İki moda fuarı ile 570 firma vitrine çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

İki moda fuarı ile 570 firma vitrine çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 00:00

Tekstildeki bölünme moda fuarlarında kıyasıya rekabete sebep oldu. 5 gün arayla iki moda fuarının yapılacağı İstanbul, Ralph Lauren, Santo Versace ve Giargio Armani gibi dünya moda ikonlarını ağırlayacak. IF Fuarı "Moda Hayattır" derken, İMS modayı show’a dönüştürmeyi hedefliyor.

İSTANBUL Şubat’ta modaya doyacak. 7’inci Uluslararası İstanbul Hazır Giyim Fuarı (IF) ’Moda Hayattır’ sloganıyla 9-11 Şubat tarihlerinde Beylikdüzü TÜYAP’ta yapılacak. 16-18 Şubat tarihlerinde ise İstanbul’u moda merkezi yapmayı amaçlayan İstanbul Moda Show (İMS) İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri’nin (İTKİB) önderliğinde CNR’da gerçekleştirilecek.

BÖLÜNMENİN ETKİLERİ: 2005 yazında 6’ıncısı düzenlenen IF Fuarı’nda IF Konseyi’ni oluşturan dernekler ve İTKİB arasında fuar yeri anlaşmazlığıyla başlayan tartışma sonucu, ikiye bölünen sektör 5 gün arayla düzenlenecek 2 fuarla İstanbul’u moda eksenine taşımayı amaçlıyor. "Bölünme sektöre zarar mı verir yoksa ortaya çıkan rekabet daha iyi işlerin ortaya konmasını mı sağlar?" sorusuna tüm sektör yanıt vermeye çalışıyor. 500 bin dolar bütçeli IF Fuar’ına 220 firma katılırken, 100 ülkeden ziyaretçi bekleniyor. 350 katılımcı firmanın olduğu İstanbul Moda Show’da ise Ralph Lauren, Giorgio Armani ve Versace gibi moda ikonları ağırlanacak.

MODA EKSENİNE OTURMAK: IF Konseyi Başkanı Cengiz Say, İstanbul’un henüz moda eksenine oturmadığını, IF’in ise bunu amaçladığını söyledi. Say sözlerine şöyle devam etti: "IF Fuarı, Türk hazır giyim sektörünün dünya fuarlar takvimine girmeyi başarmış uluslararası tek fuarı. 2005 Ağustos’ta yaptığımız 6’ıncı IF Fuarı’nı 4 bin 500’ü 63 farklı ülkeden toplam 30 bin kişi ziyaret etti. İstanbul’u dünya moda eksenine oturtmak, bir misyon ve gönül işi. Sektörünün neredeyse tüm sivil toplum kuruluşları, 13 dernek, bu misyonu gerçekleştirmek için IF Konseyi’ni oluşturdu. İstanbul hak ettiği yeri alacak."

DÜNANIN İLK MODA FESTİVALİ: İstanbul’u dünyanın yeni moda merkezi yapmayı amaçlayan İstanbul Moda Show (İMS) ise farklı çıkışlarla dünyanın dikkatini çekmeye çalışıyor. İlki yapılan İMS kapsamında İstanbul Fashion Festival (İFF) de düzenlenecek. İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu İFF’in dünyada başka bir örneği olmadığını belirterek "Klasik fuar anlayışının dışına çıkıyoruz. Fuara bir de festival ekliyoruz. Bu Paris, Milano, Londra ve New York’un ardından İstanbul’u moda merkezi yapma çabasıdır. Festivalin teması ’Geleceği Yakalamak’ ve fuarın ikinci ayağı Ekim’de yapılacak. 2007’den sonra dünya moda takviminde yer alacağız" diye konuştu.

Moda hayattır

IF Konsey Başkanı Cengiz Say IF’teki farklılıkları şöyle anlattı: "Yalnız hazır giyim sektörü firmaları değil, yaşam-moda-tasarım-sanat-eğitim kurumlarının hepsi bir arada olacak. Moda is Life (Moda Hayattır) sloganıyla bunu ifade etmeye çalıştık. Evrim Timur, Yasin Soy defileleri canlı yayınlanacak. Yaratıcı Çocuklar Derneği ile yaptığımız ’Kendini IFade Et’ atölye çalışmasının sonuçları da fuar alanında sergilenecek. Maçka Sanat Galerisi katkılarıyla Fransa’da büyük ilgi gören Sanatçı Giysileri sergisi de ilginç etkinliklerimiz arasında."

5 gün arayla 2 fuarla Türkiye rezil oluyor

CENGİZ Say, 5 gün arayla İstanbul’da 2 hazır giyim fuarı yapılmasını şöyle değerlendirdi: "Ne vesileyle olursa olsun 5 gün arayla iki ayrı fuarın yapılıyor olmasının ne akla hizmet ettiğini anlayamadım. Bırakın sektörü, uluslararası arenada Türkiye rezil oluyor, itibarı zedeleniyor. 2 fuar sektöre katkı sağlamaz, darbe vurur." İTKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu ise "Bu işin patronu İTKİB’dir. Biz artık klasik fuarcılık anlayışının dışına çıkılması gerektiğini savunuyoruz. İhracatımızın büyük kısmını yaptığımız Avrupa’dan ziyaretçiler gelsin istiyoruz. Farklı etkinliklerle dünya moda otoritelerinin ve alıcıların dikkatini çekiyoruz" dedi.

Ralph Lauren ve Armani geliyor

İSTANBUL Moda Show dünyanın moda yıldızlarını İstanbul’a getirerek adından söz ettirmek istiyor. İstanbul Moda Show’a gelecek isimlerden arasında Ralph Lauren ve Santo Versace, Ann Taylor, Lord, Austin Reed, Raw Fashion ve House of Fraser de yer alıyor.

Fuarlara destek veren kurumlar

IF Fuarı’nda AGİMAD, AGSD, BMD, ÇSD, EGSD, KOTİAD, KYSD, LASİAD, OTİAD, TİGSAD ve TGSD yer alıyor. İstanbul Moda Show’da ise İTKİB, GİSAD, HEDEF, LGS, KONSAD ile Uludağ; Denizli, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri bulunuyor. TRİSAD ve DENİMDER ise her iki fuar organizasyonunda da yer alıyor.

Pembe şapkayla başlayacak

İFF, Sirkeci Garı’nda 15 Şubat’ta yapılacak ’pembe şapka partisi’ ile başlayacak. Pembe şapkanın fikir babası ünlü tasarımcı Ümit Ünal. Ünal, gelecekte İstanbul’un belli noktalarında yapılacak canlı performanslarla modanın sokaktaki insanla bütünleşeceğini, festival duygusunun daha çok hissedileceğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!