İhraca dev talep

Güncelleme Tarihi:

İhraca dev talep
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2018 08:30

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Varlık Finansman Fonu’nun ihraç ettiği 3 milyar 150 milyon liralık Türkiye’nin en büyük varlığa dayalı menkul kıymet ihracının tamamlandığını açıkladı. Bakanlık, 2.43 kat talep gelen ihraca 118 farklı yatırımcının katıldığını vurgulayarak 4 bankaya ihraç kadar likidite sağlandığını belirtti.

Haberin Devamı

KALKINMA ve Yatırım Bankası’nın kurucusu olduğu Varlık Finansman Fonu’nun ihraç ettiği ipotek teminatlı tahvile 2.43 kat talep geldi. Toplam 3.15 milyar lira büyüklüğündeki ihraca 118 farklı yatırımcı katıldı.

3 AYDA 1 ÖDEMELİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Türkiye’nin varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracının dün başarı ile yapıldığı belirtildi. İhracın Türkiye’nin en büyük VDMK ihracı olduğunun vurgulandığı açıklamada, “Aktif Yatırım Bankası, Garanti Yatırım, Halk Yatırım, Vakıf Yatırım ile Ziraat Yatırım’ın tarafından sonuçlandırılan ihraca 118 farklı yatırımcıdan toplam 2.43 kat talep geldi. Türk sermaye piyasaları için birçok ilki temsil eden ihraca talep ağırlıklı olarak bankalar, emeklilik yatırım fonları, yatırım kuruluşları ve sigorta şirketlerinden gelirken kaynak kuruluş olan 4 bankaya ihraç büyüklüğü kadar likidite sağlanmış oldu” denildi.

Haberin Devamı

Toplam 3.15 milyar lira nominal değerli, 5 yıl vadeli, 3 ayda bir sabit kupon ödemeli VDMK’ların tamamının 4-6 Aralık 2018 tarihlerindeki talep toplanmasından sonra 7 Aralık 2018 tarihinde satılarak yatırımcıların hesaplarına aktarıldığı bildirildi. Açıklamada, Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Garanti Bankası’nın yüksek kaliteli varlıklardan teminat havuzu oluşturup ihraç ettiği ipotek teminatlı menkul kıymetlere (İTMK) yatırım yapacak olan Varlık Finansman Fonu’nun VDMK yatırımcılarına yapacağı ödemeler bu İTMK’ların sağlayacağı nakit akışlarından sağlanacağı belirtildi.

DÖNÜM NOKTASI

İhraç edilen VDMK’lar, JCR Eurasia Rating tarafından “yüksek düzeyde yatırım yapılabilir” kategoride değerlendirildiği ve uzun vadeli ulusal notu ‘AAA (Trk)’ olarak belirlendiğinin kaydedildiği açıklamada, “İhraç edilen ürünün yapısı, kamu-özel sektörün bu ihraçta göstermiş olduğu işbirliği ve bu büyüklükteki bir ihracın başarısı sermaye piyasalarında dönüm noktası olarak kabul edilebilecektir. Türk finans dünyasında yakalanmış olan bu motivasyon ile yurtiçinde ve yurtdışında hem nitelikli yatırımcıya satış hem de halka arzlarla sermaye piyasalarına derinlik kazandırma çalışmaları devam ettirilecektir. VDMK’lar Borsa İstanbul’a kote olacaktır” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!