İhracatçılara 500 milyon dolarlık kaynak

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılara 500 milyon dolarlık kaynak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 14:04

İstanbul Tekstil Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) Koordinatör Başkanı İsmail Gülle, “2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı artık devlet tarafından da kabul edilen bir hedef oldu.

Haberin Devamı

Bu hedefe ulaşabilmek için Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü olarak yatırım, üretim ve ihracat noktasında üzerimize düşen görevin farkındayız” dedi.

İTKİB ile ING Bank arasında gerçekleştirilen işbirliği protokolü imza töreninde konuşan Gülle, 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planının artık devlet tarafından da kabul edilen bir hedef olduğunu belirterek, bu hedefe ulaşabilmek için Türk tekstil ve konfeksiyon sektörü olarak yatırım, üretim ve ihracat noktasında üzerlerine düşen görevin farkında olduklarını ifade etti. Bu noktada, yatırım üretim ve ihracatın finansmanı için ING Bank ile işbirliğine gittiklerini ve üye firmalara cazip imkanlarla farklı finansal enstrümanları kullanma imkanını sunduklarını söyledi.

Ucuz finansmanın, bankacılık kesiminin reel sektöre duyduğu güven göstergesi olduğuna işaret eden Gülle, “Uygun finansman, doğru vade demektir. Türkiye özellikle bankacılık sektörünün 2001 krizine kadar yaşadığı dönemde maalesef bu şansa sahip olamadı. Ama 2001'den çok ders aldığımız ortada. 2001 yılından sonra yabancı sermayeli aktörlerin bankacılık sektörüne girmesiyle beraber bankaların reel sektörle olan ilişkisi geçmişle mukayese edilemeyecek kadar güçlü, sürdürülebilir, güvenilir bir noktaya doğru geldi” diye konuştu.

Haberin Devamı

“Piyasa spekülasyonları üzerinden gelir sağlama hedefi sürdürülemez”

“Bugün İTKİB olarak ING Bank ile yaptığımız bu anlaşma, dış ticaret kesimini fonlayacak, dış ticaret kesiminin büyüme hedeflerini destekleyecek, hem günü kurtaracak önemli faydalar sağlayacak hem de firmaların geleceklerini planlayabilecekleri, geleceklerine yatırım yapabilecekleri önemli fırsatlar da oluşturacak” diyen Gülle, şöyle devam etti:

“Temennim şudur ki reel sektörün finansmanı konusunda Türkiye'nin dinamizmine uyumlu bir model yaratabilelim. Paradan para kazanma çabasından kurtulalım. Menkul değerler üzerinden piyasa spekülasyonları üzerinden gelir sağlama hedefinin sürdürülemez olduğunu hep beraber idrak edelim. Bunu bizde idrak edelim, bankacılık sektörü de idrak etsin.”

Haberin Devamı

Stratejik hedefleri çerçevesinde uluslararası rekabetçiliği artırmak için, finansal enstrümanların, ticaret destek araçlarının artırılması ve bağlantılı olarak verimli kullanımının sağlanması konusuna büyük önem verdiklerinin de altını çizen Gülle, “Bugünkü protokolle modern finansta kullanılan tüm ürünleri, çok uygun koşullarla Birliğimiz üyesi ihracatçılarımızın kullanımına sunduk. Özellikle ham madde finansmanı, mal alım finansmanı, döviz ve Türk lirası kredileri, iş yeri kredisi, işletme sermayesi kredisi ve ticari araç kredileri gibi; üretici ihracatçı firmaların büyüme ve rekabetçilik anlamında ihtiyaç duyacağı pek çok desteğe ING Bank aracılığıyla ve uygun koşullarda ulaşılmasını sağlıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay da, toplantıda yaptığı konuşmada dış ticaret yapan firmaların en temel gereksinimlerinin, ihtiyaçlarının doğru analiz edilerek bu yönde doğru finansmana erişimlerinin sağlanması olduğunu düşündüklerini ifade etti.

Banka olarak tüm bu ihtiyaçları gözeterek çok kapsamlı bir paket hazırladıklarını söyleyen Abay, “İTKİB ile yaptığımız bu anlaşma kapsamında ihracatçılarımıza özel 500 milyon dolarlık kullandırım yapmayı hedefliyoruz. Sunacağımız avantajlar ile firmalarımızın rekabette avantajlı konuma geleceğine inanıyoruz” dedi.

ING Bank'ın İTKİB ile işbirliği kapsamında hazırladığı paket, ihracatçılara yönelik avantajlı kredi fiyatları, ticaret finansmanı ürünleri ve özellikli forward ve spot kur uygulamaları gibi çok geniş bankacılık işlemini kapsıyor. Ayrıca ING Bank, İTKİB üyesi firmaların yurt dışında yapacakları yatırımlarda veya yabancı firmalarla yapacakları işbirliklerinde hem danışman hem de finansör olarak yer alacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!