Ä°hracat yüzde 8 arttı

Güncelleme Tarihi:

İhracat yüzde 8 arttı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2002 15:05

Türkiye'nin Nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 8.0 artarak 2.7 milyar dolar oldu. Yıllık ihracat ise yüzde 12.1 yükseldi.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) kayıtlarına göre, Nisan ayında 2 milyar 747 milyon 214 bin dolarlık ihracat kayıt altına alındı. 2001 yılı Nisan ayındaki ihracat ise 2 milyar 544 milyon 535 bin dolar olmuştu.

Ocak-Nisan arasındaki 4 aylık ihracat da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.8 artışla 10 milyar 387 milyon 770 bin dolar olarak gerçekleÅŸti.Â
 Â
Nisan ayı sonu itibariyle son bir yıllık ihracat ise yüzde 12.1 büyüyerek, 31 milyar 620 milyon 884 bin dolara yükseldi. Geçen yıl Nisan ayı sonu itibariyle yıllık ihracat ise 28 milyar 208 milyon 885 bin dolar olarak belirlenmişti.

NÄ°SAN'DA SANAYÄ° Ä°HRACATI YÃœZDE 11.0 ARTTIÂ

Türkiye Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) verilerine göre, Nisan'da sanayi ihracatı yüzde 11.0 arttı.Â

Madencilik ihracatındaki artış yüzde 34.0 olurken, tarım ürünleri ihracatı yüzde 13.1 geriledi.

Haberin Devamı

Sanayi ürünleri içinde yer alan ihracatın lokomotifi durumundaki hazırgiyim ve konfeksiyonda artış oranı yüzde 24.0'ü bulurken, taşıt araçları ve yan sanayi ihracatındaki artış yüzde 3.7'de kaldı. Elektrik-elektronik ve makina ihracatı da yüzde 29.2 büyüdü.

Tarım ürünleri içindeki hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yüzde 33.3, meyve sebze mamülleri ihracatı yüzde 2.2, kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 22.1, fındık ve mamulleri ihracatı yüzde 29.9, zeytin ve zeytinyağı ihracatı yüzde 80.6 geriledi. Tütün ihracatı ise yüzde 33.9 artış gösterdi.

TÄ°M BAÅžKANI'NDAN DEÄžERLENDÄ°RME
    Â
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, tarım sektörün ihracatındaki gerilemenin, sektör sorunlarının dikkat çekici boyutlara ulaştığını gösterdiğini bildirdi.

Yılın ilk 4 ayındaki toplam yüzde 5.8'lik ihracat artışına dikkat çeken Satıcı, şöyle dedi:

''Yılın üçte biri geride kalırken, sağlanan bu artış güçlü ekonomiye ulaşmak için ihtiyacımız olan ihracatta büyümenin bu sene çok sınırlı olacağını kanıtlamaktadır. 2002 yılındaki ihracatın, 2001 yılındaki ihracat artış hızını değil geçmek, bu hıza ulaşamayacağı bile belli olmuştur. Görülen sınırlı artış da hazırgiyim-konfeksiyon ile elektrik-elektronik ve makina gibi bir iki kalemle sınırlıdır.''

Haberin Devamı

Dünya mal fiyatlarının uzun dönemli bir düşüş eğilimi içinde olmasının ihracatçıların üzerinde bir baskı oluşturduğunu dile getirenSatıcı, sermaye maliyetinin sürekli artmasının, işçilik maliyetlerinin yükselmesinin, pahalı enerjinin ve vergi sisteminin rekabeti önleyici unsurlarının ihracatın önünü tıkadığını kaydetti.
 
Enflasyon konusunda iyimser beklentilerin doğduğu ve gittikçe hükümetin hedefinin gerçekçi bulunduğunun doğru olduğunu belirten Satıcı, enflasyonun düşmesi hayat pahalılığının gerilemesi ve toplumdaki genel refahın artması anlamına da gelmediğini savundu.

Satıcı, ''Türkiye enflasyonu, üreterek ve ürettiğini ihraç ederek yenmeye mahkumdur. Ancak bu şekilde, toplumun bütün kesimleri enflasyondaki düşüşten faydalanacak, ülkemiz düşük enflasyonlu fakat durgunluk içindeki bir ekonomiden, üreten ve reel olarak büyüyen bir ekonomiye dönüşecektir'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!