İhracatta hedef Çin ve Hindistan

Güncelleme Tarihi:

İhracatta hedef Çin ve Hindistan
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege, ‘‘Önümüzdeki trendler bize Asya'yı gösteriyor, özellikle de Çin'i. Çin ve arkasından Hindistan muazzam bir pazar. Girmekte geç kalmamamız lazım’’ dedi.

Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege, yeni dönem için ihracatçılara Çin ve Hindistan'ı örnek göstererek, ‘‘Türkiye kiminle ne yapabiliyorsa yapmalı. Şu gruba, bu ülkeye mahkum olmamalı’’ dedi. Ege, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan'ı kapsayan 6 günlük Dış Ticaret Gezisi bitiminde basın mensuplarına çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

İhracatı sürekli kılacak ve yüksek oranda artıracak yeni bir strateji üzerinde çalıştıklarını kaydeden Ege, bu çerçevede ‘‘İleriye dönük ne yapmalıyız, nasıl yapmalıyız’’ın planlamasını gerçekleştirdiklerini anlattı. Bu çalışmada öncelikli sektörler ile hedef ülkeleri belirlediklerini anlatan Ege, şöyle konuştu:

‘‘ABD Başkanı bile (2 köşebend ülke var, Ukrayna ve Türkiye) diyor. Türkiye çok önemli bir yerde oturuyor. Bu çok açık. Türkiye'nin etrafında çok büyük imkanlar var. Bunu değerlendirmek lazım. Örneğin, bir Rusya. Çok büyük bir pazar. Bu ülke ile iyi geçinmemiz lazım.’’

HEDEF ASYA

Dış Ticaret Müsteşarı Yavuz Ege, yeni dönemde Türkiye'nin belli bir gruba, belli ülke ya da ülkelere mahkum olmadan ihracat yapması gerektiğini ifade ederek, ‘‘Türkiye, kiminle ilişki kurabiliyorsa, kurması gerekiyorsa, o ilişkiyi kurmalı’’ dedi. Türkiye'nin Batı değerlerini benimsediğini vurgulayan Ege, şöyle devam etti:

‘‘Batı değerlerini benimsemişiz. Batı büyük bir pazar. ABD pazarı da, Avrupa Birliği pazarı da çok büyük. Ama, bunların yanı sıra diğer pazarlara da girmemiz lazım. Türkiye, nerede iş yapabiliyorsa oraya girmek durumunda. Önümüzdeki dönem (dünya nerede yoğunlaşacak) trendleri var. Bunlar Asya'yı gösteriyor, özellikle Çin'i. Çin muazzam bir pazar. Arkasından Hindistan. Türkiye buralara girmeli. Geç kalmamalıyız. Sonra zorlanabiliriz. Türkiye, seçenek diye beklememeli.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!