IKEA’nın patronuna ‘Vakıf kurup vergi kaçırdı’ suçlaması

Güncelleme Tarihi:

IKEA’nın patronuna ‘Vakıf kurup vergi kaçırdı’ suçlaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2011 00:00

Haberin Devamı

DÜNYANIN en zengin 11’inci ismi olan IKEA’nın sahibi Ingvar Kamprad’ın, milyarlarca dolarlık vergi kaçırdığı öne sürüldü. 23 milyar dolarlık servete sahip olan Kamprad’ın, İsveç’in SVT adlı kanalında yayınlanan bir belgesele göre vergi cenneti olarak bilinen Liechtenstein’da bir vakıf kurduğu ve şirketi bu vakıf üzerinden yönettiği öne sürüldü. Böylece vergi de ödemediği iddia edilen Kamprad’ın IKEA üzerinde artık hiçbir kontrolü, yetkisi olmadığı savunulan belgeselde, vakıf tarafından paraların bir şekilde yeniden bu aileye ulaştırıldığını ortaya çıkardığı kaydedildi. IKEA gelirlerinin yüzde 3’ünün de Liechtenstein’daki vakfa gönderildiği öne sürüldü. IKEA patronu Kamprad, “Dernek vergi kaçırmıyor” dedi.

IKEA Group tarafından yapılan medya açıklaması:

IKEA Group hakkında bazı yayın organlarında yer alan açıklamalar, yeni bir bilgiyi açığa çıkarmamaktadır.

Haberin Devamı

Halka açık bir şirket olmamakla birlikte, IKEA Group açıklık ilkesiyle hareket eden, organizasyon yapısı, mülkiyet yapısı, faaliyet alanları, sonuçlar ve elde edilen gelirin kullanımı konusunda gayet şeffaf bir şirkettir. Bu bilgiler IKEA Global internet sitesinde “Welcome Inside ” başlıklı yıllık raporda kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır.

IKEA’nın mülkiyet yapısı uzun vadeli çalışmalarda firmaya özgürlük sağlayarak, kısa döneme odaklanmadan kar ve büyümenin,  tekrar yatırım olarak, yeni ürün ve çözümlerle müşteriye dönmesini sağlamaktadır.  Bu yaklaşım dünya çapında 127 bin çalışanına ve binlerce IKEA tedarikçisine güvenli bir ortam yaratmaktadır.

IKEA Group ve Inter IKEA Systems B.V. iki ayrı şirkettir ve dünyadaki diğer franchise sistemleri gibi çalışmaktadır. IKEA Group, satışlarının yüzde üçünü franchise bedeli olarak, IKEA markasının ve konseptinin sahibi olan Inter IKEA Systems B.V.’ye ödemektedir.

IKEA tüm dünyada faaliyet gösterdiği ülkelerin yasaları paralelinde hareket etmekte ve bu yasalar gereği doğan vergilerini kesintisiz ödemektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!