İhracatçılara günde 14 milyon dolar verdik

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılara günde 14 milyon dolar verdik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 00:00

Türk Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, 2005’te 4.7 milyar YTL (3.5 milyar dolar) tutarında kısa vadeli kredi kullandırdıklarını, KOBİ’lere kullandırılan kısa vadeli kredilerin yüzde 34’lük kısmını sağladıklarını söyledi. Kılıçoğlu, "Geçen yıl günde ortalama 14 milyon dolar kısa vadeli ihracat kredisi kullandırmışız" dedi.

TÜRK Eximbank 2005’te ihracat sektörüne 7.7 milyar dolar kaynak kullandırdı. 2005 faaliyetlerini değerlendiren Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, bu krediler içinde kısa vadeli kredilerin önemine işaret ederek, "2005 yılında 4.7 milyar YTL (3.5 milyar dolar) tutarında kısa vadeli kredi kullandırdık. KOBİ’lere kullandırılan kısa vadeli krediler 1.6 milyar YTL (1.2 milyar dolara) ulaştı ve bu da toplam kısa vadeli kredilerin yüzde 34’ünü oluşturuyor. Geçen yıl günde ortalama 14 milyon dolar (19 milyon YTL) kısa vadeli ihracat kredisi vermişiz" dedi. Son yıllarda artan ihracat paralelinde, ihracat kredi sigortasına da talebin canlandığını belirten Kılıçoğlu, 2005’te sigortalanan sevkiyat tutarının 4.2 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini, sigorta faaliyetleri çerçevesinde 100 bini aşkın yabancı firmanın ayrıntılı kayıtlarını içeren bir bilgi bankası da oluşturduklarını anlattı.

FAİZİ 6 KEZ İNDİRDİK:

Türk Eximbank’ın ihracatçıların finansman maliyetlerini önemli ölçüde etkileyen kredi faizlerinde ciddi indirimler yaptığını belirten Kılıçoğlu, "Piyasa faizlerindeki düşüşlere paralel olarak, enflasyon hedefini de dikkate alarak, TL kredi faiz oranlarını yıl içinde 6 kez düşürdük. Toplamda 7 puana varan indirim yaptık. Kısa vadeli döviz kredileri faiz oranlarında da yıl içinde 4 kez indirime gittik ve 2003 yılından bugüne kadar TL kredi faiz oranlarında toplam 38, döviz kredileri faiz oranlarında ise toplam 2.25 puan indirim gerçekleştirmiş olduk" dedi. Şu anda kısa vadeli Türk Lirası ihracat kredilerine uygulanan faiz oranının yüzde 9 ile yüzde 13, döviz kredilerine uygulanan faiz oranının ise Libor+ yüzde 0.50 ile Libor+ yüzde 1.50 aralığında olduğunu belirten Kılıçoğlu şöyle devam etti: "TL kredilerin faiz oranları piyasadaki en düşük faiz oranlarıdır. Ayrıca, ihracatçılara daha uzun vadelerle kredi kullanma imkanı da sağlanmıştır. Azami 1 yıl olan ihracat kredilerinin vadelerini 18 aya kadar uzatttık. İhracatçımıza 120 günden, 540 güne kadar vadelerle kredi kullanma imkanı getirildi."

AKTİF KALİTEDE LİDERİZ:

Türk Eximbank’ın, kaynaklarının tamamına yakınını ihracat sektörünü desteklemek için kullandığını söyleyen Kılıçoğlu aktiflerini krediye dönüştürme oranı bakımından Türk bankacılık sektöründe birinci sırada bulunduklarını kaydetti. Kılıçoğlu, "Kredilerin toplam aktiflere oranı Türk bankacılık sektöründe ortalama yüzde 38. Eximbank’ta ise yüzde 80’dir. Türk Eximbank her 100 liralık kaynağının 80 lirasını ihracat sektörüne kredi olarak kullandırmaktadır. Banka’nın kullandırdığı ihracat kredilerinin, bankacılık sektörünün toplam ihracat kredileri içerisindeki payı ise yüzde 20’ler düzeyinde" diye konuştu.

2006’da orta ve uzun vadeli kredilere ağırlık vereceğiz

TÜRK Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, bankanın 2006’da orta ve uzun vadeli kredilere ağırlık kazandıracağını söyledi. Kılıçoğlu, "Dış ticaret açığına bağlı olarak cari açık yükseldi ve ihracat girdi maliyetleri ile döviz kurları ihracatçımız aleyhine gelişti. Böyle bir ortamda Eximbank’ın desteği çok daha önemli hale geliyor" dedi. Kılıçoğlu, bununla beraber, uygulanan kararlı ekonomik politikalar sayesinde enflasyonun düşmesinin, sağlanan istikrarın ve makro ekonomik dengelerdeki iyileşmenin Türk Eximbank’ın üstlendiği rolü yeni kurallara göre belirlenmesini zorunlu kıldığını kaydetti ve şöyle devam etti: "Türk bankacılık sektörünün büyüyerek, reel sektöre daha fazla finansman desteği sağlamaya başladığı ve firmaların yurt dışı fonlara daha kolay erişebildikleri noktada, Eximbank’ın kısa vadeli finansman sağlama zorunluluğu azalıyor. Mevcut ekonomik konjonktür ile ihracat ve müteahhitlik sektörlerimizin ulaştığı altyapı ve birikim, Türk Eximbank’ın artık dünyadaki diğer Eximbanklar gibi kısa vadeli finansmandan orta ve uzun dönemli finansmana yönelmesini gerekli kılıyor. Bu çerçevede Türk Eximbank’ın önümüzdeki dönemdeki stratejisi, ihracatın ve döviz kazandırıcı hizmetlerin orta-uzun vadeli kredi, sigorta ve garanti programları ile desteklenmesidir."

AB ile biz de masadayız

TÜRK
Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, AB ile üyelik müzakereleri tarama sürecinde; Hazine Müsteşarlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ile birlikte Türk Eximbank da devlet yardımları alanında sorumlu kuruluş olarak "Rekabet Politikası"na ilişkin tarama ve çalışma toplantılarına katılmakta olduğunu söyledi ve "Bu süreçte önümüzdeki dönemde Bankamız tarafından verilen kısa vadeli ihracat kredi sigortası hizmetinin, Birlik yönergelerine uygun koşullarda sağlanması yönünde düzenlemelere ihtiyaç duyulacak" dedi. Türk Eximbank’ın bu yeni döneme uyum sağlaması için Banka’nın yeniden yapılandırılmasını gerektiğini de söyleyen Kılıçoğlu şunları ekledi: "Türk Eximbank’ın, önümüzdeki dönemdeki stratejisi kapsamında orta ve uzun vadeli finansman imkanlarına ağırlık verilebilmesi ve devlet yardımları alanında AB müktesebatına uyum için yükümlülüklerini yerine getirebilmesi ve mali idari açıdan yeniden yapılandırılması için yasal zemin oluşturması için hazırlanan ve Kuruluş Kanunu Taslağına ilişkin çalışmalar son aşamasındadır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!