İhracatçıya Irak'a yönelin çağrısı

Güncelleme Tarihi:

İhracatçıya Iraka yönelin çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2009 12:22

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen, uzun yıllardır savaş, dış siyaset ve çeşitli nedenlerle siyasi ve ticari bağlantı kurmakta güçlük çekilen Irak'ın şu anda tam bir “talep patlaması” yaşadığını belirterek, bu ülkede kalıcı bir pazar payı elde edilebilmek için özellikle Akdeniz ihracatçısının “Bir an önce harekete geçmesi gerektiğini” bildirdi.

Akdeniz İhracatçılar Birliği (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı olan Bülent Aymen, yazılı açıklamasında, dünya genelinde ve Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin 2011 yılına kadar devam etmesinin beklendiğini belirtti.

Krizin etkisini asgariye çekebilmek için istikrarlı pazarlara yönelerek olası zararları en alt seviyeye indirmenin çabası içinde olduklarını ifade eden Aymen, bu kapsamda hedef ülkelerinin öncelikle Ortadoğu, Afrika ve Güney Amerika olduğunu vurguladı.

Gerçekleştirilen çalışma ve görüşmeler sonucunda 1 Ocak-20 Nisan arasında Adana, Mersin, Hatay, Kayseri ve Karaman'dan yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre, Bahreyn'de yüzde 141, Mısır'da yüzde 173, Mozambik'te yüzde 822, Peru'da yüzde 568, Karadağ'da yüzde 697 ve Irak'ta ise yüzde 124 oranında arttığını bildirdi.

IRAK'TAKİ POTANSİYEL

Aymen, “Irak pazarındaki talep dengesinin yeni yeni geliştiğini belirterek, söz konusu ülkenin Türkiye için büyük ve kaçırılmaması gereken bir fırsat” olduğunu bildirdi.

Uzun yıllardır savaş, dış siyaset ve çeşitli nedenlerle siyasi ve ticari bağlantı kurmakta güçlük çekilen Irak'ın şu anda tam bir “talep patlaması” yaşadığını ifade eden Aymen, “Irak ve komşu orta doğu ülkeleri toplamda 150 milyon nüfusu olan bir bölgedir ve şu an Türkiye ile yapılan ticari aktivite de potansiyelin çok altındadır. Bu nedenle vakit kaybetmeden harekete geçmeliyiz” görüşüne yer verdi.

Irak'ın yeniden yapılanma sürecinde olduğunu ve dış dünyaya açıldığını vurgulayan Aymen, şöyle devam etti:
“Uluslararası ticarette pazara ilk giren daima daha şanslıdır. Nitekim müteahhit firmalarımız Irak konusunda önemli atılımlar yapmış ve ülkenin yeniden inşasında önemli bağlantılar sağlamışlardır. Dolayısıyla Irak'a yapılan demir çelik, çimento gibi ürünlerde geçen yıla göre yüzde 30 artış kaydedilmiştir. Ancak, sadece inşaat değil diğer sektörler, özellikle gıda sektörü de Irak'ta kendine yer edinecek kapasitedir.”

Irak'ta kalıcı bir pazar payı elde edilebilmek için özellikle Akdeniz ihracatçısına “Bir an önce harekete geçin” çağrısında bulunan Aymen, şunları kaydetti:
“İhracatçılarımızın, krizden etkilenmemesi mümkün değildir. Fakat, rakamlara bakıldığında Türkiye ihracatında yüzde 35'lik, AKİB'in ihracatında ise yüzde 2 düşüş öngörülüyor. Burada bölge ihracatçısının başarısının irdelenmesi ve çalışmalarının Türkiye ihracatının içinde bulunduğu kaostan kurtulması için diğer ihracatçılarının çalışmalarında yol gösterici olması gerekir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!