kongre'ye,  bu aşamalara dair “hoşnutsuzluğunu” kayda geçirmesi imkanı tanıyor ancak Kongre'nin bu aşamaları bloke edebilmesi için hem Senato hem de Temsilciler  Meclisi'nde üçte ikilik oy çoğunluğuna ulaşılması zorunluluğunu getiriyor, bunun ise zor bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

 

NOT İNDİRİMİ OLASILIĞI DEVAM EDİYOR 

Anlaşmaya rağmen, taslak bütçedeki harcama kesintilerinin kredi notu indiriminin önüne geçip geçmeyeceği henüz net değil.

 

Beyaz Saray, uzlaşmaya göre önümüzdeki on yılda ABD’nin bütçe açığını 2.5 trilyon dolar azaltacak ancak kesintiler ani olacağından, bu durum halihazırda kırılgan olan ekonomiyi daha da olumsuz etkileyebilir.

 

Bununla birlikte, ABD’de borsalar yüzde 1.5 üzerinde değerlenirken, Asya borsaları da yüzde 2’ye yakın değerlendi.

 

Doların değeri diğer para birimlerinin yer aldığı kur sepeti karşısında fazla değişmedi.

 

 

Haberin Devamı

KREDİ AJANSLARI UYARDI

Kredi derecelendirme kuruluşları anlaşma öncesinde yaklaşık 4 trilyon dolar tutarındaki bütçe açığını azaltacak önlemlerin ABD’nin AAA olan notunu koruması için yeterli olacağını açıkladı.

 

Moody’s geçen Cuma ise ABD’nin notunu değiştirmeyip, negatif izlemeye alabileceğini ifade etmişti.

 
BORÇLANMA TAVANI NEDİR?

ABD yönetimi, askerlerin maaşları, kredi faizleri ve sağlık giderleri dahil faturalarını ödemek için toplam borç miktarı konusunda yasal bir sınırlamayla karşı karşıya bulunuyor. Şu anda mevcut borçlanma tavanı 14.3 trilyon dolar. Bu borçlanma tavanına mayıs ayında ulaşıldı. Borçlanma tavanını artırma yetkisi sadece Kongre’nin onayıyla olduğu için ABD Başkanı Barack Obama yönetimi daha fazla borçlanamıyor.

Haberin Devamı

ABD’de borçlanma tavanı, Birinci Dünya Savaşı’nda hükümetin finans ihtiyaçlarının karşılanmasını basitleştirmek için ilk kez 1917 yılında uygulandı. O zamandan bu yana borçlanma tavanı onlarca kez yükseltildi. Kongre ayrıca hükümetin harcama taahhütlerini ve vergi artırma yetkisini belirliyor. Bu Obama yönetiminin kazandığından fazla harcamasını ve aynı zamanda borçlanmasını imkansız kılıyor. Finansal kriz ve ABD’nin kırılgan ekonomik koşulları hükümetin harcamalarının artmasına yol açarken, vergi gelirleri beklentileri karşılamadı. Bu ise hükümetin borçlanma oranını artırarak bütçe açığının büyümesine sebep oldu.

ANLAŞMA OLMAZSA KÜRESEL ŞOK KAPIDA

Taraflar sürenin sona erdiği 2 Ağustos’a kadar nihai bir anlaşmaya varılamadığı takdirde, ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner’ın deyimiyle bir “felaket” olacağı ifade ediliyordu. Borçlanma tavanının artırılmaması halinde ABD tarihinde ilk kez temerrüde düşecek ve bu durum hem ABD ekonomisi hem de küresel ekonomi açısından istenmeyen sonuçlara yol açacaktı.

Böyle bir durumda, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ABD’nin kredi notunu düşürecek, uluslararası kuruluşların elinde bulunan ABD Hazine tahvillerinin değeri düşecek ve yabancı kreditörler ABD bankalarındaki paralarını çekmeye başlayacak. ABD Başkanı Barack Obama, anlaşma sağlanamamasının ABD’yi yeniden resesyona sürükleyeceği uyarısında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!